Μια Προσευχή Για Την Κατερίνα Χοροβίτσοβα

Γράφει η Κυριακή Γανίτη
ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Τίτλος: Μια προσευχή για την Κατερίνα Χοροβίτσοβα

Συγγραφέας: Arnošt Lustig

Μετάφραση από τα τσέχικα: Σόνια Στάμου-Ντορνιάκοβα

Σε μία εποχή που όλοι κι όλες μοιάζει να προσπαθούμε να εξαλείψουμε κάθε μορφή ρατσισμού καί διαχωρισμού των ανθρώπων λόγω θρησκείας, καταγωγής, φύλου κλπ., διαβάζοντας το παρόν βιβλίο αντιλαμβανόμαστε πως, δυστυχώς, δεν έχουν αλλάξει πολλά από εκείνη την σκοτεινή περίοδο που περιγράφεται μέσα σε αυτό. Η αιματοκυλησία αθώων ανθρώπων καί η όλο καί πιο έντονη εμφάνιση ακραίων στοιχείων συνεπάγεται πως η δράση ανθρώπων που αντιστέκονται με κάθε κόστος μοιάζει σαν μία φωτεινή πορεία που αξίζει να ακολουθήσουμε. 
Το βιβλίο ''Μια προσευχή για την Κατερίνα Χοροβίτσοβα'' είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα με βαθειά αντιρατσιστικό καί αντιπολεμικό χαρακτήρα. Ο συγγραφέας έχει έναν λόγο ορθά δομημένο που μας οδηγεί σταδιακά προς την λύτρωση. Τα κεφάλαια είναι μεγάλα καί πυκνά από άποψη εικόνων καί γεγονότων. Η σκόπιμη δε αναφορά του συγγραφέα σε βασικά πρόσωπα της υπόθεσης με ολόκληρο το ονοματεπώνυμό τους έχει διττό χαρακτήρα. Από την μία μεριά, κρατά αντικειμενικές αποστάσεις από αυτά τα πρόσωπα κι από την άλλη, αυτά τα πρόσωπα παρουσιάζονται ως πρότυπα προς μίμηση, ή, καί το αντίστροφο. Στο πρόσωπο αυτών των ανθρώπων ''καθρεφτίζονται'' όλοι/ες εκείνοι/ες που βρέθηκαν σε αυτήν την θέση. Ναι, με αυτόν τον τρόπο δίνεται η πρέπουσα έμφαση στην αξία της παρουσίας τους. Άν καί το βιβλίο φαντάζει σαν να στερείται συναισθημάτων, αυτά προκύπτουν κατά την διάρκεια της ανάγνωσης καί σελίδα με την σελίδα γίνονται όλο καί πιο σφοδρά. 
Έν ολίγοις, μιλάμε για ένα αρκετά καλογραμμένο καί ενδιαφέρον βιβλίο που μου άφησε όμορφες εντυπώσεις. 

Περιγραφή:

Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα που εμβαθύνει στα βάθη των ανθρώπινων συναισθημάτων και στην πολυπλοκότητα της προσωπικής και πολιτιστικής ταυτότητας. Με φόντο τον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Ολοκαύτωμα, η ιστορία ακολουθεί τη ζωή της Κατερίνας Χοροβίτσοβα, μιας νεαρής εβραίας που ζει σε μια εποχή τεράστιας αναταραχής. Η αφήγηση δεν είναι απλώς μια ιστορική αναφορά, αλλά μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής. Οι χαρακτήρες του Lustig είναι πλούσια ανεπτυγμένοι και διαβάζοντας το Μια προσευχή για την Κατερίνα Χοροβίτσοβα θα βρεθείτε βυθισμένοι στους αγώνες, τις ελπίδες και τους φόβους τους. Το βιβλίο κέρδισε το Κρατικό Βραβείο Τσεχικής Λογοτεχνίας το 1967 για τη μεταφορά του στον κινηματογράφο και αποτελεί ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία του τσέχου συγγραφέα, τα έργα του οποίου συχνά αφορούσαν το Ολοκαύτωμα.

Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λέμβος.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας μιλήσουμε για ''likes'' & ''followers''...

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Ιορδάνα (Δανάη) Στεργίου

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Λάζαρο Μωυσίδη

Η ευτυχία της ανυπαρξίας

Όνειρα στη θερμάστρα