To Όνειρο του Γερακιού

Γράφει η Κυριακή Γανίτη

Τίτλος: Το Όνειρο του Γερακιού
Ναι, καλά διαβάσατε. Δεν κάνατε κάποιο λάθος. Καί για να σας προλάβω, όχι, δεν πρόκειται να σας παραπέμψω να ανοίξετε κάποιον καζαμία για να δείτε την ερμηνεία ενός ανάλογου ονείρου, που ίσως να έχετε δει κατά την διάρκεια του ύπνου σας... Μα αυτός είναι ο τίτλος του νέου μυθιστορήματος της συγγραφέως Αλεξάνδρας Μπελεγράτη, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ύδωρ. Ένα ιδιαίτερο καί αλλιώτικο από τα συνηθισμένα μυθιστόρημα εσωτερικής αναζητήσης.

Τί είναι αυτό που το κάνει το παρόν έργο να ξεχωρίζει σε σχέση με άλλα; Μα ο τρόπος γραφής, προσέγγισης καί ανάδειξης όλου του θέματος από την συγγραφέα. Άν καί είθισται ανάλογα βιβλία του είδους να ακολουθούν πιστά έναν συγκεκριμένο τρόπο αποτύπωσης πάνω στο χαρτί -κυρίως με ποικίλες συμβουλές καί παραδείγματα- το βιβλίο ''Το Όνειρο του Γερακιού'' ακολουθεί μία άλλη διαδρομή, χαράσσοντας έναν δικό του δρόμο, τον οποίο θα ''διαβούμε'' μαζί με τα πρόσωπα της ιστορίας κατά την διάρκεια της ανάγνωσης.

Περιγραφή:

Με ένα ταξίδι, έτσι άρχισαν όλα στη ζωή της Μίας. Με ένα μακροχρόνιο ταξίδι ακόμα πιο εξωτικό από όσο μπορούσε να χωρέσει ο νους και η φαντασία της. Έτσι και τώρα, το 2001, σχεδόν στα τριάντα της, η ηρωίδα μας γεμίζει για άλλη μια φορά τη βαλίτσα της, προς το άγνωστο. Όπως και τότε, όταν ήταν παιδί σε εκείνο το ταξίδι που σημάδεψε ολάκερη την κατοπινή της ζωή. Η Μία κάθισε στην άκρη του κρεβατιού κάνοντας κουβάρι στα παγωμένα χέρια της μια θαλασσιά, μάλλινη ζακέτα και το μυαλό της ταξίδεψε μακριά, πολύ πίσω στο χρόνο: Δύο δεκαετίες και κάτι. Όταν ήταν επτά ετών. Το 1981, τότε που μόλις είχε γίνει ο μεγάλος σεισμός στην Αθήνα. Αυτή θα ήταν μια από τις τελευταίες της παιδικές αναμνήσεις από την πόλη και τη ζωή της εκεί.”

Στο πρόσωπο της κεντρικής πρωταγωνίστριας, της Μίας, όλοι κι όλες οι αναγνώστες/στριες θα βρούμε κάποιο κομμάτι του εαυτού, των εμπειριών καί του τρόπου σκέψης μας. Θα οδηγηθούμε από την παιδική στην εφηβική κι εντέλει, στην ενήλικη ζωή μας μέσα από ξεχωριστά συμβάντα που θα μας καθορίσουν καί θα μας βοηθήσουν να φτάσουμε στην πολυπόθητη λύτρωση κι ολοκλήρωση, χάρη στην αποδοχή καί επίγνωση του εαυτού μας. Ναι, τα γεγονότα που (μας) συμβαίνουν καθ'όλη την διάρκεια της ζωής μας -κατά κόρον σε ευαίσθητες περιόδους όπως η παιδική καί η εφηβική ηλικία- μας συντροφεύουν για πάντα, παίζοντας κομβικό ρόλο για την μετέπειτα πορεία της ζωής μας καί των όποιων επιλογών μας.

Η συγγραφέας έχει έναν λόγο οικείο καί κατανοητό που δεν υποβόσκουν κρυμμένα μηνύματα καί δεύτερες σκέψεις πίσω απ'αυτόν. Επιλέγει την ειλικρίνεια τόσο στα λόγια της βασικής πρωταγωνίστριας καί των λοιπών προσώπων, όσο καί στον χαρακτήρα καί τις πράξεις τους. Η συνολική τους στάση καί συμπεριφορά αποπνέει έναν ρεαλισμό που μας επιτρέπει να αναπτύξουμε διάφορα συναισθήματα για εκείνους/ες. Ο εσωτερικός μονόλογος δε της βασικής ηρωϊδας μας επιτρέπει να έρθουμε ακόμα πιο κοντά της. Να την κατανοήσουμε καί να την συμπονέσουμε. Αυτό, για μένα, είναι καί ένα από τα καίρια θετικά συστατικά του βιβλίου. Το πόσο είναι ανθρώπινοι/ες κι όχι απόμακροι/ες όλοι κι όλες. 

Απώλειες, πόνος, έρωτας, μετανάστευση, καθώς καί δεύτερες ευκαιρίες θα είναι οι βασικοί άξονες αυτού του νοερού ''ταξιδιού'' της ψυχής. Άν καί δεν ένιωσα τις τόσο έντονες συναισθηματικές ''εκρήξεις'' έμεινα ικανοποιημένη από την πένα της συγγραφέως καί μπόρεσε να κρατήσει αμείωτη την προσοχή μου από την αρχή έως καί το τέλος, καθώς μου άφησε μία επίγευση της αληθινής ζωής -με όλα τα θετικά καί τα αρνητικά της- στα χείλη.  Άν, λοιπόν, σας κίνησε το ενδιαφέρον, δεν έχετε παρά να το αναζητήσετε κι εσείς.
Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ύδωρ.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας μιλήσουμε για ''likes'' & ''followers''...

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Ιορδάνα (Δανάη) Στεργίου

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Λάζαρο Μωυσίδη

Η ευτυχία της ανυπαρξίας

Όνειρα στη θερμάστρα