Ροζ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη
ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Τίτλος: Ροζ

Συγγραφέας: Σόφη Μιχαηλίδου

Το πρώτο μυθιστόρημα της συγγραφέως Σόφης Μιχαηλίδου είναι αλήθεια πως με έκανε να θέλω να το διαβάσω, αρχικά, για δύο λόγους. Από την μία μεριά, ήταν αυτός ο λακωνικός του τίτλος ''Ροζ'', που με έκανε να σκέφτομαι πως μέσα στην ιστορία του θα περιείχε κάτι παραπάνω από το όποιο αναμενόμενο μπορεί να συνόδευε ένα βιβλίο, που θα έφερε αυτόν τον τίτλο (ναι, σωστά πήγε ο νους σας στις όποιες προκαταλήψεις!) καί από την άλλη, η ολοκληρωτική επικράτηση του ροζ χρώματος σε όλο το εξωτερικό του βιβλίου καί η εσκεμμένη παντελής έλλειψη οποιουδήποτε άλλου χρώματος έπαιζε με ιδιαίτερο τρόπο με την σκέψη μου... Άραγε, οι ''υποψίες'' μου θα βγαίναν αληθινές, ή, το βιβλίο θα με είχε ''παραπλανήσει'';

Με χαροποιεί, ιδιαιτέρως, που όλο καί περισσότερο τα αισθηματικά/κοινωνικά μυθιστορήματα -καί πιο συγκεκριμένα οι συγγραφείς των- μοιάζει να επιλέγουν να μας τα παρουσιάζουν μέσα από μία πιο φρέσκια κι αναζωογονητική ματιά. Αποτινάσσουν από πάνω τους παλιές, γραφικές συνήθειες καί επί τούτου χρήση κλισέ, επιτηδευμένη επίκληση στο συναίσθημα καί πομπώδεις εκφράσεις, ή, λέξεις. Εστιάζουν στην πραγματική ουσία καί δεν δίνουν βάρος στο ''περιτύλιγμα''. Έτσι καί η συγγραφέας Σόφη Μιχαηλίδου μας προσφέρει ένα ιδιαίτερο μυθιστόρημα, το οποίο ανήκει στο συγκεκριμένο είδος. Τί το κάνει τόσο ξεχωριστό; Μα το γεγονός πως το ''Ροζ'', αν καί μπορεί να σταθεί καί να διαβαστεί καί μόνο του, αποτελεί το πρώτο μέρος ενός μεγαλύτερου μυθιστορήματος δύο τόμων. Δεν ξέρω για εσάς, μα εμένα μου είχε κινήσει ακόμα παραπάνω το ενδιαφέρον.

Περιγραφή:

Μία ρομαντική συγγραφέας φτάνει στην Αθήνα από ένα νησί, με απώτερο σκοπό τη λογοτεχνική της εξέλιξη και την αναζήτηση του έρωτα. Μία γοητευτική μεταφράστρια, επηρεασμένη από τις σκουριές ενός παλιού έρωτα, αντιμετωπίζει τη ζωή με κυνισμό και ψυχρότητα, ιδιαίτερα τις σχέσεις της με τους άντρες. Μία εκρηκτική διακοσμήτρια και διοργανώτρια εκδηλώσεων έχει συμμαχήσει με τον ελεύθερο έρωτα και με την άρνηση των σοβαρών δεσμεύσεων. Ένας αντισυμβατικός σχεδιαστής μόδας επιμένει σταθερά στη δική του διαδρομή, αψηφώντας το κοινωνικό κατεστημένο καθώς προσπαθεί να βρει το έτερόν του ήμισυ. Όλοι μαζί, δεμένοι με μία αληθινή φιλία, σε ένα παιχνίδι ζωής γεμάτο πάθη, σκανδαλιές και ψυχωτικούς εραστές, αναζητούν τον κύριο Τέλειο. Στο πρώτο της μυθιστόρημα, η Σόφη Μιχαηλίδου μας οδηγεί σε ένα περιπετειώδες ταξίδι προς την ωριμότητα μέσα από εμπειρίες και σταθμούς στις νέες τάσεις της κοινωνικής εξέλιξης και της σεξουαλικής συμπεριφοράς.

Αλίμονο αν θεωρούμε πως οι αισθηματικές καί γενικότερα οι ανθρώπινες σχέσεις δεν αποτελούν κομμάτι της κοινωνίας. Έτσι καί η συγγραφέας, χάρη στα πρόσωπα της ιστορίας, θα μας μιλήσει για το ζήτημα του έρωτα καί το πως αυτός καθορίζει την σκέψη, τις πράξεις μας καί την γενικότερη στάση μας στην ζωή, την αξία καί ομορφιά της φιλίας, μα καί όλα όσα μας ''επιβάλλονται'' από την κοινωνία είτε ως ρόλοι, είτε ως υποχρεώσεις τόσο προς τον εαυτό μας, όσο καί προς τους άλλους ανθρώπους γύρω μας. Κι όλα αυτά, έχοντας ως δυνατά ''χαρτιά'' στα χέρια της αληθοφανείς χαρακτήρες προσώπων, αρκετή δόση εύστοχου χιούμορ, τραγελαφικές καταστάσεις, μα καί μία πρόθεση της συγγραφέως να περάσει πραγματικά καλά όποιος/α επιλέγξει να διαβάσει το παρόν έργο. Να ξεφύγει από την κατήφεια, τα άγχη καί τις έννοιες της καθημερινότητας. Να ζήσει, έστω καί για λίγο, στον κόσμο των προσώπων της υπόθεσης καί να δει την ζωή μέσα από μία άλλη σκοπιά. Ένα βιβλίο που το διάβασα ευχάριστα σε δύο μέρες καί επιθυμώ να διαβάσω καί το δεύτερο μέρος, μόλις κυκλοφορήσει.
Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας μιλήσουμε για ''likes'' & ''followers''...

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Ιορδάνα (Δανάη) Στεργίου

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Λάζαρο Μωυσίδη

Η ευτυχία της ανυπαρξίας

Όνειρα στη θερμάστρα