Αφιέρωμα στα βιβλία της συγγραφέως Μαρίας Συλαϊδή ''Εγώ Και Ο Εξωγήινος Εαυτός Μου'' & ''Το Μυστικό Των Επτά Θαλασσών''

Γράφει η Κυριακή Γανίτη

Αφιέρωμα στα βιβλία της Μαρίας Συλαϊδή ''Εγώ Και Ο Εξωγήινος Εαυτός Μου'' & ''Το Μυστικό Των Επτά Θαλασσών''

Ποιος/α να μου το έλεγε κι εγώ να το πίστευα, πως -όταν πριν από πέντε χρόνια που έγραψα κι ανήρτησα το πρώτο αφιέρωμα στο blog- θα φτάναμε σήμερα να συμπληρώνονται 50 αφιερώματα! Ναι, καλά ακούσατε. Η αγάπη καί η στήριξη όλων σας, στην συγκεκριμένη στήλη του blog, έφερε αυτό το αποτέλεσμα. Ναι, τα αφιερώματα έχουν έρθει για να μείνουν καί εύχομαι να αυξάνονται όσο θα περνάει ο καιρός. Άν καί δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από το προηγούμενο, ένα νέο συνοπτικό αφιέρωμα σε δύο βιβλία που μου άφησαν πολύ καλές εντυπώσεις σας έχω σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, αφορά τα βιβλία της συγγραφέως Μαρίας Συλαϊδή, με τίτλους ''Εγώ Και Ο Εξωγήινος Εαυτός Μου'' & ''Το Μυστικό Των Επτά Θαλασσών''. Τί το ξεχωριστό έχουν τα συγκεκριμένα βιβλία; Το πρώτο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5 ετών καί το άλλο σε εφήβους/ες άνω των 12-13 ετών. 

Πολλάκις έχω αναφερθεί στα θετικά της ανάγνωσης βιβλίων από μικρή ηλικία. Πώς, όμως, θα πείσουμε τα μικρά παιδιά για τα οφέλη της ανάγνωσης; Εδώ που τα λέμε, είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, καθώς τα μικρά παιδιά εστιάζουν την προσοχή τους κυρίως στα παιχνίδια κι όχι απαραιτήτως για πολλή ώρα. Θα πρέπει, ως ενήλικες, να βρίσκουμε βιβλία που να εξάπτουν την φαντασία τους, να μην είναι μόνο διδακτικά, αλλά καί να επιτρέπουν στα μικρά παιδιά να ταυτίζονται με τα πρόσωπα της εκάστοτε ιστορίας. 

Διαβάζοντας, λοιπόν, το παιδικό παραμύθι ''Εγώ Και Ο Εξωγήινος Εαυτός Μου", μπορώ να πω πως γέλασα πολύ, ψυχαγωγήθηκα κι ένιωσα ξανά σαν μικρό κοριτσάκι. Κάτι το οποίο ξεχνάμε μεγαλώνοντας καί δεν μας βοηθά να έρθουμε κοντά στα παιδιά καί στον τρόπο σκέψης τους. Άν καί δεν είμαι ακόμη μητέρα, μπόρεσα να μπω στην θέση της κάθε μαμάς που προσπαθεί να εξηγήσει καί να διδάξει στα παιδιά της την αξία καί ομορφιά της καλής συμπεριφοράς. Οι συμβουλές δεν μοιάζουν σαν διαταγές κι αυτό βοηθά τα παιδιά να προσπαθήσουν περισσότερο. Ναι, αγάπησα το χιούμορ καί την παιχνιδιάρικη διάθεση όλης της ιστορίας. Στάθηκα στο πλευρό της μικρής πρωταγωνίστριας καί χάρηκα με την χαρά της. 

Περιγραφή:

Η παιδική ιστορία της Μελένιας ξεκινάει όταν γίνεται πέντε χρονών και συγκεκριμένα λίγο πριν πάει στο νηπιαγωγείο. Όπως όλα τα παιδάκια της ηλικίας της είναι λίγο ατίθαση, λίγο ξεροκέφαλη και συχνά κάνει αρκετές αταξίες. Η μητέρα της που συχνά προσπαθεί να της υπενθυμίζει ποιο είναι το σωστό και τους τρόπους καλής συμπεριφοράς συνεχώς αποτυγχάνει. Έτσι, ένα ωραίο πρωινό και μετά από πολλή σκέψη αποφασίζει να μάθει τρόπους καλής συμπεριφοράς στην κόρη της με μια περίεργη μέθοδο. Η αστεία ιστορία εξελίσσεται ανάμεσα σε συμβουλές καλής συμπεριφοράς που βάζει η μητέρα της Μελένιας και σε επίπεδα δυσκολίας που βάζει η ίδια η Μελένια. Άραγε θα καταφέρει να ακολουθήσει όλα όσα της λέει η μητέρα της ή θα συνεχίσει να έχει την ίδια συμπεριφορά;

Εικονογράφηση: Ιωάννα Χριστοδουλοπούλου

Σειρά, λοιπόν, μετά το παιδικό παραμύθι είχε το βιβλίο ''Το Μυστικό Των Επτά Θαλασσών". Για μένα εξίσου σημαντική βαρύτητα με τα παιδικά βιβλία έχουν καί τα εφηβικά, τα οποία παίζουν καίριο ρόλο στην ''αναγνωστική'' μετάβαση των παιδιών προς την ενηλικίωση. Προφανώς καί όλοι/ες αντιλαμβανόμαστε ότι οι απαιτήσεις αυξάνονται, καθώς μεγαλώνουν οι ηλικίες των παιδιών. Κι αυτό δεν αφορά μόνο την έκταση των βιβλίων, ή, το πιο πλούσιο λεξιλόγιο, αλλά τα μηνύματα καί τους όποιους προβληματισμούς που προκύπτουν μέσα από αυτά. Οι περιπέτειες, το μυστήριο, αλλά καί οι αλληγορίες σε σχέση με την αληθινή ζωή, βοηθούν τους/τις εφήβους/ες να αντιληφθούν ακόμη περισσότερο τον κόσμο των ενηλίκων, καθώς προετοιμάζονται γι'αυτόν, δίχως να χάνουν την αθωότητά τους. Φαντασία, ανατροπές, αγωνία καί πολλά έντονα συναισθήματα θα συντροφεύσουν τους/τις εφήβους που θα διαβάσουν το παρόν έργο. Χάρη στον ρεαλισμό της γραφής της συγγραφέως καί κατ'επέκταση των προσώπων του βιβλίου, οι έφηβοι/ες θα βάλουν τον εαυτό τους στην θέση της κεντρικής πρωταγωνίστριας καί θα ζήσουν ένα εξαιρετικό νοερό ''ταξίδι'' της ψυχής.

Περιγραφή:

Η Αμφιτρίτη είναι μια δεκαεξάχρονη, η οποία μόλις εγκαταστάθηκε σε ένα μικρό νησί μαζί με την οικογένειά της, εξαιτίας της δουλειάς του πατέρα της. Αυτή η αλλαγή δεν της αρέσει, καθώς πιστεύει ότι το νησί τη μισεί. Οι γονείς της όμως πιστεύουν ότι οι περίεργοι νησιώτες θα τους καλοδεχτούν, αν περάσουν χρόνο μαζί τους σε κοινές δραστηριότητες. Έτσι, ένα κυριακάτικο πρωινό αποφασίζουν να μπουν μαζί με κάποιους κατοίκους στο καράβι του Καπετάν Μπουνάτσα, για να θαυμάσουν την ομορφιά του τόπου. Αυτή η ανοιξιάτικη εξόρμηση κάθε άλλο παρά βαρετή θα είναι. Στην πρώτη γνωριμία της με τον Καπετάν Μπουνάτσα, χτυπάει ένα καμπανάκι μέσα στο κεφάλι της Αμφιτρίτης. Αυτός ο παράξενος καπετάνιος, που μοιάζει περισσότερο με πειρατή, θα τη σύρει σε μια πρωτόγνωρη περιπέτεια που δεν μπορεί να φανταστεί. Το ένστικτο του ντετέκτιβ θα την οδηγήσει σε ζωντανούς μύθους, απέθαντους πειρατές, τέρατα της θάλασσας και ένα μυστικό που πρέπει να ανακαλύψει.

Έχοντας διαβάσει το ένα βιβλίο μετά το άλλο, με βοήθησε -όχι μόνο να κατανοήσω τον τρόπο γραφής της συγγραφέως- αλλά να ανακαλύψω με μεγάλη μου χαρά πως έχουμε να κάνουμε με μία δημιουργό που εργάζεται συνεχώς πάνω στην εξέλιξή της, κάτι το οποίο είναι φανερό σε κάθε επόμενο έργο της που διαβάζουμε. Προσωπικά θα παρακολουθώ την πορεία της καί θα αναμένω να διαβάσω κι άλλα δικά της έργα. 
Αναζητήστε τα! Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διάνοια.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας μιλήσουμε για ''likes'' & ''followers''...

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Ιορδάνα (Δανάη) Στεργίου

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Λάζαρο Μωυσίδη

Η ευτυχία της ανυπαρξίας

Όνειρα στη θερμάστρα