Κοντραμπάσο

Γράφει η Κυριακή Γανίτη
ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Τίτλος: Κοντραμπάσο

Συγγραφέας: Μάγδα Αλεξανδρή Δημόκα

Από τις εκδόσεις Γράφημα, κυκλοφόρησε πρόσφατα το αστυνομικό μυθιστόρημα της συγγραφέως Μάγδας Αλεξανδρή Δημόκα, με τίτλο ''Κοντραμπάσο'', το οποίο αποτελεί καί την σημερινή μου βιβλιοπρόταση για εσάς. Ένα μυθιστόρημα, που από το άκουσμα του τίτλου του καί μόνο, έχουμε την αίσθηση πως κατακλυζόμαστε από εικόνες καί μελωδίες... 
Σκεφτείτε, λοιπόν, πως βρίσκεστε σε μία αίθουσα συναυλιών, ή, στην λυρική. Έχετε καθίσει σε μία θέση που σας βοηθά να έχει άριστη οπτική. Τα όργανα έρχονται να λάβουν την θέση τους πάνω στην σκηνή, ανάλογα με το είδος που ανήκουν. Πνευστά, κρουστά, έγχορδα. Όλα πλήρως εναρμονισμένα με τον χώρο καί όσα πρόκειται να συμβούν. Όλα μοιάζουν να είναι στην εντέλεια. Ή όχι; Τί θα συμβεί αν -ω μη γένοιτο- λείψει ένα όργανο; Πώς θα διαταραχθεί η όποια αρμονία του συνόλου; Πόσο μη άρτιο θα δείχνει, πλέον, όλο το αποτέλεσμα; Καί κυρίως, γιατί κάποιος/α να επιλέξει να σαμποτάρει το όλο εγχείρημα προκαλώντας αυτήν την ''εξαφάνιση'';
Διαβάζοντας το βιβλίο, μπορώ να σας πω πως για μία ακόμα φορά η πένα της συγγραφέως ''κάλυψε'' την υπόθεσή του. Ναι, μου άρεσε η στρωτή καί άκρως κατανοητή γραφή της συγγραφέως. Ίσως να μοιάζει -σε κάποιους/ες πιο παλαιού τύπου- χωρίς όμως αυτό να μειώνει την αξία της. Εμένα με ικανοποίησε ο τρόπος που χειρίζεται τις λέξεις, τα εκφραστικά μέσα καί το σύνολο των προσώπων καί της υπόθεσης. Δεν υπερβάλλει, ούτε προσπαθεί να δικαιολογήσει τα πάντα. Αντιθέτως, έχει ως στόχο να κρατά τις ισορροπίες καί το καταφέρνει.
Άν επιθυμούσα να αλλάξει κάτι; Ναι, θα ήθελα περισσότερο ''νεύρο'' μέσα στην υπόθεση. Για μένα ήταν κάπως ήπια. Θα επιθυμούσα πιο έντονα συναισθήματα καί μεγαλύτερη δόση σασπένς καί αγωνίας. Αυτό είναι, βέβαια, κάτι που υπόκειται στις δικές μου αναγνωστικές προτιμήσεις, δίχως να μιλάμε για ένα βιβλίο λιγότερο καλό. Καί κάτι το οποίο μπορεί να είναι αρεστό σε άλλους/ες αναγνώστες/στριες. 

Περιγραφή:

Το φιλόμουσο ζευγάρι Φανή και Αριστείδης Παπαδάκου προσκαλούν στο εξοχικό τους στον Πλαταμώνα μερικούς φίλους από τον χώρο τής τέχνης για να περάσουν ένα ευχάριστο Σαββατοκύριακο. Όμως, αναπάντεχα, τραγικά γεγονότα, καταστρέφουν την ομορφιά τού φθινοπωρινού τριημέρου. Ο θάνατος εμφανίζεται ξαφνικά κάτω από περίεργες συνθήκες. Ο αστυνόμος Συμεών Σακκάς, μαζί με τους συναδέλφους του, καλείται να διερευνήσει τους ανεξήγητους θανάτους… ή, μήπως, φόνους; Μία χρυσή μινιατούρα, ένα παλιό ντουλάπι, που δεν κλείνει, και το κοντραμπάσο, σιωπηλός παρατηρητής σε μια μεταφυσική προοπτική που συντελεί ακούσια στην αποκάλυψη της ψυχοσύνθεσης και του χαρακτήρα των προσώπων, που θεωρούνται ανώτεροι πάσης υποψίας.

Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γράφημα.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας μιλήσουμε για ''likes'' & ''followers''...

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Ιορδάνα (Δανάη) Στεργίου

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Λάζαρο Μωυσίδη

Η ευτυχία της ανυπαρξίας

Όνειρα στη θερμάστρα