Ρούλης, ο χταποδούλης

Γράφει η Κυριακή Γανίτη
ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Τίτλος: Ρούλης, ο χταποδούλης

Συγγραφέας: Σοφία Τουτσίδου

    Εικονογράφηση: Κωνσταντίνα Αρχοντάκη

Γνωρίζοντας πως απ' αυτήν την χρονική περίοδο έως καί τα τέλη των εορτών μου ζητάτε να σας παρουσιάσω περισσότερα παιδικά (ίσως καί εφηβικά) βιβλία, να γνωρίζετε πως μέχρι καί το τέλος των εορτών θα σας έχω μπόλικες προτάσεις για να επιλέγξετε. Έχω λάβει αρκετά βιβλία που απευθύνονται στα παιδιά, οπότε σας προτρέπω να μείνετε συντονισμένοι/ες. Η αρχή, λοιπόν, έγινε εχθές καί σήμερα συνεχίζω με το παιδικό παραμύθι της συγγραφέως Σοφίας Τουτσίδου, με τίτλο ''Ρούλης, ο χταποδούλης''. Ένα βιβλίο που με έκανε να νιώσω ξανά παιδί, γεμίζοντάς με με όμορφα συναισθήματα καί σκέψεις. Ένα βιβλίο κατάλληλο για ηλικίες παιδιών 5 ετών καί άνω. 

Περιγραφή:

Ο χταποδούλης ο Ρούλης απόκτησε μια πολύ καλή φίλη, την Αγνή, Η Αγνή ήταν ένα όμορφο, έξυπνο και πολύ ευαίσθητο κοριτσάκι! Ήταν όμως διαφορετικό από τα άλλα παιδάκια, ήταν κωφάλαλη! Μιλούσε με τα χεράκια της και την έκφραση του προσώπου της. Αυτό ήταν που έκανε τον χταποδούλη να την προσέξει και να την αγαπήσει. Έμαθε να κουνάει τα ποδαράκια του και να μιλάει μαζί της. Κατάλαβε ότι έχουν τα ίδια όνειρα και τις ίδιες ευαισθησίες. Αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να φροντίζουν με αγάπη το περιβάλλον τους. Η φιλία τους κράτησε μια ζωή και ίσως και πέρα από αυτήν…

Ξέρω πως κυκλοφορούν πολλά παιδικά βιβλία με θέμα την διαφορετικότητα καί την αποδοχή της. Ίσως, μάλιστα, να φαντάζει να έχει κορεστεί ως θέμα στα βιβλία που διαβάζουμε (μικροί/μεγάλοι). Άν καί το παρόν βιβλίο έχει ως άξονα αυτήν, δεν παύει να διαφέρει -τουλάχιστον στα μάτια μου- σε σχέση με άλλα ανάλογα βιβλία. Αρχικά, η συγγραφέας δεν δείχνει καμία τάση να χρησιμοποιήσει κάτι κλισέ, ή, επιτηδευμένο. Δεν κάνει επίκληση στο συναίσθημα εκβιαστικά. Η αναπηρία αναφέρεται με το όνομά της καί φαντάζει ως κάτι αποδεκτά φυσικό κι όχι ως κάτι ξένο που ίσως να προκαλεί φόβο. Έχουμε να κάνουμε με μία ιστορία, σαν άλλο γλυκό παραμύθι, που βοηθά στην αφύπνιση καί καλλιέργεια της ενσυναίσθησης των παιδιών, την αξία καί ομορφιά της ανιδιοτελούς φιλίας καί αγάπης, την ανάγκη καί ευαισθητοποίηση για την διατήρηση των καθαρών θαλασσών, καθώς καί την γενικότερη φροντίδα του περιβάλλοντος. 

Λοιπά θετικά στοιχεία βιβλίου:
- Άφθονο, οικείο λεξιλόγιο,
- Σύντομες προτάσεις,
- Απτά, καθημερινά παραδείγματα,
- Τέλος, εξαιρετική καί πολύχρωμη εικονογράφηση.

Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γράφημα.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας μιλήσουμε για ''likes'' & ''followers''...

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Ιορδάνα (Δανάη) Στεργίου

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Λάζαρο Μωυσίδη

Η ευτυχία της ανυπαρξίας

Όνειρα στη θερμάστρα