Τίνος είσαι εσύ;

Γράφει η Κυριακή Γανίτη
ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Τίτλος: Τίνος είσαι εσύ;

Συγγραφέας: Σάρα Αλζάλκι Βρυώνη

Όσοι/ες έχουμε την καλή τύχη να επισκεπτόμαστε τα χωριά των γιαγιάδων/παππούδων μας, συχνά-πυκνά, ''βομβαρδιζόμαστε'' από την ερώτηση ''Τίνος είσαι εσύ;''. Μία ερώτηση που με συντρόφευε καθόλη την διάρκεια των παιδικών μου χρόνων, όταν πήγαινα διακοπές στο χωριό της μίας γιαγιάς. Οι μεγαλύτεροι, κυρίως, άνθρωποι του χωριού καί μετέπειτα καί οι πιο νέοι θέλοντας να ικανοποιήσουν την όποια περιέργειά τους -μην ξεχνάμε πως ζουν σε πολύ κλειστές κοινωνίες- συνηθίζουν να κάνουν αυτήν την ερώτηση. Προσωπικά μόνο χαμόγελο στα χείλη μου προκαλεί το άκουσμα αυτής της ερώτησης. Μήπως, όμως, μπορεί να φέρνει κάποιον άλλον άνθρωπο σε δύσκολη θέση; Για να είμαι ειλικρινής, δεν είχα σκεφτεί αυτό το ενδεχόμενο, μέχρι που διάβασα το παιδικό βιβλίο της συγγραφέως Σάρας Αλζάλκι Βρυώνη, με τίτλο ''Τίνος είσαι εσύ;''. 

Η συγγραφέας μέσω του παρόντος παραμυθιού απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3 ετών καί άνω. Μας παρουσιάζει μία εύθυμη καί άκρως διδακτική ιστορία γύρω από την αποδοχή, τον σεβασμό καί την κατανόηση της διαφορετικότητας. Μία ιστορία με αντιρατσιστικό χαρακτήρα που ψυχαγωγεί χάρη στον έξυπνο τρόπο που αποδίδεται πάνω στο χαρτί. Ο λόγος της συγγραφέως είναι οικείος, διασκεδαστικός καί άκρως προσαρμοσμένος στο κοινό στο οποίο απευθύνεται. Χρησιμοποιεί σύντομες προτάσεις, καθημερινά κι απτά παραδείγματα, αληθοφανείς χαρακτήρες προσώπων, κατανοητό λεξιλόγιο, μεγάλη καί ευανάγνωστη γραμματοσειρά, αλλά καί έναν τραγουδιστό τόνο σε όλο το κείμενο, σαν να διαβάζουμε ένα ποιηματάκι/τραγουδάκι για παιδιά. Παράλληλα, έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στην εικονογράφηση του βιβλίου από την κυρία Βιβή Μαρκάτου. 

Περιγραφή:

Ο Νάσος επισκέπτεται τη γιαγιά του στο χωριό. Εκεί όλοι τον ρωτούν με περιέργεια: ''Τίνος είσαι εσύ;'' και εκείνος δίνει την καλύτερη απάντηση με τον δικό του μοναδικό τρόπο, που περιμένει να τον ανακαλύψετε! Ένα βιβλίο που μέσα από την παιδική αθωότητα μάς διδάσκει πώς να απαντάμε στα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις.

Εγώ το βιβλίο το ευχαριστήθηκα μέχρι την τελευταία του λέξη καί σας προτείνω να το αναζητήσετε καί εσείς. Α, μην ξεχάσω! Να σας πω ότι στο τέλος του βιβλίου περιέχονται δραστηριότητες για να περάσετε δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά σας.
Καλή ανάγνωση!

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάνοια.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας μιλήσουμε για ''likes'' & ''followers''...

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Ιορδάνα (Δανάη) Στεργίου

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Λάζαρο Μωυσίδη

Η ευτυχία της ανυπαρξίας

Όνειρα στη θερμάστρα