ΜΟΝΑΧΑ ΓΙΑΤΙ Σ’ ΑΓΑΠΗΣΑ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη

Τίτλος: Μοναχά γιατί σ'αγαπήσα
Άραγε, είναι ποτέ αρκετή μόνο η αγάπη;
Μπορεί η αγάπη να θεωρηθεί ως ύβρις που θα πρέπει να τιμωρηθεί;
Η αγάπη με ποιον τρόπο μπορεί να επηρεάσει την σκέψη καί να ορίσει, ή, να ταυτιστεί με τις πράξεις ενός ανθρώπου;
Σε αυτά καί μερικά ακόμα ερωτήματα θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις τα πρόσωπα της ιστορίας του παρόντος αισθηματικού μυθιστορήματος, που υπογράφει η συγγραφέας Βάσω Γαλάνη, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Έξη.

«Όταν σε πρωτοείδα, τα μάτια σου μου θύμισαν αυτό το μέρος, αυτήν ακριβώς την ώρα. Είναι σαν να έχει πάρει κάποιος ένα κομμάτι χρυσό, να το έχει λιώσει και να το έχει σκορπίσει στη σκοτεινή θάλασσα. Ίδιο με το χρυσάφι που κουβαλούν πάντα τα κατάμαυρα μάτια σου και λάμπουν τόσο υπέροχα!»

Καλώς, ή, κακώς, η ζωή δεν είναι ένα παραμύθι με ευτυχισμένο, πάντα, τέλος... Καί εμείς δεν είμαστε πρωταγωνιστές/πρωταγωνίστριες μέσα σε αυτό. Μα, αν το καλοσκεφτούμε, θα παρατηρήσουμε πως καί για τα πρόσωπα των παραμυθιών δεν είναι όλα εύκολα καί ιδανικά -όσο μπορεί να φαντάζουν- μέχρι να οδηγηθούμε στον επίλογο της ιστορίας τους. Θα περάσουν από χίλια δυο εμπόδια. Εμπόδια που δεν θα τους τα βάλει, απαραιτήτως, η ίδια η ζωή στον δρόμο τους, αλλά καί οι άνθρωποι που θα συναντήσουν... Παρ'όλ'αυτά, εξακολουθούμε να ζηλεύουμε αυτά τα πρόσωπα για την κατά τ'άλλα καλή τους τύχη καί πολλές φορές να τα συγκρίνουμε με την δική μας ''ατυχία''... Μα πόσο ανούσιο είναι όλο αυτό; Εκείνοι/ες είναι αποκυήματα της φαντασίας του/της εκάστοτε συγγραφέα/εως, ενώ εμείς άνθρωποι με σάρκα καί οστά, ψυχή καί συναισθήματα. Κι αυτό θα πρέπει να είναι αρκετό για να σκεφτούμε πως εμείς, όντως, μπορούμε να προσπαθήσουμε -ίσως καί να καταφέρουμε- να ζήσουμε όσα ποθούμε...

''Το φως δύο ματιών που κουβαλάνε πόνο, το κρασί που ενώνει δύο ανθρώπους με διαφορετικές διαδρομές, το μεθύσι που προκαλεί η συνάντησή τους είναι τα χρώματα που ζωγραφίζουν μια ιστορία γεμάτη ανατροπές, αβεβαιότητα και μεγάλες αλήθειες..."

''Μοναχά γιατί σ'αγάπησα'' ...
...καί στα αυτιά μου ακούγεται ως την αφορμή για όσα θα συμβούν κατά την διάρκεια της εξιστόρησης των γεγονότων.
''Μοναχά γιατί σ'αγάπησα''...
...μα η αγάπη δεν δικαιολογεί ακραίες πράξεις καί συμπεριφορές. 
Η αγάπη είναι ένα ύψιστο, ανιδιοτελές καί βαθύ συναίσθημα, που διαφέρει από τον ατίθατο, ζηλιάρη, κτητικό, σφοδρότατο καί εγωϊστή έρωτα που θέλει την αποκλειστικότητα στην κατοχή του αντικειμένου του πόθου του...

Περιγραφή:

Ο Πέτρος είναι ένας γοητευτικός άντρας που διεκδικεί και δεν έχει μάθει να χάνει. Η Δανάη είναι μια γυναίκα που προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της. Μία τυχαία συνάντηση, θα τους φέρει κοντά. Όταν, όμως, προσλαμβάνεται στην εταιρεία του, ο έρωτας που γεννιέται ανάμεσά τους σαρώνει την ύπαρξή τους, ανατρέπει σταθερές και δεδομένα, αναστατώνοντας τις ζωές όλων όσοι τους περιβάλλουν. Κι ενώ η καρδιά φαίνεται να νικάει τα πρέπει, κάποιοι δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη… Ένας άντρας που τα έχει όλα. Μία γυναίκα που παλεύει να σταθεί στα πόδια της. Ένας έρωτας που δοκιμάζει τα όριά τους. Μία ιστορία για δύο ανθρώπους που θα έπρεπε να έχουν ανοικτά τα μάτια της ψυχής, ώστε να ζήσουν όσα η ζωή τούς χρωστούσε.

Η συγγραφέας, λοιπόν, μας παρουσιάζει μία αληθοφανή ιστορία από εκείνες που (απ)ευχόμαστε να βρεθούμε ως βασικοί/ες πρωταγωνιστές/στριες. Μα να που η ζωή έχει άλλα σχέδια από τα δικά μας καί αρέσκεται να μας φέρνει αντιμέτωπους/ες με διλήμματα που μας οδηγούν στα άκρα, με όχι τα επιθυμητά πάντα αποτελέσματα... Έτσι, καί τα πρόσωπα του βιβλίου θα διαβούν αυτό το μονοπάτι καί θα μας δείξουν πως η αγάπη καί ο έρωτας καί ο τρόπος, που μπορεί να τον βιώνουμε μέσα στο μυαλό καί την ψυχή μας, δύναται να βγάλει προς τα έξω την κάλλιστη, ή, την χείριστη πλευρά του εαυτού μας. Είτε ο έρωτας θολώνει την λογική μας, είτε η αγάπη αφήνει στην άκρη τους όποιους εγωϊσμούς αποδεικνύοντας την ανωτερότητά της.

Ξέρετε, τί έχω εκτιμήσει περισσότερο το τελευταίο διάστημα στα βιβλία που διαβάζω, το οποίο βρήκα καί στο παρόν μυθιστόρημα; Την απλότητα στην γραφή των συγγραφέων, δίχως να μιλάμε για ανούσια, ή, κακογραμμένα βιβλία. Αντιθέτως, με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο γίνονται πιο ευνόητα τα όσα επιθυμούν οι συγγραφείς να μεταδώσουν σε εμάς μέσα από τις υποθέσεις των έργων τους, μα διαβάζονται καί πιο ευχάριστα τα κείμενα, δίνοντάς μας την ευκαιρία να εστιάσουμε ακόμη παραπάνω στην ουσία τους καί να μην γοητευόμαστε μόνο από την ευγλωττία του/της εκάστοτε δημιουργού, ή, τις πομπώδεις λέξεις καί εκφράσεις.

Εν κατακλείδι, το βιβλίο ''Μοναχά γιατί σ'αγάπησα'' είναι ένας ύμνος στην αγάπη καί την ανυπέρβλητη δύναμή της, που στο τέλος καταφέρνει καί βγαίνει νικήτρια, παρά τα όποια εμπόδια καί δυσκολίες που θα βρει μπροστά της... Εάν σας αρέσουν τα αισθηματικά μυθιστορήματα, το παρόν αποτελεί μία αρκετά καλή πρόταση.
Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Έξη.






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας μιλήσουμε για ''likes'' & ''followers''...

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Ιορδάνα (Δανάη) Στεργίου

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Λάζαρο Μωυσίδη

Η ευτυχία της ανυπαρξίας

Όνειρα στη θερμάστρα