Αφιέρωμα στα βιβλία του Παναγιώτη Αρχοντή: ''Θα σου πω... πώς έζησε'' & ''Οι φύλακες''

Γράφει η Κυριακή Γανίτη

Αφιέρωμα στα βιβλία του Παναγιώτη Αρχοντή: ''Θα σου πω... πώς έζησε'' & ''Οι φύλακες''

Καί εκεί που βρίσκομαι ''πλημμυρισμένη'' από βιβλία καί δεν ξέρω ποιο να πρωτοδιαβάσω -όλα δείχνουν τόσο ''δελεαστικά''- την λύση στο ''πρόβλημα'' για πολλοστή φορά έρχεται από τα ίδια τα βιβλία! Καί τί καλύτερο από ένα συνοπτικό (ελπίζω να το βρείτε ενδιαφέρον) αφιέρωμα σε δύο βιβλία που μου κράτησαν πολύ όμορφη συντροφιά καί προσφέρουν το κάτι διαφορετικό στην σύγχρονη εγχώρια λογοτεχνία; Διάβασα καί σας μιλώ για τα βιβλία του συγγραφέα Παναγιώτη Αρχοντή, με τίτλους ''Θα σου πω... πώς έζησε'' & ''Οι φύλακες'', που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διάνοια. Μα, ας μην μακρυγορώ άλλο...

Οι δολοπλοκίες, οι ίντριγκες καί οι θεωρίες συνωμοσίας αποτελούν ένα ''καυτό'' τρίπτυχο. Ένα ιδιαίτερο τρίπτυχο που θα μπορούσε να παρομοιαστεί με την φωτιά καί εμείς -το αναγνωστικό κοινό- σαν την πεταλούδα που γοητευόμαστε από εκείνη καί την προσεγγίζουμε όσο πιο κοντά γίνεται, δίχως να υπολογίζουμε το ρίσκο που παίρνουμε καί ότι μπορεί, εντέλει, να καούμε. Ελάτε! Ας το παραδεχθούμε. Αυτό είναι κάτι που δεν συμβαίνει μόνο στα βιβλία, μα καί στην πραγματική μας ζωή. Εξ ου καί η ''αδυναμία'' αρκετών αναγνωστών/στριων προς τα βιβλία με ανάλογη θεματική. Αυτό, όμως, που θα πρέπει να μας προβληματίζει σε αυτά τα βιβλία θα είναι το γεγονός το κατά πόσο πρωτότυπα καί καθόλου γραφικά μπορεί να είναι. Δεν νομίζω να σας ακούγεται περίεργο αυτό που λέω, καθώς τα κλισέ δίνουν καί παίρνουν καί δυστυχώς, όλο καί πιο συχνά, ''κατακλυζόμαστε'' από βιβλία που πάσχουν από έλλειψη ιδεών...

Αναφορικά, τώρα, με τα βιβλία του συγγραφέα Παναγιώτη Αρχοντή, ''Θα σου πω... πώς έζησε'' & ''Οι φύλακες'' (δηλώνω πανευτυχής γιατί διάβασα καί τα δύο μαζί!) ήταν μία πολύ ευχάριστη έκπληξη! Ο συγγραφέας έχει έναν λόγο συγκροτημένο, ευθύ καί οικείο, που δεν πλατιάζει, ούτε λαϊκίζει. Γνωρίζει πότε πρέπει να δώσει έμφαση στα λεγόμενά του καί πότε να κρατήσει σε πιο χαμηλά επίπεδα την ένταση της ιστορίας κι αυτό γιατί δεν θέλει να φτάσει στο άλλο άκρο καί να χαθεί κάτι σημαντικό από την ουσία του βιβλίου. Ποια είναι αυτή; Μα πως τα παιδιά είναι πολύτιμος θησαυρός. Είναι η ελπίδα καί το μέλλον αυτού του κόσμου. Όλοι κι όλες οφείλουμε να τα προστατεύουμε καί να έχουμε ως σκοπό της ζωής μας αυτό. Ναι, παντού παραμονεύουν κίνδυνοι. Ακόμη καί στα πιο απίθανα μέρη... Παράλληλα, θίγονται ζητήματα όπως είναι η αντιμετώπιση του μίσους καί όποιας μορφής κακού σε αυτήν την αέναη μάχη με το καλό, ο φανατισμός, ο εγωϊσμός, η αίσθηση του δικαίου, αλλά καί η αγάπη για τον συνάνθρωπο.

Ποια είναι, άραγε, εκείνα τα στοιχεία που κάνουν τα δύο συγκεκριμένα βιβλία να ξεχωρίζουν; Θα σας αναφέρω κάποια που εγώ, ως αναγνώστρια, βρήκα σημαντικά ώστε να στηρίξουν αυτήν την άποψη.
- Αρχικά, ο συγγραφέας έχει έναν δικό του ξεχωριστό τρόπο να συνδυάζει, αρμονικά καί απολύτως ταιριαστά, το παρόν καί το παρελθόν. Αναδεικνύοντας καί υμνώντας την γυναικεία φύση καί δύναμη σε πολλά επίπεδα.
- Καί τα δύο βιβλία δομούνται με τέτοιον τρόπο ώστε να υπάρχει μία ακατάπαυστη ροή των γεγονότων, κινηματογραφική δράση, γλαφυρές περιγραφές σκηνών, ρεαλισμός καί μαγεία, μυστήριο, αγωνία, διαρκείς ανατροπές καί ένας διάχυτος ηρωϊσμός που αποτελεί φάρο ελπίδας καί πηγή έμπνευσης για όλους κι όλες εμάς.
- Η εύστοχη τοποθέτηση QR code σε κάποια κεφάλαια δίνουν έναν άλλο αέρα σε όλο το κείμενο καί την ανάγνωσή του. Δεν θα σας πω παραπάνω γι'αυτό, θα σας αφήσω να το ανακαλύψετε μόνοι/ες σας.
- Η φανερή καί άκρως ικανοποιητική εξέλιξη που παρατηρούμε τόσο στην πένα του συγγραφέα βιβλίο με το βιβλίο, όσο καί στα πρόσωπα που θα πρωταγωνιστήσουν μέσα σε αυτό καί θα γίνουν οι σύντροφοί μας σε αυτό το ''ταξίδι''. 
- Τέλος, το κλείσιμο του κάθε βιβλίου μας κάνει να ανυπομονούμε για την συνέχεια καί ποικίλα σενάρια για το πως μπορεί να εξελιχθεί η ιστορία ''ξεπηδούν'' μέσα στο μυαλό μας, διατηρώντας ακμαίο το ενδιαφέρον μας για τα βιβλία.

Καί λίγο πριν να ολοκληρώσω τις σκέψεις μου γι'αυτά τα δύο βιβλία, θα σας παραθέσω τις περιλήψεις των βιβλίων.

''Θα Σου Πω… Πως Έζησε"

Στα άδυτα του Βατικανού, ένας νεαρός δόκιμος ιερέας βρίσκεται αντιμέτωπος με μια αποτρόπαια διαπίστωση. Στην ιστορία του πλανήτη, είναι η πρώτη φορά που οι απαγωγές των παιδιών σε παγκόσμια κλίμακα, γίνονται όπλο στα χέρια των πιο αδίστακτων τρομοκρατών. Στόχος, η διάλυση του Δυτικού τρόπου ζωής και του μοντέρνου κοινωνικού συστήματος. Μέθοδος, η θανάτωση των παιδιών με συμβολικό τρόπο, προκειμένου να γκρεμιστεί και η θρησκευτική ασπίδα του Δυτικού πολιτισμού. Τόπος εκτέλεσης του τρομοκρατικού σχεδίου, ο τόπος που όλα ξεκίνησαν. Η Ελλάδα… Οι τρομοκράτες έχοντας στα χέρια τους το παιδί της Προέδρου Δημοκρατίας της Ελλάδας, ξεκινούν την αιώνια πάλη του καλού και του κακού, αυτή τη φορά με πολύτιμο έπαθλο τους, το μέλλον της ανθρωπότητας. Τα παιδιά… Ο Νίκος, σωματοφύλακας της Προέδρου Δημοκρατίας της Ελλάδας. Η Άρτεμις, απόγονος αρχαίων νυμφών και αμαζόνων. Η μοίρα τους φέρνει κοντά στα βουνά της Ελλάδας και ο έρωτας τους ενώνει. Με σύμμαχους μια πολιτικό ηγέτιδα, που θα ήθελαν πολλοί λαοί, ένα υψηλό στέλεχος της ΕΥΠ και τρεις ιερείς από διαφορετικά δόγματα, ξεκινούν τη μάχη ενάντια στο χρόνο, για την επικράτηση του καλού ενάντια στο κακό. Ένα βιβλίο με 24 κεφάλαια. Κάθε κεφάλαιο ένα γράμμα. Η ιστορία ζωής του Νίκου και της Αρτέμιδος, θα γίνει η αιτία για να ξαναγεννηθεί ένα κράτος και μαζί μ’ αυτό, η ελπίδα στον κόσμο.

''Οι Φύλακες"

Αρκετό καιρό μετά το πρώτο χτύπημα, η Άρτεμις και το επίλεκτο σώμα των Φυλάκων καλούνται να αντιμετωπίσουν ξανά την απειλή των τρομοκρατών. Αυτή τη φορά, ο μισητός εχθρός με ηγέτη του έναν γηραιό σοφό, θα χρησιμοποιήσει τη φωτιά του Προφήτη, για να καταστρέψει τον υπάρχοντα πολιτισμό και να χτιστεί ένας νέος, βασισμένος στις αρχές της Σαρία και του Ισλάμ. Αν ήταν ζωντανός ο Νικόλαος, θα ήταν για εκείνη ο απόλυτος σύμμαχος και θα ένιωθε ακόμα πιο δυνατή. Είναι όμως απών ο αγαπημένος της;

Εν ολίγοις, μιλάμε για δύο αξιόλογα βιβλία ενός πολλά υποσχόμενου συγγραφέα, που θεωρώ πως αξίζουν της προσοχής του αναγνωστικού κοινού. Αναζητήστε τα!'
Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διάνοια.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας μιλήσουμε για ''likes'' & ''followers''...

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Ιορδάνα (Δανάη) Στεργίου

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Λάζαρο Μωυσίδη

Η ευτυχία της ανυπαρξίας

Όνειρα στη θερμάστρα