Η λέσχη των φαντασμάτων

Γράφει η Κυριακή Γανίτη
ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Τίτλος: Η λέσχη των φαντασμάτων

Συγγραφέας: Κυριακή Ακριτίδου

Μία ερώτηση που απευθύνω πάντα σε όλους/ες τους/τις συγγραφείς παιδικών βιβλίων σχετίζεται με τα οφέλη της ανάγνωσης ανάλογων έργων από τα μικρά παιδιά. Με μεγάλη μου ικανοποίηση, διαπιστώνω πως ένας επιπλέον κοινός ''παρονομαστής'' μεταξύ των δημιουργών αυτών των βιβλίων είναι η άποψη πως τα βιβλία, που απευθύνονται στα παιδιά, λειτουργούν βοηθητικά, ώστε τα παιδιά να εξάψουν την φαντασία τους, να αναπτύξουν την κριτική τους ικανότητα καί σκέψη καί κυρίως, να ψυχαγωγηθούν μέσα από ενδιαφέρουσες ιστορίες. Ιστορίες που δεν έχουν μόνο έναν διδακτικό χαρακτήρα, αλλά προσφέρουν όμορφες καί δημιουργικές στιγμές στα παιδιά.

Διάβασα, λοιπόν, καί σας παρουσιάζω το παραμύθι της συγγραφέως Κυριακής Ακριτίδου, με τίτλο ''Η λέσχη των φαντασμάτων'', που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ελκυστής, σε εικονογράφηση της κυρίας Βιβής Μαρκάτου, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7-8 ετών καί άνω.

Περιγραφή:

Η λέσχη των φαντασμάτων δεν ήταν στη χώρα του μια φορά και έναν καιρό αλλά στη σοφίτα της γιαγιάς Σοφίας. Όπου μια παρέα σαν τη δική σου σκαρφιζόταν ιστορίες μυστηρίου, δημιουργικότητας ή ίσως και τα δυο. Πώς θα σου φαινόταν αν ξεπερνούσες τους φόβους σου καλλιεργώντας το ταλέντο σου; Η Σοφία και οι φίλοι της πάντως τα κατάφεραν.

Τί μου άρεσε τόσο πολύ στο παρόν παραμύθι, ώστε να το ξεχωρίσω καί να εκφράσω την επιθυμία να το διαβάσω; 
- Αρχικά, η ιστορία του ξεφεύγει από τις συνηθισμένες που βρίσκουμε μέσα σε αυτήν την κατηγορία βιβλίων. Συνδυάζει την φαντασία καί τον τρόπο να ξεπεράσουμε τους φόβους μας (μικροί/ες καί μεγάλοι/ες) χάρη στις διασκεδαστικές περιπέτειες που θα πρωταγωνιστήσουν οι μικροί/ες ήρωες/ιδες του βιβλίου. 
- Επίσης, η συγγραφέας έχει έναν λόγο οικείο, καθημερινό κι ευνόητο. Μοιάζει σαν να γίνεται πάλι παιδί καί να αφουγκράζεται πλήρως τις σκέψεις, επιθυμίες, ακόμη καί φοβίες των μικρών παιδιών. Βρίσκει τρόπο να τα απομακρύνει όλα σαν κακό όνειρο καί κάνει τα παιδιά να νιώθουν πιο δυνατά. 
- Τέλος, χρησιμοποιεί απτά παραδείγματα, ρεαλιστικούς διαλόγους καί πρόσωπα που βοηθά τα παιδιά να ταυτιστούν μαζί τους καί ταυτόχρονα, η εξαιρετική εικονογράφηση δίνει ζωή στα λεγόμενα της συγγραφέως.

Εν κατακλείδι, μιλάμε για ένα πολύ χαριτωμένο παιδικό βιβλίο, που αξίζει της προσοχής σας.
Καλή ανάγνωση.

Υ.Γ. Στο τέλος του βιβλίου θα βρείτε δραστηριότητες για τα παιδιά.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας μιλήσουμε για ''likes'' & ''followers''...

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Ιορδάνα (Δανάη) Στεργίου

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Λάζαρο Μωυσίδη

Η ευτυχία της ανυπαρξίας

Όνειρα στη θερμάστρα