Συνέντευξη με τον συγγραφέα Σπύρο Γκρίντζο


Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΠΥΡΟΣ ΓΚΡΙΝΤΖΟΣ
Γράφει η Κυριακή Γανίτη

   Σημερινός μου καλεσμένος στην στήλη των συνεντεύξεων ο συγγραφέας Σπύρος Γκρίντζος. Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις του. Από τις εκδόσεις Ελκυστής κυκλοφορεί το βιβλίο του με τίτλο "Στου χρόνου τον καθρέφτη". Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν, μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού, είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.


Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Με ποιον τρόπο ‘’εισχώρησε’’ η συγγραφή στη ζωή σας;

Σ.Γ. Αυτή είναι μία καλή ερώτηση. Δύσκολο όμως να ανιχνεύσεις πώς « εισχώρησε» η συγγραφή στη ζωή σου. Ίσως αναλογιζόμενος το βαθύ παρελθόν, στα χρόνια πού ήμουν μαθητής Γυμνασίου, ένα περιστατικό να έπαιξε ρόλο. Θυμάμαι, στις διακοπές των Χριστουγέννων, η φιλόλογος καθηγήτρια μου, αντί να μας αναθέσει να γράψουμε μία έκθεση, όπως συνήθως κάνανε όλοι η φιλόλογοι, μας ζήτησε να γράψουμε ένα διήγημα.(!) Όσο πλησίαζε το τέλος των διακοπών το ανέβαλα από μέρα σε μέρα, ώσπου στο τέλος δεν έγραψα τίποτα- όπως και οι περισσότεροι συμμαθητές μου. Με βασάνισε όμως. Πώς γράφεις ένα διήγημα; Πώς γιομίζεις κάποιες λευκές κόλλες χαρτί; Τι μύθο να σκαρώσεις; Το γεγονός ότι πρώτη φορά βρέθηκα αντιμέτωπος με αυτό το πρόβλημα ίσως έπαιξε κάποιο ρόλο πολλά χρόνια αργότερα. Να ήταν το πρωταρχικό ερέθισμα δημιουργίας. Να λειτούργησε ως αιτία να πραγματοποιήσω αυτό που δεν μπόρεσα ως μαθητής σε μια μεταγενέστερη ηλικία. Ταυτόχρονα υπήρξαν και κάποιες άριστες προσλαμβάνουσες από το φροντιστήριο των αγγλικών όπου διδασκόμαστε αγγλικά τότε μέσα από λογοτεχνικά κείμενα κορυφαίων συγγραφέων. Μέσα από αυτά με άγγιξε τη μαγεία της λογοτεχνίας. Πιστεύω ότι « έγραψαν» στην παιδική ψυχή μου ότι είναι φανταστικό να δημιουργείς ένα κόσμο που δεν υπάρχει.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ελκυστής το βιβλίο σας με τίτλο ’'Στου χρόνου τον καθρέφτη''. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό;

Σ.Γ. Είναι ένα μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στη Θεσσαλονίκη στη σύγχρονη εποχή και μάλιστα στο ιστορικό της κέντρο. Τα πρόσωπα σχετίζονται επειδή τα μαγαζιά τους είναι τού ενός απέναντι από τον άλλον για πολλές δεκαετίες. Ο ένας βλέπει τις αλλαγές που επιφέρει ο χρόνος και οι καιροί πάνω στον άλλον και στην οικογένειά του. Έτσι, σε ένα βαθμό, η ζωή τους γίνεται αλληλένδετη παρά την διαφορά κοινωνικής τάξης. Η πόλη αλλάζει και αυτοί μαζί. Στο τέλος, χωρίς να το αντιληφθούν, μοιραία, η μία οικογένεια θα επηρεάσει την τύχη και τη μοίρα της άλλης.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποια η πηγή έμπνευσης του βιβλίου σας; Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του;

Σ.Γ. Η πηγή έμπνευσής μου είναι η ίδια η πόλη. Έχει το χρώμα της και την ατμόσφαιρά της. Και ασφαλώς έχει και μία μεγάλη ιστορία. Την έζησα γιατί σπούδασα εκεί. Η ιδιοσυστασία των κατοίκων της είναι επίσης κάτι το ξεχωριστό.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Ποιο το νόημα που θα θέλατε να περάσετε μέσα από το βιβλίο σας προς το αναγνωστικό κοινό; 

Σ.Γ. Δεν είναι ένα. Είναι όσα ο αναγνώστης αναγνωρίζει. Δε γράφω με στόχο ένα διδακτικό σκοπό. Περισσότερο κόσμους κατασκευάζω που λειτουργούν ως κάτοπτρο του δικού μου ψυχικού κόσμου που πιθανόν να έχουν ταύτιση το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Τί έχετε αποκομίσει από την εμπειρία σας ως μυθιστοριογράφος καί τροφοδότης σεναρίων για τον κινηματογράφο καί την τηλεόραση;

Σ.Γ. Όντως αποτελεί μία σπάνια εμπειρία για ένα συγγραφέα να μεταφέρεται ένα έργο του είτε στη μικρή ή στη μεγάλη οθόνη. Την έζησα αυτή την εμπειρία και με ενθουσίασε. Για πρώτη φορά βλέπεις τον άυλο κόσμο ενός μυθιστορήματος να αποκτά σάρκα και οστά. Να γίνεται υπαρκτή εικόνα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Ως αναγνώστης, τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;

Σ.Γ. Διαβάζω τα πάντα ανάλογα με τη διάθεσή μου. Όχι μόνο λογοτεχνικά βιβλία αλλά και ιστορικά, κοινωνικά, οικονομικά, βιογραφίες. Για να εμπνεύσεις πρέπει να εμπνευστείς.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Τέλος, τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τη συγγραφή; 

Σ.Γ. Καλό είναι να έχουν υπόψη τους ότι γράψιμο είναι και άσκηση. Όσο γράφεις, τόσο βελτιώνεσαι. Αν θέλεις να εξασκήσεις μία Τέχνη, πρέπει επίσης να επιμείνεις. Πιστεύω ότι στην πεζογραφία κυρίως το μεγάλο ζητούμενο είναι η ανεύρεση του υλικού, η διαχείριση είναι δευτερεύον. Πώς βρίσκεις το υλικό σου για να γιομίσεις ένα βιβλίο; Αυτό είναι ένα ζήτημα. Δεν είναι ίσως τυχαίο ότι ο μεγάλος Έλληνας συγγραφέας, ο Ν. Καζαντζάκης, ταξίδευε πολύ.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Vivliovamon



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας μιλήσουμε για ''likes'' & ''followers''...

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Ιορδάνα (Δανάη) Στεργίου

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Λάζαρο Μωυσίδη

Η ευτυχία της ανυπαρξίας

Όνειρα στη θερμάστρα