Συνέντευξη με τη συγγραφέα Ηλιάνα Βολονάκη


H ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΗΛΙΑΝΑ ΒΟΛΟΝΑΚΗ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη

  Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας Ηλιάνα Βολονάκη. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Bookstars - Free Bublishing κυκλοφορεί το ιστορικό της μυθιστόρημα με τίτλο ''Το βαλς των ανέμων''. Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν από κάποιο βιβλιοπωλείο.


                                            Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...                                              

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bookstars το βιβλίο σας με τίτλο ‘’Το βαλς των ανέμων’’. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό;

Η.Β. Καταρχήν, σε ευχαριστώ που μου δίνεις τη δυνατότητα να μιλήσω για ένα τόσο ιδιαίτερο βιβλίο για εμένα! Όπως έχω πει, το συγκεκριμένο βιβλίο έχει γραφτεί πριν εκδοθεί η μελαγχολία της νύχτας! Ένα βιβλίο- σταθμός, στην μετέπειτα συγγραφική μου πορεία!
Αν πάρω τα πράγματα από την αρχή, το βιβλίο θεωρείται κατεξοχήν: Ιστορικό μυθιστόρημα με λογοτεχνικές αναφορές. Τι θέλω να πω; Ενώ, όταν κάποιος ξεκινάει να διαβάζει, έχει να κάνει με την χρονολογία του 1900 στη Σμύρνη, όσο προχωράει, αντιλαμβάνεται ότι η ιστορία ξεκινά από το 1880 στη Γαλλία.
Η ιστορία διαδραματίζεται στη Σμύρνη με ό,τι συνεπάγεται αυτό! Δύο εξαδέλφες, δεμένες μεταξύ τους, η Κασσάνδρα και η Βασιλική. Ζουν τα πολιτικά καθεστώτα, έρχονται αντιμέτωπες με τις ψυχές τους, τους έρωτες και τα πρέπει σε έναν πόλεμο, που δεν διάλεξαν!
Στο σκηνικό περιπλέκονται πολλά πρόσωπα, πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη, η Αίγινα, αλλά και χώρες, όπως η Αγγλία, Γαλλία, Κυανή Ακτή.
Από το 1900 ως το 2000, εκτός από τις ιστορίες των ηρώων, τα πολιτικά γεγονότα, διαδέχονται το ένα το άλλο. Όπως, άλλωστε ξέρουμε, η Ελλάδα είναι πλούσια σε αυτό το ζήτημα. Κατοχή, αντίσταση, Πολυτεχνείο, εμφύλιος! Αλλά, μέσα στο βιβλίο ο αναγνώστης ανακαλύπτει και την ιστορία ξένων χωρών, αλλά και τις νοοτροπίες και τον πολιτισμό τους!
Μέσα σε 999 σελίδες ανακαλύπτει κανείς το δικαίωμα της ελευθερίας του, αλλά και προσπαθεί να ανακαλύψει, γιατί τελικά γίνεται πόλεμος στην ανθρωπότητα! Όπως, αν το θέσουμε αλλιώς, ο πόλεμος και η ειρήνη είναι ετεροθαλή αδέλφια!

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Ποια η πηγή έμπνευσης της παρούσας ιστορίας;

Η.Β. Η ιστορία είναι αληθινή και άλλη μία φορά, ευχαριστώ την γυναίκα που μου την εμπιστεύτηκε. Στη συζήτησή μας, μου είχε πει, μόνο το σκέλος της Σμύρνης, τα μετέπειτα γεγονότα, ήρθαν από μόνα τους.
Δηλαδή, όταν ξεκίνησα να γράφω, με βάση τις σημειώσεις που είχα και τα ιστορικά βιβλία, που ανακάλυπτα, από τις πηγές των βιβλίων, η ιστορία προχωρούσε σε βάθος και δεν μπορούσα να σταματήσω!
Με τραβούσε σαν μαγνήτης! Επικοινώνησα με την συγκεκριμένη γυναίκα και δέχτηκε να μου εξιστορήσει πολλές πτυχές της "γιαγιάς" της! 
Η Κασσάνδρα, πραγματικά με σημάδεψε, μου θυμίζει τον εαυτό μου, αλλά και η Βασιλική, η ήρεμη δύναμη, πίσω από την Κασσάνδρα, η οποία παρ'όλο που είχε υποστεί βιασμό, έκτρωση της εποχής, είχε τεράστια εσωτερική δύναμη!
Γιατί, εκείνη την εποχή, για όσους δεν το γνωρίζουν, απαγορευόταν η διακοπή κύησης και έτσι, οι γυναίκες στρέφονταν σε ματζουνια, ή στο χειρότερο όλων, σε γυναίκες που πρόσφεραν τέτοιου είδους υπηρεσίες! Όχι, φυσικά με τα σημερινά μέσα, αλλά με βελόνες και καυτά νερά. Πολλές κοπέλες μάλιστα, έχαναν τη ζωή τους, όπως πολλές κοπέλες, θύματα βιασμού, μετά από αυτή τη πράξη, έχαναν τα λογικά τους! Υπάρχει και αυτό καταγεγραμμένο στο βιβλίο!

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την έρευνα καί τη συγγραφή;

Η.Β. Έγραφα ασταμάτητα για πέντε χρόνια! Διάβασα πολύ πολλές σημειώσεις, μέχρι που διαπίστωσα, πως η χώρα μας είναι ελλιπής σε ιστορικά ντοκουμέντα. Δυστυχώς, στα σχολεία η ύλη της ιστορίας απέχει πολύ από την αλήθεια! Ευτυχώς όμως, οι συγγενείς όσων έχουν ζήσει κακουχίες, τα κατέγραψαν και έτσι υπάρχει πλούσιο υλικό!
Δεν είναι ταμπού, τα παιδιά να μαθαίνουν την αλήθεια, είναι η δύναμή τους στο μέλλον τους! Αλήθεια, έχεις αναρωτηθεί, όπως και όσοι διαβάζουν τη συνέντευξη, πως θα αντιμετωπίσει η νεολαία έναν μελλοντικό πόλεμο; Γιατί, ο πόλεμος έχει πολλές μορφές, αρκεί να ξέρουμε να τις διακρίνουμε!

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Ποια η συναισθηματική σας φόρτιση κατά τη διάρκεια της συγγραφής της παρούσας ιστορίας;

Η.Β. Έκλαιγα και έγραφα! Αυτό νομίζω τα λέει όλα!

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Γιατί επιλέξατε να γράψετε ένα ιστορικό μυθιστόρημα;

Η.Β. Τα ιστορικά μυθιστορήματα με ελκύουν! Θεωρώ ότι είναι το αλτερ εγκο μου! Ακόμα και σε όσα δεν έχω ιστορικές βάσεις, πάντα κάτι επιπλέον βρίσκω, από το πουθενά, ώστε να χωρέσω! Όπως και στα λευκά περιστέρια, το βραβευμένο βιβλίο και κατεξοχήν, ιατρικό βιβλίο, βασισμένο στην πρόωρη γήρανση, ε, ακόμα και εκεί, είχα βρει τρόπο να εναποθέσω τα γεγονότα μου!

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Είχατε κάποιο πλάνο πάνω στο οποίο βασιστήκατε για να γράψετε την ιστορία του βιβλίου,ή,τo αφήσατε να σας οδηγήσει μόνo τoυ καί εντέλει να ορίσει εκείνο το φινάλε;

Η.Β. Όλοι μας έχουμε πλάνο στο τι θα γράψουμε, αλλά, πάντα μετά αλλάζεις, τα γραφόμενα! Δεν υπάρχει, άλλωστε φραγμός και όπως έχω πει, αν υπήρχε ακόμη η λογοκρισία, θα ήμουν από τους πρώτους, που δεν θα κυκλοφορούσαν τα βιβλία τους! Διότι, πιστεύω στην αλήθεια και στην αξία της ζωής!

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Τί θα θέλατε να μεταδώσετε στο αναγνωστικό κοινό μέσα από τις ιστορίες των ηρώων καί των ηρωϊδων;

Η.Β. Μα, τι άλλο; Την αλήθεια, όπως λέω πάντα και την αξία της ζωής!

EΡΩΤΗΣΗ 8: Σαν αναγνώστρια,τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;

Η.Β. Να και μια τέλεια ερώτηση! Λατρεύω τα ιστορικά μυθιστορήματα, ελληνική λογοτεχνία, φυσικά, αν και έχω διαβάσει: το τριαντάφυλλο του χειμώνα, Τζένιφερ Ντόνελι. Εκπληκτικό!

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Τέλος,ποιo ήταν εκείνο το βιβλίο που διαβάσατε πρόσφατα καί σας ικανοποίησε στον μέγιστο βαθμό;

Η.Β. Το άγριο τριαντάφυλλο της Τζένιφερ Ντόνελι! Λονδίνο 1914. Η αυτοκρατορία που έφτιαξε η Φιόνα Φίνεγκαν, δημιουργώντας το μεγαλύτερο οίκο τσαγιού στον κόσμο εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Δίπλα της ο σύζυγός της, ο Τζο, δίνει κι αυτός τη μάχη του ως βουλευτής των Εργατικών για τα δίκαια των ανθρώπων που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Καθώς ξεσπάει ο πόλεμος, ένα άλλο αγαπημένο πρόσωπο της Φιόνας, ο αδελφός της Σέιμους θα κληθεί να δώσει τη δική του μάχη στους ωκεανούς, υπηρετώντας την πατρίδα του ως αξιωματικός στο Βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό. Όμως ούτε οι φλόγες του πολέμου θα σβήσουν από την καρδιά του τον έρωτά του για τη Γουίλα Όλντεν, η οποία δεν τον έχει συγχωρήσει που της έσωσε τη ζωή όταν έχασε το πόδι της στο Κιλιμαντζάρο, και τώρα αγωνίζεται κι αυτή για την Αγγλία στις ερήμους της Μέσης Ανατολής.

Με φόντο τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον αγώνα των γυναικών να κατακτήσουν δικαίωμα ψήφου και τις σκληρές δοκιμασίες των εξερευνητών στους πόλους και στις ερήμους, η ευτυχία των Φίνεγκαν δοκιμάζεται. Όμως ούτε ο πόλεμος, ούτε ο διπλός κατάσκοπος Μαξ φον Μπραντ, ούτε ο υπόκοσμος του Λονδίνου θα καταφέρουν να λυγίσουν την οικογένεια. 

Όπως, άλλωστε βλέπεις, πάλι, ιστορικό γεγονός! Με ελκύουν σαν μαγνήτης!

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Vivliovamon

Η.Β. Και εγώ ευχαριστώ!



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φλόγες στα Κύματα

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Γιώργο Ζάννο

ΟΤΑΝ ΤΟ ΜΑΖΙ ΠΛΗΓΩΝΕΙ

Ευχές για Καλό Πάσχα & Καλή Ανάσταση!!!

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΙ ΔΕΚΑ