Συνέντευξη με τον συγγραφέα Βασίλη Παπακώστα


Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη

   Σημερινός μου καλεσμένος στην στήλη των συνεντεύξεων ο συγγραφέας Βασίλης Παπακώστας.Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις του. Από τις εκδόσεις Ελκυστής κυκλοφορεί το βιβλίο του με τίτλο "Αναζητώντας Φως Γ’ τόμος". Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο. 


Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής το νέο σας βιβλίο με τίτλο ‘’Αναζητώντας Φως Γ’ τόμος’’. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’ αυτό;

Β.Π. Το νέο βιβλίο μου είναι ο τρίτος και τελευταίος τόμος της τριλογίας «Αναζητώντας Φως», που είναι βιογραφικό μυθιστόρημα. Ο τρίτος τόμος είναι εμπνευσμένος από τη ζωή ενός δικαστή στις Κυκλάδες, στο Βόλο και στην Αθήνα τα χρόνια από το 1983 έως το 1996.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Τί είναι για εσάς η συγγραφή; Τί προσφέρει στην ψυχή σας;

Β.Π. Η συγγραφή είναι ένας τρόπος έκφρασης. Είναι η αποτύπωση της ανακάλυψης της ομορφιάς της ζωής που έζησα, αλλά και της ψυχής κάποιων ανθρώπων που ήταν ή είναι δίπλα μου. Στην ψυχή μου προσφέρει την προσέγγιση της σοφίας που με δίδαξαν οι άνθρωποι με τόσα πολλά, που ούτε ίσως και αυτοί οι ίδιοι δεν το ξέρουν…

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Από τί εμπνέεστε συνήθως;

Β.Π. Από την επικοινωνία μου με τους ανθρώπους. Από την επιθυμία να μεταδώσω τις εμπειρίες και τα συμπεράσματα που αποκόμισα από τη ζωή. Από τη ζωή που ζήσαμε εμείς οι παλαιότεροι. Από την υποχρέωση να αναφέρω και να αξιολογήσω τα ιδανικά, στα οποία πιστέψαμε και πιστεύουμε ακόμη. Από την προσπάθεια που κάναμε στη ζωή. Από τις επιτυχίες και τις αποτυχίες ημών των παλαιοτέρων. Από τα διδάγματα που αποκομίσαμε από τις αποτυχίες μας. Από την εκτίμηση των ανθρώπων που τυχόν κερδίσαμε.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Γιατί πρέπει να διαβάζουμε βιβλία;

Β.Π. Πιστεύω πως πρέπει να διαβάζουμε βιβλία, για να ανακαλύψουμε τη σοφία, την ευαισθησία και την ομορφιά που υπάρχει δίπλα μας και στις ψυχές κάποιων ανθρώπων, που μας διδάσκουν τόσα πολλά με τις ιδέες, με τη ζωή τους ή με την προσπάθειά τους.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για τα βιβλία σας που κυκλοφορούν ήδη;

Β.Π. Το 2014 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ΛΕΞΙΤΥΠΟΝ» η ποιητική μου συλλογή με τον τίτλο «ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ (Συνείδησης – Αυτογνωσίας – Ελπίδας)».  Το 2015 από τον ίδιο εκδοτικό οίκο κυκλοφόρησε η ποιητική μου συλλογή με τον τίτλο «ΣΚΙΡΤΗΜΑΤΑ (Αγάπης – Ομορφιάς – Προσπάθειας). Ο πρώτος τόμος του βιογραφικού μυθιστορήματός μου  με τον τίτλο «Αναζητώντας φως» κυκλοφόρησε σε πρώτη αυτοέκδοση το 2016. Στη δεύτερη έκδοσή του το 2018, με επιμέλεια του εκδοτικού οίκου «Ανάτυπο»  περιλαμβάνονται υπό την ψηφιακή μορφή του QR-CODE έξι τραγούδια σε μουσική, στίχους, ενορχήστρωση και εκτέλεση δική μου. Ο δεύτερος τόμος του βιογραφικού αυτού μυθιστορήματός μου με τον τίτλο: «Αναζητώντας φως» Β’ Τόμος και τον υπότιτλο: «Από την Ευτέρπη μέχρι τη Θέμιδα» κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2019 από τις εκδόσεις «Ελκυστής». Στον τόμο αυτό περιλαμβάνονται υπό την ψηφιακή μορφή του QR-CODE και έξι τραγούδια σε μουσική, στίχους, ενορχήστρωση και εκτέλεση δική μου. Τον Ιούλιο 2020 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ελκυστής» το σπονδυλωτό ονειρομυθιστόρημα «Ονειρεύματα», που συνέγραψα μαζί με τη συγγραφέα Λίτσα Καποπούλου, στο οποίο επίσης περιέχονται υπό την ψηφιακή μορφή του QR-CODE και δέκα τραγούδια σε ποίηση Λίτσας Καποπούλου και σύνθεση, ενορχήστρωση δική μου και εκτέλεση Βασίλη, Αλέξανδρου και Ηλία Παπακώστα. Ο τρίτος τόμος του βιογραφικού μυθιστορήματός μου με τον τίτλο: «Αναζητώντας φως» Γ’ Τόμος και τον υπότιτλο: «Ημέρες Θέμιδας, Οδύσσειας Ιθάκη» κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2021 από τις εκδόσεις «Ελκυστής».  

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Έχετε ξεκινήσει να γράφετε το επόμενο βιβλίο σας; Αν ναι, μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια; Σε ποιο λογοτεχνικό είδος θα ανήκει;

Β.Π. Θα είναι μια ποιητική συλλογή των ποιημάτων και των διηγημάτων που έγραψα τα τελευταία χρόνια και είναι επηρεασμένα από σύγχρονα προβλήματα και καταστάσεις, αλλά πάντα υπάρχει η αναζήτηση του ανθρώπου με τα ιδανικά, τις απογοητεύσεις και τις ελπίδες του.

EΡΩΤΗΣΗ 7: Σαν αναγνώστης,τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;

Β.Π. Οτιδήποτε βιβλίο των παλαιών και νεότερων μεγάλων συγγραφέων και ποιητών. Και τούτο για να πάρω μαθήματα ύφους και κυρίως λογοτεχνικού ήθους.

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Ποιο το όραμά σας ως συγγραφέας;

Β.Π. Να μπορέσω να συγκινήσω το ευρύ κοινό με τα έργα και τους οραματισμούς μου.

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Αγαπημένο βιβλίο και συγγραφέας;

Β.Π. Δεν έχω ένα αγαπημένο βιβλίο και έναν αγαπημένο συγγραφέα. Αγαπώ ποιητές και πεζογράφους από τον Όμηρο μέχρι τους σύγχρονους σημαντικούς πεζογράφους και ποιητές, αλλά μόνο όσους μπορούν με το λόγο τους να πουν κάτι αντικειμενικά σπουδαίο και ενδιαφέρον. Και τούτο γιατί, όπως γράφει ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, πολλοί λογοτέχνες γράφουν για να φωνάξουν στο κενό τη μοναξιά τους και για να παινέψουν τα πάθη τους.

ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Τέλος,τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την συγγραφή;

Β.Π. Όπως είχε πει και ο μεγάλος ποιητής Γιάννης Ρίτσος, να γράφουν και να δημοσιεύουν. Εγώ θα προσέθετα να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν νωρίτερα τη συγγραφική τους προσφορά και δημιουργία και να εργάζονται συνεχώς διαβάζοντας, συγκρίνοντας, δοκιμάζοντας και κρίνοντας κάθε λογοτεχνικό είδος, ούτως ώστε, και αν κάποτε δεν γινούν αρκετά γνωστοί ως λογοτέχνες, να έχουν αποκομίσει τη σοφία και τη γνώση, που δίνει η προσφορά ενός μεγάλου έργου, το οποίο σίγουρα θα είναι σημαντικό… Και να είναι αντικειμενικοί και αμερόληπτοι.

Β.Π. ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ
ΝΟΜΙΚΟΣ – ΛΟΓΟΤΕΧΝΗΣ – ΣΥΝΘΕΤΗΣ - ΚΡΙΤΙΚΟΣ

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Vivliovamon






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Γιώργο Ζάννο

Φλόγες στα Κύματα

ΟΤΑΝ ΤΟ ΜΑΖΙ ΠΛΗΓΩΝΕΙ

Ευχές για Καλό Πάσχα & Καλή Ανάσταση!!!

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Μαρία Κέιτζ