Η πτώση

Γράφει η Κυριακή Γανίτη

"Μόλις επιβιβαστήκατε σε μια πτήση προς Νέα Υόρκη.
Υπάρχουν άλλοι 143 επιβάτες.
Αυτό που δεν γνωρίζετε είναι ότι 30 λεπτά πριν την πτήση
η οικογένεια του πιλότου έπεσε θύμα απαγωγής.
Για να ζήσει η οικογένειά του,
πρέπει όλοι οι επιβάτες της πτήσης σας να πεθάνουν.
Ο μόνος τρόπος για να σώσει την οικογένειά του
είναι να ακολουθήσει ο πιλότος τις εντολές και να ρίξει το αεροπλάνο.
Καλή πτήση!"
   Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου (πρόκειται για ψυχολογικό θρίλερ) της συγγραφέως T.J. Newman,με τίτλο ''Η πτώση'' που κυκλοφορεί στην χώρα μας από τις εκδόσεις Κάκτος καί ήδη είχε καταφέρει να πάρει ένα θετικό πρόσημο από μένα. Θα διατηρούνταν αυτή η καλή μου πρώτη εντύπωση καί στη συνέχεια,ή,όχι; Αρχικά,να πω ότι μου άρεσε αυτή η λιτή,μα καθ'όλα περιεκτική άτυπη εισαγωγή μας στο κλίμα της υπόθεσης,χωρίς να του αφαιρεί κάτι από το όποιο σασπένς το περιβάλλει. Βλέπετε,ως αναγνώστρια βρίσκω βαρετές καί κουραστικές αρκετές φορές τις μακροσκελείς περιλήψεις των οπισθοφύλλων,καθώς θεωρώ πως μπορεί είτε να με αποτρέψουν από το να διαβάσω το βιβλίο,είτε άθελά τους να προδώσουν ένα σημαντικό στοιχείο της υπόθεσης. Έπειτα,το γεγονός πως η συγγραφέας έχει στις πλάτες της μία πολύχρονη εμπειρία ως αεροσυνοδός βοηθά ώστε να είναι ακριβή τα όσα διαδικαστικά (με μία πτήση καί την αντιμετώπιση μίας πιθανής κρίσης/έκτακτης ανάγκης) αναφέρει καί ταυτόχρονα γίνονται πιο πειστικά κι αληθοφανή τα λεγόμενά της. 
   Όσον αφορά το παρόν βιβλίο,το ενδιαφέρον καί το μυστήριο δείχνουν αυξητικές τάσεις,καθώς περνάμε να διαβάσουμε τις πρώτες σελίδες. Εκεί η συγγραφέας μας περιγράφει μία έντονα φορτισμένη συναισθηματικά καί περιγραφικά σκηνή που τίποτα δε δύναται να αποσπάσει την προσοχή μας. Η αίσθηση του πανικού καί του τρόμου μοιάζει σαν θηλιά στο λαιμό που μας στερεί την παροχή του πολύτιμου οξυγόνου κι όλοι/ες ευχόμαστε να είναι ένας εφιάλτης που θα τελειώσει μόλις ξυπνήσουμε... Όμως,μιλάμε για ένα ψυχολογικό θρίλερ κι όχι για ένα άσχημο όνειρο. Θα καταφέρει η συγγραφέας να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον μας,ή,όχι; 
   Κι αφού έχουμε περάσει πια το όποιο αρχικό σοκ,-για να είμαστε ειλικρινείς άλλο που δεν θέλουμε να αισθανθούμε έτσι όσοι/ες διαβάζουμε ανάλογα βιβλία-,η συγγραφέας δείχνει μία τάση να μειώνει κάπως σε ένταση όλο το κλίμα της υπόθεσης. Για να μην παρεξηγηθώ,δεν φτάνει στο άλλο άκρο,αλλά μοιάζει σαν να ξεκινά πάλι από μία σταθερή βάση καί καθώς εμβαθύνουμε στην υπόθεση,τόσο αποδεικνύεται πως δυναμώνουν όλα. Τα μεστά καί γρήγορα κεφάλαια σε συνδυασμό με τον τρόπο που η συγγραφέας επιλέγει να μας αφήσει στο τέλος καθενός από αυτά με ένα μικρό δέλεαρ της σκέψης για το τι μέλλει γενέσθαι στην πορεία,οι ρεαλιστικοί διάλογοι ανάμεσα στα πρόσωπα της ιστορίας,αλλά καί η όποια υπερβολή επιβάλλεται να υπάρχει λόγω της μυθοπλασίας καθιστούν στο σύνολό τους το βιβλίο καλογραμμένο. 
   Μέσα από την πλοκή του βιβλίου,η συγγραφέας στοχεύει να αναδείξει την αγάπη για την οικογένεια,την προσήλωση στο καθήκον,την αδικία που υφίστανται πολλοί άνθρωποι κι επιλέγουν να φτάσουν στα άκρα λόγω της απελπισίας σπέρνοντας τον όλεθρο γύρω τους με το όποιο κόστος,αλλά κυρίως τη δύναμη που κρύβουμε όλοι κι όλες μέσα μας μπροστά στο ενδεχόμενο τόσο του θανάτου,όσο καί μίας επικίνδυνης κατάστασης που λαμβάνει χώρα γύρω μας. Στο μεγαλύτερο κομμάτι της εξιστόρησης των γεγονότων μου άρεσε πολύ το βιβλίο,αλλά πάντα κατά την υποκειμενική μου άποψη θα ήθελα να παρέμβω καί να αλλάξω δύο σημεία. Το ένα αφορά στη σκιαγράφηση των χαρακτήρων κάποιων εκ των προσώπων,αφού θεωρώ πως η συγγραφέας τους αγγίζει κάπως πιο επιφανειακά καί το άλλο αφορά μία σκηνή λίγο πριν το τέλος (δεν θα σας αποκαλύψω ποια,αλλά θα σας αφήσω να την ανακαλύψετε μόνοι/ες σας) που μου φαντάζει σαν να μην σχετίζεται με τα όσα διαδραματίζονται καί οι αντιδράσεις των προσώπων άκυρες.
   Εν κατακλείδι,μιλάμε για ένα ποιοτικό ψυχολογικό θρίλερ που διαβάζεται άκοπα καί ευχάριστα. Εγώ το διάβασα με μία ανάσα καί έμεινα αρκετά ικανοποιημένη από το ύφος γραφής της συγγραφέως. Θεωρώ δε,πως είναι μία πολύ καλή πρόταση για όσους κι όσες αναγνώστες καί αναγνώστριες επιθυμούν να γνωρίσουν τη συγκεκριμένη κατηγορία βιβλίων,αλλά μέχρι τώρα δεν το τολμούσαν.
Καλή ανάγνωση! 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: T.J. NEWMAN

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Falling

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΙΛΑΕΙΡΑ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΑΚΤΟΣ




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Κατερίνα Ανδριανάκη

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Αθηνά Μαλαπάνη

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Ιωάννη Μαρίνο

Κυνήγι τρούφας

Σιγά να μην απολογηθoύμε για τα βιβλία που διαβάζουμε!