Στη Σεούλ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη

    Συνήθως όταν επικοινωνούν μαζί μου συγγραφείς που επιθυμούν να μου στείλουν κάποιο βιβλίο τους να διαβάσω καί να παρουσιάσω στο blog,-στην περίπτωση που δεν γνωρίζω το βιβλίο-,τους ζητώ να μου δώσουν επιπλέον πληροφορίες πέρα από τον τίτλο καί το είδος στο οποίο ανήκει. Όχι,για λόγους σνομπισμού,αλλά για να δω αν θα με ενδιέφερε ως αναγνώστρια καί να μην αδικήσω το βιβλίο. Λίγες είναι οι φορές που έχω απαντήσει απευθείας θετικά (χωρίς να γνωρίζω περισσότερα από τον τίτλο καί το εξώφυλλο) καί σε αυτά τα βιβλία ανήκει καί το νέο μυθιστόρημα της συγγραφέως Ευτυχίας Δοβλέτογλου,με τίτλο ''Στη Σεούλ'',που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φύλατος. Πρόκειται για ένα αισθηματικό μυθιστόρημα με πινελιές περιπέτειας καί έκδηλη την αγάπη της συγγραφέως για την Κορέα καί την κολτούρα εκείνου του λαού.
   "Η Άννα Παναγιωτίδου παραβρίσκεται ως δημοσιογράφος στη Συνέντευξη Τύπου του Νοτιοκορεάτη καλλιτέχνη, Μπαν Μίνο ελπίζοντας να δει την καριέρα της να παίρνει άλλη τροπή. Οι δυο νέοι συναντιούνται στην γκαλερί, αλλά ο διάσημος καλλιτέχνης απαγορεύει στην Άννα να παραστεί στη συνέντευξη και κινδυνεύει τώρα με απόλυση. Η Άννα αποφασισμένη να πάρει μια απάντησή του και να γράψει ένα άρθρο, ώστε να μη χάσει τη δουλειά της, ταξιδεύει ως τη Σεούλ και μπαίνει στο σπίτι του ενώ αυτός λείπει. Πώς θα αντιδράσει ο Μίνο όταν γυρίσει στο σπίτι του και βρει τη γυναίκα, με την οποία συγκρούστηκε δημοσίως, να έχει καταλάβει ένα από τα δωμάτια του σπιτιού του; Τα πράγματα όμως γίνονται ακόμη πιο δύσκολα για την Άννα καθώς πέρα από τον Μίνο, έχει να αντιμετωπίσει και τους εχθρούς που απρόσμενα παρουσιάζονται μπροστά της στα πλαίσια του ταξιδιού της στη μακρινή Κορέα. Θα καταφέρει τελικά η Άννα να επιτύχει τον στόχο της ξεπερνώντας τα εμπόδια; Το μόνο σίγουρο είναι πως ένα μυστήριο ταξίδι ξεκινά γι’ αυτή με απρόσμενες εξελίξεις." (Περίληψη οπισθοφύλλου)
   Μπορεί,άραγε,να υπάρξει αυτό που λένε ''έρωτας με την πρώτη ματιά''; Δύναται να γεννηθεί ένα τόσο ευγενικό καί σφοδρό συναίσθημα από εκεί που δεν το περιμένεις; Κι αν ναι,μέχρι πού θα έφτανε κάποιος άνθρωπος για να τον διεκδικήσει; Η εργασία μπορεί να είναι το πρόσχημα καί το καλύτερο καμουφλάζ,ώστε να προστατέψουμε αυτό που νιώθουμε καί τον εαυτό μας από τους άλλους γύρω μας; Η συγγραφέας μέσα από την λιτή,αλλά ευνόητη καί καθαρή γραφή της μας παρουσιάζει μία ιστορία αγάπης καί ελπίδας μπορώ να πω. Μία ιστορία που αποδεικνύει πως για όλους κι όλες υπάρχει εκεί έξω το κατάλληλο ταίρι,-πάρα τις όποιες κακές εμπειρίες του παρελθόντος-,που όταν το βρούμε θα νιώσουμε πλήρεις καί ευτυχισμένοι/ες. Καί ξέρετε πού κρύβεται η μαγεία; Στο αναπάντεχο συναπάντημα με αυτόν τον άνθρωπο,ύστερα από ένα παιχνίδι της μοίρας. Γιατί τα καλύτερα έρχονται από εκεί που δεν το περιμένουμε.
   Θετικά στοιχεία του βιβλίου:
- Η γρήγορη εναλλαγή σκηνών
- Η αληθοφάνεια των χαρακτήρων
- Σπιρτόζικοι καί ευφυείς διάλογοι
- Οικείο λεξιλόγιο καί γλαφυρότητα εικόνων
- Αντιρατσιστικός χαρακτήρας ιστορίας καί αμοιβαίας εκτίμησης μεταξύ των δύο λαών
- Αρκετή δόση χιούμορ
- Πληροφορίες σχετικά με τον κορεατικό πολιτισμό
- Μνεία στην αξία της τέχνης
   Ως λιγότερο αγαπημένα μου στοιχεία του βιβλίου θα έλεγα πως είναι: 1) η ιστορία ''τρέχει'' υπερβολικά γρήγορα σε κάποια σημεία,-πάντα κατά την δική μου άποψη-,βέβαια από την άλλη μιλάμε για μυθοπλασία,οπότε όλα είναι επιτρεπτά καί 2) πάνω σε αυτό θα ήθελα κάποιες ''γέφυρες''. Παρ'όλ'αυτά,σε γενικές γραμμές το βιβλίο ''Στη Σεούλ'' με ικανοποίησε αρκετά καί ήταν μία πολύ ευχάριστη έκπληξη η ανάγνωσή του. Μεταφέρθηκα,-έστω καί νοερά-,στη Σεούλ καί έζησα ένα όμορφο ταξίδι της ψυχής. Αφήστε που αγάπησα καί θαύμασα τη γιαγιά του πρωταγωνιστή για την ευφυϊα καί την κοφτερή ματιά της. Εγώ πιστεύω πως η συγγραφέας έχει δυνατότητες εξέλιξης,η οποία θα με χαροποιήσει να τη δω μελλοντικά. Αναζητήστε το!
Καλή ανάγνωση!
    
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΕΥΤΥΧΙΑ ΔΟΒΛΕΤΟΓΛΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΦΥΛΑΤΟΣ

Υ.Γ. Το βιβλίο κυκλοφορεί καί σε έντυπη καί σε ηλεκτρονική μορφή (Το ebook διατίθεται αποκλειστικά στο site του εκδοτικού).



    
 





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Γιώργο Ζάννο

Φλόγες στα Κύματα

ΟΤΑΝ ΤΟ ΜΑΖΙ ΠΛΗΓΩΝΕΙ

Ευχές για Καλό Πάσχα & Καλή Ανάσταση!!!

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Μαρία Κέιτζ