Ο δρόμος στο Γαλάζιο (αναθεωρημένη έκδοση)

Γράφει η Κυριακή Γανίτη
ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Τίτλος: Ο δρόμος στο Γαλάζιο

Συγγραφέας: Ιωάννα Εξάρχου

Οι τόποι κάνουν τους ανθρώπους καί οι άνθρωποι τους τόπους...
Ναι, ξέρω. Σας ακούγεται κάπως περίεργο αυτό που μόλις είπα. 
Όχι, δεν είναι ένα ακόμη τσιτάτο, γρήγορης καί εύπεπτης κατανάλωσης, μα μία σκέψη που ''κατοικεί'' εδώ καί αρκετό διάστημα μέσα στο μυαλό μου. Μην βιαστείτε να την απορρίψετε, προτού να σκεφτείτε το πως κι εσείς οι ίδιοι/ες έχετε ταυτίσει ανθρώπους με τόπους καί το αντίστροφο. 
Σαν να μην είναι εφικτή η ''ύπαρξη'' του ενός, δίχως την παρουσία του άλλου. 
Σαν να στερούνται εικόνων, μυρωδιών, αισθημάτων καί ουσίας. 
Σαν να βρίσκονται απλώς εκεί...
Αυτές δεν ήταν παρά μερικές από τις αρχικές σκέψεις που ''γεννήθηκαν'' στο μυαλό μου κατά την διάρκεια της ανάγνωσης του πρώτου μυθιστορήματος της συγγραφέως Ιωάννας Εξάρχου, με τίτλο ''Ο δρόμος στο Γαλάζιο'', το οποίο επανακυκλοφορεί σε αναθεωρημένη έκδοση από τις εκδόσεις Αγγέλακη. Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα, με κοινωνικές προεκτάσεις. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως η ιστορία καί η κοινωνία είναι δύο έννοιες, διαχρονικά, αλληλένδετες... Άραγε, τί θα ανακαλύπταμε μέσα στις σελίδες του;
Ακόμα καί ο τίτλος του βιβλίου, κάθε άλλο, παρά τυχαίος μπορεί να θεωρηθεί. Αυτός ο δρόμος δεν θα μας οδηγήσει μόνο στο Γαλάζιο, αλλά θα μας μεταφέρει πίσω στον χρόνο καί στον χώρο. Σε όλες εκείνες τις χαμένες, μα ποτέ λησμονημένες, πατρίδες, όπου άνθιζε καί ευημερούσε ο ελληνικός πολιτισμός, σαν άλλο πολύτιμο πετράδι. Μαζί με εκείνες, λοιπόν, θα συναντήσουμε καί πρόσωπα που έζησαν εκείνη την περίοδο. Πώς ήταν η ζωή τους πριν την καταστροφή καί τον άδικο ξεριζωμό τους; Ποιες εμπειρίες ζωής τους/τις συντρόφευαν; Ποια συναισθήματα, σκέψεις, όνειρα, επιθυμίες, λάθη καί πάθη; Άραγε, μπορεί κάποιος/α να ξεφύγει από αυτό που έχει οριστεί για εκείνον/η από την μοίρα;
Διάβασα το βιβλίο μέσα σε δύο μέρες. Ήθελα να μπορέσω να αφουγκραστώ καί να αποδεχθώ όλα όσα είχε εκείνο να μου προσφέρει. Μιλάμε για ένα κείμενο αρκετά πυκνογραμμένο, με πολλές καί ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες γύρω από το κοινωνικό, πολιτικό καί ευρύτερα ιστορικό γίγνεσθαι της εποχής, που διαμόρφωσε σε έναν μεγάλο ποσοστό τον κόσμο, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα. 
Μου άρεσε αρκετά ο τρόπος που η συγγραφέας δίνει τον λόγο στα κεντρικά πρόσωπα να μας διηγηθούν όλα όσα εκείνα επιθυμούν. Μέσα από τα μάτια τους ζωντανεύουν οι εικόνες του τότε, τα συναισθήματα γίνονται πιο αληθοφανή, αναπτύσσουμε μία οικειότητα μαζί τους, περιδιαβαίνουμε στους δρόμους καί στα μονοπάτια που εκείνοι/ες περπατούσαν, ενώ ταυτόχρονα θα γίνουμε κομμάτι της ιστορίας...
Νοσταλγικό, ελπιδοφόρο, βαθειά αντιπολεμικό καί με μία γλυκόπικρη αίσθηση, το βιβλίο μας μιλάει για τον έρωτα, την αγάπη για την πατρίδα, την αφοσίωση, αλλά καί την ομορφιά της φιλίας που δεν ''σκοντάφτει'', άχαρα, πάνω σε θρησκευτικά πιστεύω, χρώμα δέρματος, κοινωνική τάξη, μορφωτικό επίπεδο, ρατσιστικές συμπεριφορές καί τάσεις, φύλο, ή, καταγωγή. Ένα βιβλίο που μου άφησε αρκετά καλές εντυπώσεις καί σας προτείνω να αναζητήσετε κι εσείς.

Περιγραφή:

Δυο αλήθειες, τρεις αγάπες και ένας πόλεμος μέσα στο ορμητικό κύλισμα των ιστορικών γεγονότων που στις αρχές του εικοστού αιώνα ξεδιπλώνονται στο φως και στη σκιά της Μεγάλης Ιδέας. Άνθρωποι που γίνονται κιβωτός του πολιτισμού και της ιστορίας των προγόνων τους, σε τόπους όπου το ελληνικό στοιχείο ζει, δημιουργεί και μεγαλώνει, ενώ ζυμώνεται με την πραγματικότητα αλλά και την αλήθεια άλλων εθνοτήτων.
Άνθρωποι και τόποι φωτίζονται στο γύρισμα των καιρών που χαράζουν πάνω στον χάρτη νέα σύνορα, αλλάζοντας τη ζωή και την εσώτερη γεωγραφία των ανθρώπων.
Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη, Παρίσι, Βιέννη, Αθήνα. Μικρά και μεγάλα σταυροδρόμια, που ενώνουν τους ήρωες της ιστορίας με τη μεγάλη περιπέτεια της ζωής. Αδόκητοι θάνατοι μα και ζωές που διατρέχουν τον κύκλο του αιώνα και τον κλείνουν, με πληρότητα και αγάπη, ανταμώνοντας ξανά στον τόπο από όπου ξεκίνησαν.
Μια ιστορία που αρχίζει πριν από την Καταστροφή, στη γειτονιά του Γαλάζιου της Σμύρνης και τελειώνει σε έναν τόπο, όπου ζουν και ανασαίνουν οι πραγματικές πατρίδες.
Εκείνες που ποτέ δεν χάνονται.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αγγελάκη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας μιλήσουμε για ''likes'' & ''followers''...

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Ιορδάνα (Δανάη) Στεργίου

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Λάζαρο Μωυσίδη

Όνειρα στη θερμάστρα

Στερνό μελάνι - Αφιέρωμα σε βιβλία θρίλερ/φαντασίας (Μέρος 1ο)