Λαίδη Λάντλοου

Γράφει η Κυριακή Γανίτη
ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Τίτλος: Λαίδη Λάντλοου (My Lady Ludlow)

Συγγραφέας: Ελίζαμπεθ Γκάσκελ

Διαχρονικά ερωτεύσιμη καί ακαταμάχητη η γοητεία καί η δυναμική των έργων που ανήκουν τόσο στην εγχώρια, όσο καί στην παγκόσμια κλασική λογοτεχνία. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός πως όσα χρόνια κι αν περάσουν, το αναγνωστικό κοινό δεν κρύβει την προτίμησή του προς αυτά τα έργα, εξ ου καί οι πολλές εκδόσεις που κατά καιρούς έρχονται να ''κατακλύσουν'' τα ράφια των βιβλιοθηκών μας. Τί κι αν μπορεί να τα έχουμε σε μία έκδοση, επιλέγουμε να τα προμηθευτούμε καί σε όποια νέα υπάρξει. Μία νέα προσθήκη στην βιβλιοθήκη μου αποτελεί το μυθιστόρημα της αείμνηστης συγγραφέως Ελίζαμπεθ Γκάσκελ, με τίτλο ''Λαίδη Λάντλοου'' (My Lady Ludlow), το οποίο κυκλοφόρησε, προσφάτως, στην χώρα μας από τις εκδόσεις Λέμβος, σε εισαγωγή καί μετάφραση του κυρίου Αλέξανδρου Κεφαλά, καθώς καί επίμετρο από τον κύριο Ιωάννη Χουντή ντε Φάμπρι.

Περιγραφή:

Το μυθιστόρημα της Ε. Γκάσκελ «My Lady Ludlow», όπως είναι ο τίτλος στο πρωτότυπο, δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1858. Στο έργο η αφηγήτρια Μάργκαρετ Ντάουσον διηγείται σε πρώτο πρόσωπο τα νεανικά της χρόνια στην έπαυλη του Χάνμπουρι, όπου υπήρξε μακρινή συγγενής και συνοδός της εκεί πυργοδέσποινας, χήρας Κοντέσας Λαίδης Λάντλοου. Η Λαίδη Λάντλοου αποτελεί χαρακτηριστικό εκπρόσωπο της παλιάς βρετανικής αριστοκρατίας επί Γεωργίου ΙΙΙ προσκολλημένη στα παλιά ήθη και έθιμα. Φρίττει με κάθε καινοτομία, αρνούμενη να δεχτεί τις κοινωνικές αλλαγές της βιομηχανικής επανάστασης που είναι προ των πυλών. Η Λαίδη Λάντλοου εκφράζει ιδέες κι αντιλήψεις που επικρατούσαν στην παλιά φεουδαλική αριστοκρατία της Μεγάλης Βρετανίας τον 18ο  αιώνα.

Η συγγραφέας μας μεταφέρει πίσω στον χρόνο καί στον χώρο, σε μία παντελώς άγνωστη -από άποψη εμπειριών- εποχή από την δική μας. Συνετό, λοιπόν, θα ήταν από μεριάς μας να αναλογιστούμε τα δεδομένα της τότε εποχής αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την θέση της γυναίκας στην κοινωνία, τις πεποιθήσεις, τις προκαταλήψεις, τα ήθη καί τα έθιμα, το ευρύτερο κοινωνικό/πολιτικό/ιστορικό γίγνεσθαι, όπως καί τον γενικότερο αναβρασμό της κοινωνίας καί των πολιτών που επιθυμούσαν, διακαώς, την ανάπτυξη. Μία ανάπτυξη που ερχόταν σε σύγκρουση με ό,τι θεωρούνταν ως δεδομένο έως εκείνη την στιγμή. 

Τί θα γίνει, όμως, όταν ο κόσμος μας, τα πιστεύω μας καί ό,τι θεωρούμε ακλόνητο, ίσως καί ''ιερό'', έρχεται αντιμέτωπο με κάτι νέο, που δηλώνει σθεναρά το παρών καί ζητά να ανατραπούν σχεδόν τα πάντα; Ναι, δεν είναι μόνο μία ''διαμάχη'' μεταξύ γενεών, ένεκα του χάσματος που τις χωρίζει, αλλά καί η αντίθεση ανάμεσα στο παλιό καί στο νέο... Ποιο, εντέλει, θα επικρατήσει καί με ποιο κόστος; Εύλογα θα μου πείτε ότι αυτά συμβαίνουν καί σήμερα, αλλά δεν παύει να υπάρχουν αρκετές διαφορές... Καί σε αυτές τις διαφορές εστιάζει η συγγραφέας καί προσπαθεί να τις αναδείξει μέσα από την παρούσα ιστορία, που σε μεγάλο βαθμό αντικατοπτρίζουν τις σκέψεις, επιθυμίες, αλλά καί συναισθήματά της. Ένα δυναμικό καί πρωτοπόρο μυθιστόρημα, που ξέφευγε από τα ''όρια'' της εποχής κατά την οποία γράφτηκε καί διαβάζεται με τον ίδιο ζήλο καί προσοχή εσαεί...
Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λέμβος.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας μιλήσουμε για ''likes'' & ''followers''...

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Ιορδάνα (Δανάη) Στεργίου

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Λάζαρο Μωυσίδη

Όνειρα στη θερμάστρα

Περπατώ ξανά