ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΙΑΣ ΞΕΝΕΡΩΤΗΣ 14: ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΛΗ ΚΟΛΛΗΤΗ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός το 14 ο βιβλίο της πετυχημένης καί πολύ αγαπημένης παιδικής/εφηβικής σειράς ''ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΙΑΣ ΞΕΝΕΡΩΤΗΣ'', με τίτλο ''ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΛΗ ΚΟΛΛΗΤΗ'', που υπογράφει η συγγραφέας Ρέιτσελ Ράσελ. Καί μπορώ να σας πω πως πρόκειται για μία πολύ ευχάριστη έκπληξη για μένα η ανάγνωσή του. Άν καί δεν έχω διαβάσει κάποιο προγενέστερο βιβλίο της σειράς, η συγγραφέας μπόρεσε καί με ένταξε τόσο ομαλά στο γενικότερο κλίμα της υπόθεσης, που είχα την αίσθηση, πως όχι μόνο γνώριζα την πρωταγωνίστρια από παλιά, αλλά ότι ανήκα κι εγώ στην παρέα της.

Η περίοδος της προεφηβείας, μα καί η ''είσοδος'' όλων μας σε αυτό που λέγεται ''εφηβεία'' κάθε άλλο παρά εύκολη μπορεί να θεωρηθεί. Είναι μία καίρια καί μεταβατική χρονική περίοδος προς τον δρόμο της ενηλικίωσης, όπου ένας άνθρωπος προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες καί να κατανοήσει καί εντέλει να αποδεχθεί τις ριζικές αλλαγές στον ψυχισμό καί στο σώμα του. Κάποιοι/ες είναι πιο τυχεροί/ες καί η εφηβεία τους είναι πιο ήπια, χωρίς εξάρσεις κι εντόνες συναισθηματικές μεταπτώσεις, ενώ κάποιοι/ες άλλοι/ες μοιάζει σαν την ανταριασμένη θάλασσα. Πάντα εμείς ως ενήλικες οφείλουμε να στεκόμαστε στο πλάι των παιδιών καί των εφήβων καί να δίνουμε χρήσιμες συμβουλές.

Το τελευταίο διάστημα νιώθω την ανάγκη ως αναγνώστρια να διαβάσω όλο καί περισσότερα βιβλία που να απευθύνονται σε παιδιά προεφηβικής καί εφηβικής ηλικίας. Θεωρώ πως έχουν πολλά να μου προσφέρουν καί να μου θυμίσουν άλλα τόσα, που μπορεί να έχω ξεχάσει ούσα, πλέον, ενήλικη. Διαβάζοντας, λοιπόν, το βιβλίο ''ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΙΑΣ ΞΕΝΕΡΩΤΗΣ 14: ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΛΗ ΚΟΛΛΗΤΗ'', δεν γύρισα απλά πίσω στον χρόνο καί έζησα ξένοιαστες στιγμές ως έφηβη, αλλά θυμήθηκα τους προβληματισμούς που με απασχολούσαν τότε. Ένιωσα ξανά την ομορφιά καί την αξία της αληθινής φιλίας. Την ανάγκη να κάνω πράγματα που με ευχαριστούν. Την ανάγκη για αποδοχή από τους γύρω μας. Το πρώτο καρδιοχτύπι. Τις στιγμές που μπορεί να ένιωθα άβολα. Μα πάνω απ’όλα τα ατελείωτα όνειρα για την μετέπειτα πορεία της ζωής μου κι όλα όσα θα ήθελα να ζήσω.

"Η Νίκι και τα μέλη του συγκροτήματός της ανυπομονούν να έρθει το ΤΕΛΕΙΟΤΕΡΟ καλοκαίρι της ζωής τους. Τις συναυλίες της περιοδείας του πασίγνωστου συγκροτήματος Κακά Αγόρια θα τις ανοίγουν αυτές! Η Νίκι αρχίζει να ανησυχεί η Μακένζι Χόλιστερ εμφανίζεται και ασχολείται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της περιοδείας. Η ολική καταστροφή, ωστόσο, έρχεται όταν μάθει ότι θα χρειαστεί να συγκατοικήσουν... Θα ζήσει η Νίκι την περιοδεία των ονείρων της ή θα μεταμορφωθούν όλα από ΤΕΛΕΙΑ σε ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ;" (Περίληψη οπισθοφυλλου)

Σε ένα από τα πολλά για τα οποία βγάζω το καπέλο στην συγγραφέα είναι ο τρόπος που μπορεί καί ξαναγίνεται ένα κορίτσι στην εφηβεία καί μιλάει εξ αυτής. Άν δεν γνώριζα πως πρόκειται για μία ενήλικη γυναίκα, δεν θα μπορούσα να το φανταστώ. Όλα είναι ειδωμένα καί ειπωμένα με τον τρόπο που μιλούν, εκφράζονται καί σκέφτονται οι σημερινοί/ες έφηβοι/ες. Από τα αυτοκόλλητα που χρησιμοποιούν για να δηλώσουν συναισθήματα στα μηνύματα που ανταλλάσσουν μεταξύ τους έως καί την όποια έμφαση δίνουν σε εκείνα. Λες καί είναι όλος τους ο κόσμος, ή, σαν η ύπαρξή τους εξαρτάται από αυτά.

Στα λοιπά θετικά του βιβλίου προστίθενται:
- Άφθονο,οικείο λεξιλόγιο,
- Απτά, καθημερινά παραδείγματα της ζωής των εφήβων,
- Η εναλλαγή στην γραμματοσειρά για να τονιστούν εκείνα που θέλει να εξωτερικεύσει η πρωταγωνίστρια,
- Αρκετή δόση χιούμορ,
- Ορθά μηνύματα με αποδέκτη το αναγνωστικό κοινό,
- Δομημένη ιστορία με αρχή, μέση καί τέλος,
- Το βιβλίο διαβάζεται άκοπα κι ευχάριστα, ακόμη κι αν δεν έχουμε διαβάσει κάποιο προηγούμενο,
- Εξαιρετική εικονογράφηση εκτός κι εντός των σελίδων του βιβλίου.

Ολοκληρώνοντας κάπου εδώ τις σκέψεις μου για το βιβλίο, να σας πω πως μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις καί σας προτρέπω να το αναζητήσετε κι εσείς είτε έχετε κόρη στην εφηβεία, είτε να το προσφέρετε ως δώρο.
Καλή ανάγνωση!

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

*Προέλευση φωτογραφίας εξωφύλλου από το επίσημο site του εκδοτικού.

*Το παρόν κείμενο επαναδημοσιεύεται.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας μιλήσουμε για ''likes'' & ''followers''...

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Ιορδάνα (Δανάη) Στεργίου

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Λάζαρο Μωυσίδη

Όνειρα στη θερμάστρα

Περπατώ ξανά