Μιλάς ξένες γλώσσες, το ξέρεις;

Γράφει η Κυριακή Γανίτη
ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Τίτλος: Μιλάς ξένες γλώσσες, το ξέρεις;

Συγγραφέας: Αλέκα Ζωγράφου

Η συγγραφέας Αλέκα Ζωγράφου είναι πολύ αγαπητή στο ενήλικο αναγνωστικό κοινό κι όχι άδικα. Τώρα, όμως, θα την γνωρίσουν καί θα την αγαπήσουν καί οι μικροί/ες βιβλιόφιλοι/ες, καθώς από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη κυκλοφορεί το παιδικό της παραμύθι, με τίτλο ''Μιλάς ξένες γλώσσες, το ξέρεις;". Το πρώτο βιβλίο που ''ανοίγει'' την σειρά ''Ο Αλέξης και οι λέξεις". Το παραμύθι απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5 ετών καί άνω καί η εικονογράφησή του έχει γίνει από την κυρία Ναταλία Καπατσούλια.

Περιγραφή:

«Τι δουλειά έχουν ξένες λέξεις στη γλώσσα μας! Έχουν διαβατήριο; Εισιτήριο; Πώς έγιναν Ελληνίδες;» O Αλέξης έκανε μια τρομερή ανακάλυψη: Υπάρχουν λέξεις που έχουν δύο πατρίδες: κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα, αλλά κατάγονται από άλλες χώρες. Λέξεις που προέρχονται από την Αγγλία, τη Γαλλία την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, ακόμα και από την Τουρκία. Μήπως ήρθε η στιγμή να μάθεις και εσύ τις λέξεις που έχουμε δανειστεί, αλλά και κάποιες από αυτές που εμείς έχουμε δανείσει σε άλλες γλώσσες; Αν, ναι, τότε ακολούθησε τον Αλέξη σε ένα ξεχωριστό ταξίδι στον κόσμο των λέξεων! 

Η γλώσσα μας είναι πολύ πλούσια, μα η συναναστροφή μας με άλλους ανθρώπους, που μιλούν μία δική τους διαφορετική γλώσσα, έχει ως αποτέλεσμα να υιοθετήσουμε καί να χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας λέξεις για να περιγράψουμε/ορίσουμε διάφορα πράγματα, έννοιες, σκέψεις καί συναισθήματα. Όχι, πως δεν υπάρχουν, απαραιτήτως, οι αντίστοιχες ελληνικές, απλώς εκείνες είναι πιο οικείες στο άκουσμα, ίσως καί πιο συνηθισμένες στο να τις προφέρουμε. Το ίδιο, όμως, ισχύει καί για τις άλλες χώρες που έχουν υιοθετήσει στο λεξιλόγιό τους διάφορες ελληνικές. 

Η συγγραφέας, λοιπόν, με έναν γλυκό καί διασκεδαστικό τρόπο μιλά στα παιδιά γι'αυτές τις τόσο γνωστές καί δανεικές λέξεις, που ίσως να μην γνωρίζουν την πραγματική τους προέλευση. Αυτό, όχι μόνο βοηθά τα παιδιά να ψυχαγωγηθούν, μα να αναπτύξουν το λεξιλόγιό τους καί κυρίως, να τους γίνει πιο ευχάριστη η εκμάθηση ξένων γλωσσών.

Λοιπά θετικά στοιχεία βιβλίου:
- Κατανοητά παραδείγματα,
- Οικείος, απλός λόγος ενισχυμένος από άφθονο λεξιλόγιο,
- Σύντομες προτάσεις,
- Τέλος, ταιριαστή εικονογράφηση με το κείμενο.
Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας μιλήσουμε για ''likes'' & ''followers''...

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Ιορδάνα (Δανάη) Στεργίου

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Λάζαρο Μωυσίδη

Όνειρα στη θερμάστρα

Περπατώ ξανά