Η προφητεία των σκιών. Βιβλίο Α΄

Γράφει η Κυριακή Γανίτη

Βρυκόλακες, λυκάνθρωποι, ξωτικά, νεράιδες καί άλλα πλάσματα της φαντασίας σαγηνεύουν με την ακαταμάχητη αλλόκοτη φύση τους πολλούς καί πολλές από εμάς, που αναζητούμε βιβλία φαντασίας με ήρωες καί ηρωϊδες ανάλογα πλάσματα. Καθόλου δεν είναι τυχαίο όλο αυτό, καθώς καί στην λαογραφία/παράδοση του τόπου μας υπάρχουν πάρα πολλές ιστορίες καί μύθοι που σχετίζονται με βρυκόλακες καί νεράιδες. Ίσως αυτός να είναι καί ένας από τους βασικούς καί διαχρονικούς λόγους που μας είναι τόσο αγαπητή η θεματολογία βιβλίων με ανάλογες αναφορές. Εξαίρεση σε αυτόν τον ''κανόνα'' δεν θα μπορούσα να αποτελώ ούτε εγώ, αφού κάθε φορά που μου δίνεται η ευκαιρία να διαβάσω ένα βιβλίο με την συγκεκριμένη θεματολογία, κάνω σαν μικρό παιδί που του χάρισαν καινούργιο παιχνίδι!

Ένα νέο βιβλίο που ήρθε να βρει την θέση του στην βιβλιοθήκη, μα καί στο μυαλό μου, είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς ''Δεσμοί αίματος'', με τίτλο ''Η προφητεία των σκιών'', που υπογράφει η συγγραφέας Ηρώ Δάρδα καί κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως. Ένα βιβλίο που ανήκει στο είδος της αισθηματικής φανταστικής λογοτεχνίας που μας υπόσχεται να βιώσουμε έναν συναρπαστικό έρωτα μέσα σε ένα κλίμα δολοπλοκιών, ψεμάτων καί έντονων ανατροπών...

''Οι σκιές την έχουν περικυκλώσει και η μοίρα την πλησιάζει. Μπορεί να ξεφύγει;
Όταν η Σελήνη φτάσει στο τελικό της στάδιο, όπως ορίζει η Προφητεία των Σκιών, τα πλάσματα του σκότους, σύμφωνα με τις γραφές, θα αποκτήσουν την υπέρτατη δύναμη. Το σκοτάδι θα εξαπλωθεί σε όλη την επικράτεια του δάσους. Ένα πλάσμα όμως, που στο αίμα του κυλά το αίμα του δαίμονα, αλλά θα κουβαλά και το φως, θα έχει τη δυνατότητα, μονάχα εκείνο, να ανατρέψει τις ισορροπίες.
Η ζωή της Λυδίας δεν είναι ανέμελη. Στους εφιάλτες, που βλέπει κάθε νύχτα και έχουν ταράξει την καθημερινότητά της, ένα σκοτεινό ον την κυνηγά. Μέσα από ένα αναπάντεχο ταξίδι στο Δάσος των Σκιών, παρέα με τον Ντέρεκ, έναν βρικόλακα που βρίσκεται στο πλευρό της, η Λυδία ανακαλύπτει πως η βασίλισσα των βρικολάκων προσπαθεί να αποτρέψει την εκπλήρωση μίας προφητείας. Και για να το πετύχει, πρέπει να θανατώσει την Λυδία." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

Προφανώς καί θα έχετε αντιληφθεί έναν κάποιον ενθουσιασμό στα λόγια μου. Είναι απολύτως φυσιολογικό να διερωτηθείτε τι είναι αυτό που με έκανε να βρω αρεστό το παρόν έργο, με δεδομένο πως μιλάμε για ένα βιβλίο φαντασίας με επίκεντρο τους βρυκόλακες. Ναι, έχετε δίκιο. Δεν είναι ούτε το πρώτο, αλλά ούτε το τελευταίο βιβλίο που διαβάζω καί έχει την συγκεκριμένη θεματική. Προσωπικά δεν με κουράζει καθόλου να διαβάζω για βρυκόλακες καί για άλλα πλάσματα της φαντασίας. Εμένα, ως αναγνώστρια, με ενδιαφέρει ο τρόπος γραφής καί κατ'επέκταση το πως καταπιάνεται ο/η εκάστοτε δημιουργός με το εν λόγω θέμα. Ας είμαστε ειλικρινείς. Διαβάζουμε αυτά τα βιβλία για να περάσουμε καλά κι όχι απαραίτητα για να λάβουμε τόσο σημαντικά μηνύματα για την ζωή μας...

Διαβάζοντας το βιβλίο, κατά την υποκειμενική μου πάντα άποψη, θεωρώ πως έχει καί θετικά καί λιγότερο καλά στοιχεία. 
Θα αρχίσω με αυτά που βρήκα θετικά. 
Άν καί πρωτόλειο δείγμα γραφής, με τις όποιες συγγραφικές του αδυναμίες, πιστεύω πως με υπομονή καί δουλειά από μεριάς της δημιουργού, θα υπάρξει μία ικανοποιητική εξέλιξη στο μέλλον. Επίσης, μου άρεσε ο φρέσκος αέρας ανανέωσης καί οπτικής των πραγμάτων -κυρίως γύρω από τα πλάσματα της φαντασίας- μέσα στο κείμενο. Πιστεύω πως είναι αρκετά σύγχρονο καί ευχάριστο ως βιβλίο. Ναι, μπόρεσα να αναπτύξω ποικίλα καί αντιφατικά συναισθήματα για όλα τα πρόσωπα καί επιθυμώ, διακαώς, να δω το πως θα εξελιχθεί η ιστορία τους.
Αναφορικά με τα λιγότερο θετικά στοιχεία (πιστεύω πως θα έχουν διορθωθεί στο επόμενο βιβλίο) έχω να πω τα ακόλουθα. 
- Ο τρόπος συμπεριφοράς καί σκέψης της βασικής πρωταγωνίστριας, αν καί θυμίζει πάρα πολύ σημερινά κορίτσια αυτής της ηλικίας, καθιστώντας την ακόμη πιο προσιτή καί αληθοφανή, μου εξέπεμπε μία ανωριμότητα καί αντίθεση σε όλη της την στάση.
- Ο τρόπος που ήρθαν τόσο γρήγορα καί απότομα κοντά (σε ερωτικό επίπεδο) τα δύο βασικά πρόσωπα της ιστορίας. Θα επιθυμούσα αυτή η επαφή να γίνει κάπως πιο ομαλά, ή έστω να υπάρχουν μερικές επιπλέον σκηνές.
- Τέλος, θεωρώ πως όλα τα πρόσωπα χρειάζονταν περισσότερο χώρο καί χρόνο μέσα στο κείμενο για να μοιραστούν μαζί μας όλα όσα επιθυμούσαν καί να αναπτυχθούν.

Εν κατακλείδι, το βιβλίο ''Η προφητεία των σκιών'' είναι ένα βιβλίο που μου κράτησε αρκετά καλή συντροφιά. Το διάβασα με μία ανάσα χάρη στα περιεκτικά καί γρήγορα κεφάλαιά του καί σίγουρα με έκανε να θέλω να διαβάσω καί το επόμενο της σειράς. Να δούμε τι εκπλήξεις κρύβει για εμάς καί για τα πρόσωπα της ιστορίας η συγγραφέας!
Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας μιλήσουμε για ''likes'' & ''followers''...

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Ιορδάνα (Δανάη) Στεργίου

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Λάζαρο Μωυσίδη

Όνειρα στη θερμάστρα

Περπατώ ξανά