Φύλακας άγγελος - Διαβάζοντας σύγχρονη ελληνική αστυνομική λογοτεχνία (Μέρος 2ο)

Γράφει η Κυριακή Γανίτη

''Διαβάζοντας σύγχρονη ελληνική αστυνομική λογοτεχνία"

~ Μέρος 2ο ~

Τίτλος: Φύλακας άγγελος

Συγγραφέας: Νικ Πατσίνο

Δεύτερη ημέρα του αφιερώματος στην σύγχρονη ελληνική αστυνομική λογοτεχνία καί επέλεξα να σας μιλήσω για ένα ιδιαίτερο μυθιστόρημα που έφτασε στα χέρια μου ως δώρο φέτος το καλοκαίρι. Ο λόγος για το πρώτο αστυνομικό βιβλίο του συγγραφέα Νικ Πατσίνο, με τίτλο ''Φύλακας άγγελος'', που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Καί για να σας προλάβω, μην τυχόν ταυτίσετε τον τίτλο του βιβλίου με τον τίτλο του τραγουδιού ''Φύλακας άγγελος'' του έντεχνου βάρδου. Απλή συνωνυμία! Άν μπορούμε να το αποκαλέσουμε έτσι. Έστω κι ως ποιητική αδεία, βρε αδερφέ! Καί για να σας ιντριγκάρω ακόμη περισσότερο την σκέψη, μιλάμε για ένα κατασκοπικό αστυνομικό θρίλερ. Ναι, πολύ καλά ακούσατε! Δεν κάνουν παράσιτα τα ώτα σας. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά για εμένα αυτό καί μόνο αρκούσε για να κάτσω αναπαυτικά στην αγαπημένη μου αναγνωστική γωνιά καί να ''χαθώ'' μέσα στις σελίδες του βιβλίου. 

Ας τα πιάσω, όμως, από την αρχή. Άν θυμάμαι καλά, είναι η δεύτερη φορά που διαβάζω ένα κατασκοπικό αστυνομικό θρίλερ από εγχώριο συγγραφέα. Αυτό είναι αλήθεια πως με προϊδεάζει για το ότι θα βρω κάτι διαφορετικό, πρωτότυπο καί σίγουρα όχι χιλιοειπωμένο μέσα στις σελίδες του βιβλίου. Οπότε, ένα το κρατούμενο! Έπειτα, το γεγονός πως ο συγγραφέας επιλέγει να καταπιαστεί με ένα ζήτημα, όπως η κατασκοπεία καί τα αβαθή νερά των μυστικών υπηρεσιών, δεν μπορεί να μην περάσει αδιάφορο από την ματιά μου. Κακά τα ψέματα, δεν είναι λίγες οι φορές που ανάλογα σενάρια κινηματογραφικών ταινιών έχουν αυτήν την θεματική καί κυρίως τον τρόπο που θα μπορούσαν να προκληθούν ακόμη καί παγκόσμιοι πόλεμοι μεταξύ κρατών, με σκοπό την επικράτηση του ενός έναντι του άλλου. Άραγε, πόση δύναμη μπορεί να φέρει στα χέρια κάποιου/ων ισχυρού/ων η απόκτηση όλων αυτών; Ορίστε, λοιπόν, καί το δεύτερο κρατούμενο! Λέτε να προέκυπτε/αν κι άλλο/α;

"Αθήνα, οχτώ το πρωί. Ντυμένος στα μαύρα, ο μυστικός πράκτορας της CIA Πάνος Ντέιλ διαβαίνει για πρώτη φορά τις πύλες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Αποστολή του είναι η εικοσιτετράωρη τηλεπόπτευση μιας ομάδας αναρχικών, της Σπίθας, μέσω ενός προηγμένου λογισμικού, του Intruder, που θα εγκατασταθεί στα άδυτα της ΕΥΠ. Αιτία μια απειλητική προκήρυξη των αντιεξουσιαστών, που στοχοποιεί τον Αμερικανό πρέσβη. Καθώς προχωρά η παρακολούθηση, ανακύπτουν ερωτήματα που ολοένα και πληθαίνουν. Η Σπίθα είναι μόνο αυτό που δείχνει ή κρύβει κάτι άλλο, πιο σκοτεινό, που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί; Στο μεταξύ ο Πάνος Ντέιλ βρίσκεται αντιμέτωπος με την απρόβλεπτη εισβολή μιας μοιραίας γυναίκας στη ζωή του. Η Ευρυδίκη θα σαρώσει την ψυχή του και θα τον παρασύρει σε ένα ταξίδι μαγικό, γεμάτο συναίσθημα και πάθος, που θα τον αναγκάσει να συγκρουστεί με τις αρχές και τα πιστεύω του." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

Διαβάζοντας το βιβλίο, δεν σας το κρύβω, πως για την υποκειμενική μου ματιά ως αναγνώστρια, είχε τόσο θετικά, όσο καί λιγότερο καλά στοιχεία. Θα σας αναφέρω, ευθύς αμέσως, τα σημεία εκείνα που μου έμειναν πιο έντονα στην σκέψη. Ας αρχίσω από τα θετικά. Ο συγγραφέας, αν καί ανερχόμενος, έχει μία αρκετά καλή συγγραφική βάση. Τα κεφάλαια είναι μεστά καί άρτια. Ενισχύονται από περιγραφικές εικόνες, διαρκή συναισθήματα όπως αγωνία, περιπέτεια, προδοσία, έρωτα, διαρκές κυνηγητό, κινηματογραφική σκοπιά καί δράση, άφθονο καί καθημερινό λεξιλόγιο, καθώς καί από μία ρεαλιστική προσέγγιση των χαρακτήρων των ανθρώπων. Άν καί οι ανατροπές κάπως αργούν να κάνουν εμφανή την παρουσία τους, όταν εντέλει αυτό γίνεται, η πλοκή παίρνει μία άλλη πιο ενδιαφέρουσα τροπή. Τώρα, αναφορικά με το λιγότερο αγαπημένο μου στοιχείο, μπορώ να πω πως είναι η παρουσία του ερωτικού κομματιού μέσα στην υπόθεση. Άν καί δεν έχω κανένα πρόβλημα με το ερωτικό κομμάτι στα βιβλία, στην παρούσα περίπτωση πιστεύω πως θα μπορούσε να μην έχει περιληφθεί. Ίσως αυτό να είναι ένα κομμάτι ''κλισέ'' μέσα στο βιβλίο. 

Στην ερώτηση αν μου άρεσε το βιβλίο, η απάντηση είναι ένα ηχηρό ''ναι''. Θα ήθελα πολύ να δω αν θα υπάρξει συνέχεια στην παρούσα ιστορία καί κυρίως, αν θα έχει εξελιχθεί ο τρόπος γραφής του δημιουργού. Ναι, είναι μία αξιόλογη πρώτη συγγραφική προσπάθεια του δημιουργού καί σας προτείνω να το αναζητήσετε κι εσείς.
Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Υ.Γ. Μείνετε συντονισμένοι/ες γιατί έρχεται το 3ο καί τελευταίο μέρος του αφιερώματος.





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας μιλήσουμε για ''likes'' & ''followers''...

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Ιορδάνα (Δανάη) Στεργίου

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Λάζαρο Μωυσίδη

Όνειρα στη θερμάστρα

Περπατώ ξανά