Ας γνωρίσουμε τις συγγραφείς Αθηνά Νταναβάρα & Πολύμνια Σιούρλα


ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΑΘΗΝΑ ΝΤΑΝΑΒΑΡΑ & ΠΟΛΥΜΝΙΑ ΣΙΟΥΡΛΑ

Οι δημιουργοί συστήνονται...κι ας γνωρίσουμε Αθηνά Νταναβάρα & Πολύμνια Σιούρλα

Γράφουν οι Αθηνά Νταναβάρα & Πολύμνια Σιούρλα

Γεια σας!
Είμαι η Αθηνά Νταναβάρα και μαζί με την Πολύμνια Σιούρλα γράψαμε το παιδικό μυθιστόρημα «Άρης… από το ΑρίSTARχος», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ελκυστής.
Ας συστηθούμε!
Είμαι φυσικός και δασκάλα, έχω κάνει μετεκπαίδευση στο διδασκαλείο «Δ. Γληνός» και έχω μεταπτυχιακό στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Κατάγομαι από το Συκούριο Λάρισας και ζω στη Θεσσαλονίκη. Εργάζομαι στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση σε σχολείο της Θεσσαλονίκης. Ασχολούμαι με τη ζωγραφική, ιδιαίτερα με την ακουαρέλα, και έχω συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Γενικότερα μου αρέσουν οι εικαστικές κατασκευές και οι χειροτεχνίες.

Εγώ είμαι η Πολύμνια Σιούρλα. Η καταγωγή μου είναι από την Ευκαρπία Σερρών. Μένω και εργάζομαι ως δασκάλα στη Θεσσαλονίκη εδώ και αρκετά χρόνια. Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια δημιουργικής γραφής. Μετεκπαιδεύτηκα στο διδασκαλείο «Δ. Γληνός» και έχω συμμετάσχει σε αρκετά παιδαγωγικά συνέδρια πανελλαδικά, πανευρωπαϊκά και διεθνή, ως εισηγήτρια, προωθώντας καινοτόμες εκπαιδευτικές πρακτικές. Στον ελεύθερο χρόνο μου διαβάζω, πηγαίνω κολυμβητήριο, χορεύω παραδοσιακούς χορούς και επειδή με ενδιαφέρει η προώθηση και η διάδοση της λαϊκής παράδοσης είμαι πρόεδρος στον Χορευτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Εκπαιδευτικών Ν. Θεσσαλονίκης “ΧΟΡΩν ΔΡΑΣΕΙΣ”.

Η αγάπη μας για την Αστρονομία ξεκίνησε από τα φοιτητικά μας χρόνια και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Σχεδόν κάθε χρόνο εκπονούμε με τους μαθητές μας κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικό με την Αστρονομία. Η ενασχόλησή μας αυτή ήταν και το έναυσμα για τη συγγραφή του πρώτου μας βιβλίου με τίτλο «Άρης… από το ΑρίSTARχος». Το βιβλίο εισάγει τα παιδιά στις πρώτες βασικές γνώσεις Αστρονομίας, μέσα από μία ευχάριστη μυθιστορηματική πλοκή και απευθύνεται σε παιδιά από Γ' - Δ' Δημοτικού μέχρι και παιδιά των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου.

Οι τρεις ήρωες του βιβλίου, ο Άρης …από το Αρίσταρχος, η Αθηνά και η Πολύμνια, με αφορμή ένα αναπάντεχο δώρο, ξεκινούν ένα εκπληκτικό, διαπλανητικό ταξίδι στον μαγικό κόσμο του διαστήματος όπου ανακαλύπτουν και μας αποκαλύπτουν τα μυστήρια του ουρανού! Ένα μικρό λάθος, όμως, ανατρέπει τα σχέδιά τους και τους οδηγεί σε μια μεγάλη, απροσδόκητη περιπέτεια, πίσω στο χρόνο… Οι νέες ανακαλύψεις τους εκεί κάνουν το ταξίδι τους πραγματικά φανταστικό! 

Στόχος μας είναι να αγαπήσουν τα παιδιά την επιστήμη της Αστρονομίας, αλλά και γενικότερα τη γνώση, με αβίαστο και ευχάριστο τρόπο. Το κείμενο χαρίζει στον μικρό (αλλά και στον μεγαλύτερο αναγνώστη) πλούσιες εικόνες, χιούμορ, δράση και έξυπνους διαλόγους, ενώ η εικονογράφηση της Βιβής Μαρκάτου ζωντανεύει, όμορφα, τους ήρωες και τη δράση τους.

Γράψαμε το βιβλίο στην περίοδο της καραντίνας λόγω της πανδημίας Covid, όταν σκεφτήκαμε να αξιοποιήσουμε μ’ έναν δημιουργικό τρόπο όλο το εκπαιδευτικό υλικό που είχαμε συλλέξει και δημιουργήσει τα προηγούμενα χρόνια που ασχολούμασταν με το θέμα, καθώς είμαστε χρόνια φίλες και έχουμε συνεργαστεί πολλές φορές. Η κοινή συγγραφή του ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία και για τις δυο μας! Έγινε με τη χρήση ενός συνεργατικού εγγράφου Google, μόνο εξ αποστάσεως και μ ατελείωτες ώρες τηλεφωνικής συνεργασίας, αφού δεν μπορούσαμε να συναντηθούμε!

Το βιβλίο αποτελεί και ένα εξαιρετικό εργαλείο για τους/τις εκπαιδευτικούς που σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν ένα project Αστρονομίας με τους μαθητές/τριες τους στην τάξη. Μπορούν να αξιοποιήσουν τις προτεινόμενες δραστηριότητες που βρίσκονται στο τέλος του βιβλίου, καθώς και το υλικό που υπάρχει στον ιστότοπο του βιβλίου μας ( https://arisapotoaristarxos.weebly.com/ )στον οποίο αναρτήθηκε εκπαιδευτικό υλικό για το ηλιακό σύστημα και τους αστερισμούς είτε μέσα από αποσπάσματα του βιβλίου είτε μέσα από πηγές.

Αξίζει να πούμε πως το βιβλίο γράφτηκε μεν για τα παιδιά, ωστόσο όσοι “μεγάλοι” το έχουν διαβάσει όλοι κάνουν το ίδιο σχόλιο «δεν ήξερα ότι …» και αναφέρουν κάτι που διάβασαν στο βιβλίο. Προκαλούμε και προσκαλούμε, λοιπόν, και τους “μεγάλους” να το διαβάσουν! Εξάλλου, το βιβλίο προτείνεται για παιδιά από 8 έως 108 χρονών!

Ο «Άρης… από το ΑρίSTARχος» αναμένει να σας ταξιδέψει σε μια συναρπαστική, αστρονομική περιπέτεια στο διάστημα και όχι μόνο… Αξίζει να το διαβάσετε, μικροί και μεγάλοι!


Το βιβλίο ''Άρης από το ΑρίSTARχος" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής.


Την ευχαριστώ πολύ!!!

Με εκτίμηση,

Κυριακή Γανίτη από το blog Vivliovamon

Διαβάστε την κριτική μου για το βιβλίο εδώ: https://vivliovamon.blogspot.com/2023/10/star.html








Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας μιλήσουμε για ''likes'' & ''followers''...

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Ιορδάνα (Δανάη) Στεργίου

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Λάζαρο Μωυσίδη

Όνειρα στη θερμάστρα

Περπατώ ξανά