Στην άλλη πλευρά του κρεβατιού

Γράφει η Κυριακή Γανίτη

Τίτλος: Στην άλλη πλευρά του κρεβατιού
Άραγε, τί μπορεί να υπάρχει στην άλλη πλευρά του κρεβατιού; Είναι κάτι, ή, κάποιος/α που μπορεί να μας προκαλεί όμορφα, ή, άσχημα συναισθήματα; Ή μήπως οφείλουμε να το προσεγγίσουμε από μία άλλη σκοπιά; Μήπως, δηλαδή, η άλλη πλευρά του κρεβατιού να αντικατοπτρίζει την άλλη πλευρά του εαυτού μας; Αυτήν που κρύβουμε καλά βαθειά μέσα μας καί δεν την δείχνουμε, όχι μόνο στους άλλους ανθρώπους γύρω μας, αλλά ούτε καί σε εμάς τους ίδιους καί τις ίδιες; Αυτήν την εκδοχή που την απαρνούμαστε, αλλά εκείνη επιμένει να δηλώνει παρούσα; Καί τί θα γινόταν, αν τελικά στρέφαμε το βλέμμα μας προς την άλλη πλευρά του κρεβατιού; Θα αντέχαμε να δούμε κατάματα όλα όσα κρύβει η ψυχή μας;

Στην πένα η ανερχόμενη συγγραφέας Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου, που με ''όπλο'' στην φαρέτρα της τις σπουδές της στην ψυχολογία, μας προσφέρει ένα ιδιαίτερο βιβλίο. Ένα βιβλίο που προσεγγίζει την κεντρική πρωταγωνίστρια καί κατ'επέκταση την προσωπική της ιστορία μέσω της ψυχολογίας. Ουσιαστικά όλο το βάρος της αφήγησης καί της ανάδειξης των όποιων νοημάτων της πλοκής ''πέφτει'' σε αυτό το κομμάτι, το ψυχολογικό. Κι αν το καλοσκεφτούμε, δεν είναι καθόλου λάθος. Αρκεί να δεχθούμε το γεγονός πως τα όποια παιδικά τραύματα της ψυχής μας συνοδεύουν καθ'όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Καί σε αυτά προστίθενται, σταδιακά, κι άλλα. Όπως είναι η ανάγκη για συντροφικότητα καί αποδοχή, ο πόνος της απώλειας, ή, ενός χωρισμού, καί κυρίως η αγάπη για τον ίδιο μας τον εαυτό κι άλλα τόσα.

Για να αναδειχθούν όλα τα παραπάνω, η συγγραφέας χρησιμοποιεί έναν λόγο κατανοητό, περιεκτικό καί κάπως αυτοαναφορικό. Αυτή η τάση της βασικής πρωταγωνίστριας για εσωτερικό διάλογο με τον εαυτό της, αλλά καί το ευρηματικό πισωγύρισμά της σε καίριες στιγμές του παρελθόντος, όχι μόνο βοηθούν την ίδια να εκφράσει όλα όσα νιώθει -ίσως καί καταπιέζει-, αλλά την οδηγούν ένα βήμα πιο κοντά στην λύτρωση. Καί μαζί με εκείνη καί εμάς το αναγνωστικό κοινό, μέσα από ένα παιχνίδι μεταξύ της αλήθειας καί της φαντασίας.

Περιγραφή:

Η τριαντάχρονη Αλεξάνδρα, συνεσταλμένη και ανασφαλής, μετακομίζει. Πρόκειται να ζήσει για πρώτη φορά μακριά από τους γονείς της. Καλείται να τα βγάλει πέρα μόνη της πια, ενώ οι παιδικές αναμνήσεις και η ζωηρή φαντασία της αναμετρώνται με τις φοβίες της και τη συναισθηματική εξάρτησή της από τους γονείς της. Στο μεταβατικό αυτό στάδιο της ζωής της, τα όρια του πραγματικού κόσμου με τον φαντασιακό αρχίζουν να θολώνουν.

Τον ίδιο καιρό, καταζητείται ένας φετιχιστής, γνωστός ως «κλέφτης της δαντέλας», ο οποίος μπαίνει λαθραία σε κρεβατοκάμαρες γυναικών και κλέβει τα δαντελωτά εσώρουχά τους.

Κι έτσι, το παιχνίδι ξεκινά.

Μέσα στη νύχτα, μία σκοτεινή μορφή, ένας μαυροφορεμένος με κουκούλα, εισβάλλει στην κρεβατοκάμαρά της και ψάχνει στο κομοδίνο της. Εκείνη καταφέρνει να τον εξουδετερώσει προσωρινά με ένα χτύπημα στο κεφάλι. Σαγηνευμένη από την ομορφιά του, αποφασίζει να κρατήσει τον αναίσθητο άντρα στο σπίτι της.

Το παιχνίδι όλο και δυσκολεύει. Οι ρόλοι εναλλάσσονται. Όταν όλα τελειώσουν με την επέμβαση της αστυνομίας, η πραγματικότητα απογυμνώνει την αλήθεια της Αλεξάνδρας.

Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας μιλήσουμε για ''likes'' & ''followers''...

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Ιορδάνα (Δανάη) Στεργίου

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Λάζαρο Μωυσίδη

Όνειρα στη θερμάστρα

Περπατώ ξανά