Κεφάλαιο: Ghost writer, ή, αλλιώς συγγραφέας-φάντασμα...

(Προέλευση φωτογραφίας: Shutterstock.com)

Γράφει η Κυριακή Γανίτη

Κεφάλαιο: Ghost writer, ή, αλλιώς συγγραφέας-φάντασμα...

Ένα κοινό μυστικό στον χώρο του βιβλίου είναι η παρουσία των ghost writers, ελληνιστί των συγγραφέων-φαντασμάτων. Ναι, ακούγεται παράδοξο, μα είναι αληθινό. Ψίθυροι, που φτάνουν από αυτί σε αυτί, συζητήσεις σε διάφορα ''πηγαδάκια'' αναγνωστών/στριων, ή, συγγραφέων, καλά κρατούν τα τελευταία χρόνια. Για να είμαι ειλικρινής, δεν θα το είχα πάρει είδηση (είμαι ολίγον τι στον κόσμο μου), καθότι επιλέγω να μην συμμετέχω σε ανάλογες συζητήσεις, αν κάποιο γνωστό μου άτομο (δεν θα αποκαλύψω αν είναι άνδρας, ή, γυναίκα) δεν με είχε ενημερώσει για την ύπαρξη των συγγραφέων-φαντασμάτων. Ευτυχώς, δηλαδή, διότι ήθελε να με προφυλάξει από κακοτοπιές, που θα με έφερναν σε δύσκολη θέση. Όχι πως υπήρχε ποτέ περίπτωση να συναινέσω σε μία ανάλογη πρόταση. Λες καί μπορώ να γράψω εγώ βιβλίο! Εδώ γελάμε! Μα πάνω απ΄όλα είναι αντίθετο με την ηθική καί τα πιστεύω μου.

Για όσους/ες δεν γνωρίζουν τι είναι οι ghost writers, ή, συγγραφείς-φαντάσματα (καλά κι εγώ προσφάτως το έμαθα!), να σας πω πως πρόκειται για άτομα (κυρίως συγγραφείς, bloggers, bookstagrammers, αρθρογράφους, ίσως καί δημοσιογράφους) που προσεγγίζονται από άλλους/ες -κατά φαντασίαν- ''συγγραφείς'' για να γράψουν την ιδέα τους σε βιβλίο αντί αυτών. Ναι, μιλάμε για wannabe συγγραφείς που δεν διαθέτουν το ταλέντο της συγγραφής (αλλά από ψώνιο μπόλικο!), μα επιθυμούν διακαώς να δουν την ιδέα τους να εκδίδεται σε βιβλίο. Ξέροντας, λοιπόν, πως δεν έχουν ουδεμία πιθανότητα έκδοσης (γιατί άραγε;!), στρέφονται σε αυτά τα άτομα καί επί πληρωμή τους/τις ζητούν να γράψουν το βιβλίο τους, το οποίο φυσικά θα φέρει το δικό τους όνομα κι όχι εκείνου/ης που το έχει γράψει.

Εγώ, λοιπόν, αυτό το πράγμα δεν μπορώ να το καταλάβω, ούτε να το δικαιολογήσω! Συγγνώμη, αλλά με το ζόρι δεν γίνεται κάτι, όσο κι αν το θέλουμε! Ναι, ωραία τα όνειρα καί όλοι/ες έχουμε δικαίωμα σε αυτά, αλλά να τα πραγματοποιούμε με έντιμο τρόπο. Διότι, θα έρθει κάποια στιγμή η ώρα που η αλήθεια θα βγει στο φως καί ο κρότος που θα ακουστεί δεν θα είναι από πυροτεχνήματα, αλλά από την ''πτώση'' που κάθε άλλο παρά ανώδυνη θα είναι! 

Καί ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει είναι το γιατί κάποιος/α τρίτος/η να δεχθεί αυτήν την συμφωνία. Προφανώς καί το οικονομικό παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Ειδικά, σε μία εποχή που, λίγο έως πολύ, όλοι/ες αντιμετωπίζουμε θέματα με την οικονομική μας κατάσταση, όλο αυτό ακούγεται πολύ δελεαστικό. Είναι όμως σωστό; Όχι! Σε αυτό είμαι απόλυτη. Από εκεί καί πέρα, όμως, αυτό επαφίεται στον καθένα καί στην καθεμία για το πως θα λειτουργήσει.
Ποια η δική σας άποψη;

Τα σχόλια σας πάντα ευπρόσδεκτα κάτω από το άρθρο!





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας μιλήσουμε για ''likes'' & ''followers''...

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Ιορδάνα (Δανάη) Στεργίου

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Λάζαρο Μωυσίδη

Η ευτυχία της ανυπαρξίας

Όνειρα στη θερμάστρα