Η Φίνλεϊ Ντόνοβαν ερωτεύεται

Γράφει η Κυριακή Γανίτη

Ξέρετε, όλο καί πιο σπάνια, επιλέγω να συνεχίσω την ανάγνωση σειρών βιβλίων, πόσω μάλλον να βρίσκω τόσο αγαπητό ένα πρόσωπο που μπορεί να πρωταγωνιστεί μέσα σε αυτά καί να επιθυμώ να μάθω την εξέλιξη της ιστορίας του. Ως λογοτεχνικό ''έρωτα'' με την πρώτη ματιά θα μπορούσα να χαρακτηρίσω την ''γνωριμία'' με την κεντρική πρωταγωνίστρια των βιβλίων της συγγραφέως Ελ Κοσιμάνο (Elle Cosimano), Φίνλεϊ Ντόνοβαν, τα οποία κυκλοφορούν στην χώρα μας από τις εκδόσεις Μίνωας. Ναι, ήταν αυτό που, υποσυνείδητα, έψαχνα για πολύ καιρό στα βιβλία που διαβάζω. Μία φιγούρα που θα μπορούσαμε να ταυτιστούμε μαζί της, όχι μόνο κατά την διάρκεια της ανάγνωσης, αλλά καί μόλις κλείναμε το βιβλίο. Να μοιραζόμαστε παρόμοιες σκέψεις, εμπειρίες καί συναισθήματα. Να μην φέρει όλα εκείνα τα κλισέ ως προς την εμφάνιση καί τον χαρακτήρα (τύπου femme fatale), ούτε καί θα μιλάμε για μία αντιηρωϊδα που κουβαλά όλα τα βάρη της ψυχής της... 

''Ρομάντζο. Πάνες. Και σφαίρες που σφυρίζουν. Ποιος είπε ότι οι χωρισμένες μαμάδες δεν διασκεδάζουν;"

Έχω μοιραστεί ξανά μαζί σας την άποψή μου πως δεν θεωρώ ότι τα έργα της αστυνομικής λογοτεχνίας θα πρέπει να έχουν πάντα μία σκληρή, ωμή, αλλά καί άκρως επώδυνη -ψυχικά- μορφή. Δεν χρειάζεται να μιλάμε για τόσο στυγερά καί απάνθρωπα εγκλήματα. Απαιτείται καί λίγο εύστοχο καί οξυδερκές χιούμορ ώστε να ''σπάει'' όλο αυτό το βαρύ κλίμα -προσέξτε! δεν εννοώ να γίνεται γελοίο!- καί να αποφορτιζόμαστε καί να περνάμε, ουσιαστικά, καλά διαβάζοντας το εκάστοτε βιβλίο. Κι εγώ αυτό το βρήκα τόσο στο πρώτο βιβλίο της σειράς, με τίτλο ''Η Φίνλεϊ Ντόνοβαν σαρώνει"(Finlay Donovan is killing it), όσο καί στο τρίτο βιβλίο (για το οποίο θα σας μιλήσω σήμερα), με τίτλο ''Η Φίνλεϊ Ντόνοβαν ερωτεύεται"(Finlay Donovan Jumps the Gun).

''Η Φίνλεϊ Ντόνοβαν έχει πελαγώσει πολλές φορές στο παρελθόν για μερικούς αναπάντεχους λόγους − αλλά κανένας δεν ήταν ποτέ τόσο απειλητικός. Όταν μαζί με τη Βέρο καταστρέφει κατά λάθος ένα πολυτελές αυτοκίνητο που «δανείστηκε» για να σώσει τον πρώην άντρα της, η ρωσική μαφία ξεπληρώνει το χρέος της. Τώρα όμως η Φίνλεϊ τους χρωστάει. Κάνοντας ακόμη κουμάντο πίσω από τα σίδερα, το αφεντικό της μαφίας, Φέλικς Ζιρόφ, αναθέτει μια δουλειά στη Φίνλεϊ: να βρει έναν πληρωμένο δολοφόνο πολύ γρήγορα. Το πρόβλημα είναι ότι ο δολοφόνος αυτός μπορεί να ανήκει στην αστυνομία! Ευτυχώς, ο κούκλος αστυνομικός Νικ Άντονι έχει οργανώσει μια αστυνομική ακαδημία για πολίτες, όπου η Φίνλεϊ και η Βέρο δηλώνουν συμμετοχή. Όσο εκπαιδεύονται στα όπλα και κάνουν μαθήματα άμυνας, έχουν τέλεια κάλυψη για να βρουν τον πραγματικό εγκληματία και να ξεφύγουν από τα πλοκάμια της μαφίας…" (Περίληψη οπισθοφύλλου)

Άν καί δεν θυμάμαι για ποιον λόγο μου έχει ''ξεφύγει'' το δεύτερο βιβλίο της σειράς (θα φροντίσω να το έχω σύντομα στα χέρια μου), έψαξα λίγες πληροφορίες για εκείνο, προτού περάσω στην ανάγνωση του τρίτου βιβλίου. Κι αυτό, ώστε να μπορέσω να έχω μία πιο ομαλή μετάβαση στον κόσμο των προσώπων. Όμως, θα ήταν μεγάλη μου παράλειψη, να μην πω ένα μεγάλο μπράβο στην κυρία Νοέλα Ελιασά για την πολύ καλή μετάφραση του κειμένου, που μας βοηθά να έχουμε ένα βιβλίο ευανάγνωστο καί εύληπτο. Ναι, για μένα αυτό είναι ένα από τα πολλά θετικά του βιβλίου.

Τί θα βρούμε, λοιπόν, μέσα στις σελίδες του τρίτου βιβλίου της σειράς; 

- Αρχικά, μία γραφή της συγγραφέως που ξέρει τι λέει, πότε το λέει καί κυρίως τους λόγους για τους οποίους το λέει. Δεν αερολογεί, ούτε κρύβεται πίσω από επιτηδευμένα κλισέ, ή, λοιπές φιοριτούρες καί τάσεις βερμπαλισμού.

- Έπειτα, η συνολική αληθοφάνεια που διακρίνει την ιστορία καί τα πρόσωπά της, σε συνδυασμό με την όποια υπερβολή που επιτάσσει καί επιτρέπει η μυθοπλασία.

- Η αισθητή καί διαρκής παρουσία του μυστηρίου καί της αγωνίας, που δεν υπερβαίνει τα όρια, αλλά μας προσφέρεται στις δόσεις που αρμόζει, δίχως να κουράζει.

- Η όλη ιστορία που είναι μεστή, κατανοητή, ευχάριστη καί γρήγορη. Δεν κάνει πουθενά ''κοιλιά'', ούτε πλατιάζει με περιττές πληροφορίες.

- Τέλος, η ευκαιρία που μας έδωσε η συγγραφέας να δούμε ακόμη μία πλευρά της κεντρικής πρωταγωνίστριας. Άραγε, πώς καί σε ποιον βαθμό θα επηρεάσει την στάση καί την κρίση της η παρουσία του έρωτα στην ζωή της; Θα καταφέρει να φέρει εις πέρας την αποστολή που της έχει ανατεθεί, ή, όχι;

Εγώ έμεινα για άλλη μία φορά πολύ ικανοποιημένη από την ανάγνωση του βιβλίου καί ανυπομονώ να υπάρξει καί συνέχεια. Είτε πιστοί/ες αναγνώστες/στριες της Φίνλεϊ Ντόνοβαν, είτε όχι, σπεύστε να το προμηθευτείτε!
Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

Διαβάστε την κριτική μου για το πρώτο βιβλίο εδώ:https://vivliovamon.blogspot.com/2023/04/blog-post_21.html






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας μιλήσουμε για ''likes'' & ''followers''...

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Ιορδάνα (Δανάη) Στεργίου

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Λάζαρο Μωυσίδη

Η ευτυχία της ανυπαρξίας

Όνειρα στη θερμάστρα