Αφιέρωμα στα βιβλία ''Η Γενιά του Αίματος και της Οργής" & ''Η Γενιά της Αρετής και της Εκδίκησης"

Γράφει η Κυριακή Γανίτη

Αφιέρωμα στα βιβλία ''Η Γενιά του Αίματος και της Οργής" & ''Η Γενιά της Αρετής και της Εκδίκησης"

Δεν ήταν κάτι το οποίο είχα προγραμματίσει, αλλά τυγχάνει για δεύτερο συνεχόμενο μήνα (από την αρχή της φετινής χρονιάς) να ξεκινώ με ένα αφιέρωμα σε δύο βιβλία που μου κίνησαν το ενδιαφέρον από το πρώτο, κιόλας, άκουσμα των τίτλων τους, καθώς καί εξαιτίας των εικόνων, που φιλοξενούνται στα εξώφυλλά τους... Ο λόγος για τα δύο πρώτα βιβλία της τριλογίας ''Η Κληρονομιά της Ορίσα" (Legacy of Orïsha), της συγγραφέως Tomi Adeyemi, με τίτλους ''Η Γενιά του Αίματος και της Οργής" (Children of Blood and Bone) & ''Η Γενιά της Αρετής και της Εκδίκησης" (Children of Virtue and Vengeance), τα οποία κυκλοφορούν στην χώρα μας από τις εκδόσεις Ιβίσκος. Πρόκειται για βιβλία που αν καί ανήκουν στο είδος του young adult fantasy, διαβάζονται το ίδιο ευχάριστα καί από μεγαλύτερες ηλικίες αναγνωστών/στριων, που επιλέγουν ανάλογα είδη βιβλίων. Τί είναι, όμως, αυτό που κάνει τα εν λόγω βιβλία να διαφέρουν;

Ας πούμε αλήθειες. Δεν είναι η πρώτη, αλλά ούτε η τελευταία φορά που διαβάζουμε βιβλία που είτε ανήκουν στο είδος της φαντασίας, είτε στο young fantasy, πόσω μάλλον σε έναν συνδυασμό αυτών των δύο. Αυτό που -τουλάχιστον για μένα- κάνει την διαφορά καί δεν σας το κρύβω πως έπαιξε σημαντικό ρόλο, ώστε να εκφράσω την επιθυμία να διαβάσω τα βιβλία, είναι το γεγονός πως μιλάμε για αφρικανικό fantasy. Πιο συγκεκριμένα, η συγγραφέας εμπνέεται από τον πολιτισμό καί την κουλτούρα των λαών της Δυτικής Αφρικής καί στο κίνημα που γεννήθηκε στην Αμερική με σκοπό την υπεράσπιση της ζωής καί των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών. 

Πετυχημένο, ή, όχι το ρίσκο που παίρνει η συγγραφέας; Ναι, προσπαθεί καί ως έναν μεγάλο βαθμό καταφέρνει να προσαρμόζει όλα αυτά κάτω από ένα ενιαίο μυθιστορηματικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο υπάρχει αρκετή δράση, μαγεία, φαντασία, συνεχόμενη ροή γεγονότων, έντονα συναισθήματα, αλλά καί μία πρωτοπρόσωπη αφήγηση από διαφορετικά πρόσωπα της ιστορίας, η οποία μας βοηθά να έχουμε μία συνολική εικόνα των γεγονότων, ιδωμένη από ξεχωριστές προσεγγίσεις. Ναι, υπάρχουν κάποια λάθη που δικαιολογούνται με δεδομένο πως μιλάμε για μία ανερχόμενη συγγραφέα, που βιβλίο με το βιβλίο δεν παύει να εξελίσσεται.

Τί κρατώ από την ανάγνωση των βιβλίων; Πέραν της όποια πρωτοτυπίας τα χαρακτηρίζει -με δεδομένο πως είναι τα πρώτα βιβλία που διαβάζω με την εν λόγω θεματική-, με ικανοποίησε το γεγονός πως αν καί μιλάμε για δύο μεγάλα σε έκταση βιβλία, διαβάζονται άκοπα κι ευχάριστα καί επίσης, ήταν πολύ ομαλή η ''μετάβασή'' μου από την ανάγνωση του πρώτου στο δεύτερο. Ίσως, βέβαια, αυτό να οφείλεται στο ότι διάβασα το ένα βιβλίο μετά το άλλο καί ήμουν θετικά επηρεασμένη από τον ανατρεπτικό επίλογο του πρώτου βιβλίου, ο οποίος με έκανε να ανυπομονώ για το δεύτερο, που όπως αποδείχθηκε είχε πολλά ακόμα να μας προσφέρει.... 

''Η Γενιά του Αίματος και της Οργής"

Σκότωσαν τη μητέρα μου.
Μας στέρησαν τη μαγεία.
Προσπάθησαν να μας αφανίσουν.

Ωρα να ξεσηκωθούμε.

Η Ζελί Αντέμπολα θυμάται την εποχή που στο βασίλειο της Ορίσα η μαγεία ήταν αποδεκτή. Οι Πυράκτιοι εκτόξευαν φλόγες. Οι Παλίρριοι μαγνήτιζαν κύματα και η Ανιμίστρια μητέρα της Ζελί καλούσε ψυχές νεκρών.

Τα πάντα όμως άλλαξαν τη νύχτα που η μαγεία χάθηκε. Υπό τις διαταγές ενός ανελέητου βασιλιά, οι μάγοι εκτελέστηκαν, αφήνοντας τη Ζελί χωρίς μητέρα και τον λαό της Ορίσα χωρίς ελπίδα.

Τώρα η Ζελί έχει μια μοναδική ευκαιρία να επαναφέρει τη μαγεία και να πλήξει τη μοναρχία. Με τη βοήθεια μιας ανυπότακτης πριγκίπισσας, η Ζελί πρέπει να καταφέρει να ξεπεράσει σε πονηριά και δύναμη τον πρίγκιπα διάδοχο, ο οποίος είναι αποφασισμένος να εξαλείψει τη μαγεία δια παντός.

Οι κίνδυνοι ελλοχεύουν σε κάθε γωνιά της Ορίσα, όπου οι λουοπαρδάλεις του χιονιού τριγυρνούν σε αναζήτηση λείας και τα εκδικητικά πνεύματα καραδοκούν στις θάλασσες. Ωστόσο, η ίδια η Ζελί μπορεί να αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο απ’ όλους, καθώς αγωνίζεται να ελέγξει τις δυνάμεις της αλλά και τα ολοένα δυνατότερα συναισθήματά της για τον εχθρό.

''Η Γενιά της Αρετής και της Εκδίκησης"

Μετά από έναν αγώνα ενάντια στο ακατόρθωτο, η Ζελί και η Αμαρί κατάφεραν τελικά να επαναφέρουν τη μαγεία στην Ορίσα. Ωστόσο, η τελετή αποδείχτηκε πιο ισχυρή απ’ ό,τι θα μπορούσαν να φανταστούν, αφού αναζωπύρωσε τις δυνάμεις όχι μόνο των μάγων, αλλά και όσων ευγενών είχαν μαγική καταγωγή.

Τώρα, η Ζελί αγωνίζεται να ενώσει τους μάγους σε μια Ορίσα, όπου ο εχθρός είναι εξίσου ισχυρός με εκείνους. Όταν όμως η μοναρχία ενώνει τις δυνάμεις της με τον στρατό για να διατηρήσει τον έλεγχο της Ορίσα, η Ζελί αναγκάζεται να παλέψει για να διασφαλίσει το δικαίωμα της Αμαρί στον θρόνο και να προστατέψει τους καινούργιους μάγους από την οργή της μοναρχίας.

Με τον εμφύλιο να ελλοχεύει στον ορίζοντα, η Ζελί βρίσκεται ξαφνικά σε ένα σημείο καμπής· πρέπει να βρει έναν τρόπο να ενώσει το βασίλειο, αλλιώς η Ορίσα θα διαλυθεί μπροστά στα μάτια της.

Εν κατακλείδι, αν καί μιλάμε για δύο κατά βάση μυθιστορήματα φαντασίας, δεν πρέπει να διαφεύγουν της προσοχής μας τα νοήματα που προκύπτουν μέσω των ιστοριών τους. Μηνύματα πολιτικά, κοινωνικά, αντιρατσιστικά καί αρκετά ακόμα που θα μείνουν για αρκετό καιρό νωπά στην σκέψη μας. Εγώ δεν μπορώ παρά να προσδοκώ την έκδοση του τρίτου καί τελευταίου βιβλίου της τριλογίας. Δύο βιβλία που σας τα προτείνω με μεγάλη μου χαρά!
Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ιβίσκος.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας μιλήσουμε για ''likes'' & ''followers''...

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Ιορδάνα (Δανάη) Στεργίου

Ας γνωρίσουμε την ποιήτρια Μαρία Σταυροπούλου

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Λάζαρο Μωυσίδη

Η ευτυχία της ανυπαρξίας