Εκδίκηση Γένους Θηλυκού

Γράφει η Κυριακή Γανίτη
ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Τίτλος: Εκδίκηση Γένους Θηλυκού

Συγγραφέας: Νίκη Καββαθά

Νομίζω πως ένας από τους λόγους που διαβάζω τόσο φανατικά βιβλία είναι η αναζήτηση νέων συγγραφέων που έχουν να προσφέρουν το δικό τους ''λιθαράκι'' στον χώρο της εγχώριας -κυρίως- λογοτεχνίας. Η πιο πρόσφατη ''ανακάλυψή'' μου ακούει στο όνομα Νίκη Καββαθά καί πιο συγκεκριμένα στο πρώτο της μυθιστόρημα, με τίτλο ''Εκδίκηση Γένους Θηλυκού'', το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάνοια. Ένα μυθιστόρημα που προσεγγίζει τις ερωτικές σχέσεις με έναν εναλλακτικό τρόπο μέσα σε ένα αισθηματικό/κοινωνικό πλαίσιο... 

Πιάνοντας, λοιπόν, το βιβλίο στα χέρια μου, ο τίτλος του ''Εκδίκηση Γένους Θηλυκού'' ακουγόταν στα αυτιά μου σαν να μπορούσε να λάβει περισσότερες από μία ερμηνείες. Από την μία μεριά (την γραμματική) μπορούμε καταλάβουμε ότι η χρήση των λέξεων ''γένους θηλυκού'' μοιάζει σαν ένας πλεονασμός που προσδιορίζει την λέξη εκδίκηση, αφού μιλάμε για ένα ουσιαστικό θηλυκού γένους. Ή μήπως έρχεται να τονίσει την όποια γυναικεία υπόσταση της λέξης ''εκδίκηση''; Κι από την άλλη, πόσες φορές δεν έχουμε γίνει αυτήκοοι μάρτυρες πράξεων εκδίκησης κατά κόρον από γυναίκες, όχι πως οι άνδρες αποτελούν εξαίρεση, αλλά εκείνοι μοιάζουν σαν την εξαίρεση στον κανόνα; Είναι, άραγε, η εκδίκηση ένα πιάτο που τρώγεται κρύο, ή, ένα αναπόσπαστο κομμάτι της γυναικείας φύσης;

Περιγραφή:

Τίποτα δεν μπορεί να υπερβεί μια καλή ιστορία εκδίκησης. Δεν υπάρχει καμία συγχώρεση επειδή σχεδόν όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε σκεφτεί την τιμωρία είτε γιατί μας αδίκησαν είτε γιατί μας πρόδωσαν είτε γιατί απλώς ζημίωσαν κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο. Βέβαια, συχνά διατυπώνεται η ρήση ότι «η φοβερότερη εκδίκηση είναι να περιφρονήσεις τον αντίπαλό σου, ενώ μπορείς να τον συντρίψεις», αλλά αυτά είναι ανοησίες. Δεν υπάρχει καμία συγχώρεση για κάποιον που σε έβλαψε, που απείλησε όλα όσα ονειρεύτηκες, που υπονόμευσε όλα όσα αγωνίστηκες να πετύχεις. Σε τελική ανάλυση, τίποτε δεν μπορεί να συγκριθεί με τη θέληση της εκδίκησης που κυριεύει την ψυχή του ανθρώπου. Α, ναι. Κάτι ακόμη: Τίποτε δεν είναι στη ζωή πιο επικίνδυνο από μια γυναίκα που αναζητεί αντίποινα.

Άν καί μιλάμε για ένα πρωτόλειο δείγμα γραφής με τις όποιες τεχνικές -επιτρεπτές!- αδυναμίες μπορεί να το διακρίνουν, όπως είναι μία αίσθηση βιάσης σε όλο το κείμενο καί την ροή των γεγονότων, καθώς καί μία κάπως απότομη εισαγωγή μας στο θέμα καί η έλλειψη πιο μεγάλης αναφοράς στην σκέψη καί των λοιπών προσώπων, το βιβλίο διαβάζεται ευχάριστα καί άκοπα, καθώς είναι καλογραμμένο καί δεν μας κουράζει. Το γενικότερο θέμα της εκδίκησης σε συνδυασμό με το πως το αναδεικνύει η συγγραφέας μέσα από την παρούσα ιστορία γίνεται άμεσα αντιληπτό από το αναγνωστικό κοινό. Κι αυτό μαζί με το ηθικό κομμάτι του μέχρι που, πως καί πότε μπορεί ένας άνθρωπος -εν προκειμένω μία γυναίκα- να αποφασίσει να πάρει εκδίκηση, είναι -κατ'εμέ- από τα πιο δυνατά στοιχεία του βιβλίου.

Στο ερώτημα αν θα αναζητήσω στο μέλλον καί επόμενα έργα της συγγραφέως, η απάντηση είναι ένα ηχηρό ''ναι''. Με ικανοποίησε ο τρόπος σκέψης της καί θεωρώ πως με δουλειά καί προσήλωση πάνω στον στόχο της, η συγγραφέας θα εξελιχθεί σημαντικά. Όπως έχω ξαναπεί, στηρίξτε τους/τις νέους/ες συγγραφείς καί εκείνοι/ες θα σας το ''ανταποδώσουν''. Αν σας κίνησε, λοιπόν, το ενδιαφέρον, δεν έχετε παρά να το αναζητήσετε κι εσείς.
Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάνοια.







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φλόγες στα Κύματα

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Γιώργο Ζάννο

ΟΤΑΝ ΤΟ ΜΑΖΙ ΠΛΗΓΩΝΕΙ

Ευχές για Καλό Πάσχα & Καλή Ανάσταση!!!

Το Σπασμένο Φυλαχτό