Οι Μύστες

Γράφει η Κυριακή Γανίτη

Τίτλος βιβλίου: Οι Μύστες
Καί το όποιο μυστήριο καί η περιέργεια για να μάθω περισσότερα είχαν ήδη τρυπώσει στο μυαλό μου προκαλώντας με ευχάριστο τρόπο την σκέψη μου...
Είδος: Αστυνομικό μυθιστόρημα
Καί είναι αλήθεια πως φάνταζε όλο καί πιο δελεαστική η ανάγνωση του βιβλίου.
Συγγραφέας: Έλενα Κορδέλλα
Μία συγγραφέας που ''γνώριζα'' μόνο από τις αρκετά καλές εντυπώσεις που είχαν μοιραστεί μαζί μου άλλοι/ες βιβλιόφιλοι/ες.
Θα ήταν, όμως, όλα αυτά ικανά ώστε να καταστήσουν αρεστό το βιβλίο στα μάτια μου;

«Πόσες φορές ισχυριστήκατε ότι κάποιος δράστης ήθελε κρέμασμα; Πόσες φορές εκφράσατε την άποψη ότι η θανατική ποινή θα έπρεπε να υπάρχει ακόμη στην Ελλάδα για ορισμένα εγκλήματα; Και πόσες φορές φωνάξατε ότι τα ισόβια πρέπει να είναι πραγματικά ισόβια;»
Μέσα από τη μάσκα που κάλυπτε όλο του το πρόσωπο, χαμογέλασε στραβά. «Για να δούμε, ποια θα είναι η αντίδρασή σας τώρα που θα κληθείτε να αποφασίσετε;»

Θυμάμαι, όταν ήμουν μαθήτρια λυκείου καί προετοιμαζόμουν για τις εισαγωγικές εξετάσεις, η καθηγήτρια, που μας δίδασκε το μάθημα της έκθεσης, να μας λέει πως αν ''πέσει'' κάποιο θέμα, από εκείνα που σχετίζονται με την ηθική καί τους όποιους κανόνες μπορεί να συνοδεύουν αυτήν, να κρατήσουμε μία πιο μετριοπαθή στάση καί να μην αναφέρουμε την πραγματική μας άποψη, ακόμη κι αν έχουμε ισχυρά επιχειρήματα που θα την θεμελίωναν, κι αυτό διότι δεν μπορούσαμε να γνωρίζουμε το ποιος/α θα διάβαζε το κείμενό μας καί το πως θα αντιλαμβανόταν τα όσα γράφαμε. Μπορεί τότε να μην το αντιλαμβανόμουν πλήρως αυτό που έλεγε, μα όσο μεγαλώνω συνειδητοποιώ το πόσο δίκιο είχε... 

Ε, λοιπόν, τα ανωτέρω ερωτήματα ''ξύπνησαν'' αυτήν την παλιά μου ανάμνηση καί έθεσαν νέους προβληματισμούς. Κάτι που ισχύει καί για τα κείμενα που γράφουμε με τις σκέψεις για τα βιβλία που διαβάζουμε... Πόσες φορές δεν έχετε αναρωτηθεί πόσοι/ες συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις με εσάς; Διαφωνούν, ή, δεν καταλαβαίνουν το σκεπτικό σας, καθώς καί τα όποια μηνύματα/σχόλια πιθανώς να περνάτε μέσα από τα κείμενά σας; Καί για να μην το περιορίσω μόνο στα βιβλία, αρκεί να ρίξουμε μία ματιά γύρω μας καί να δούμε το πως λειτουργούμε -λίγο έως πολύ- όλοι/ες μέσα στην κοινωνία...

"Οι Μύστες, μια οργάνωση που υπηρετεί τον μαθηματικά ορισμένο κανόνα της Χρυσής Τομής, έχει αναδυθεί από την αφάνεια για να αποδώσει τιμωρία ανάλογη του εγκλήματος. Όρια δεν υπάρχουν γι’ αυτή. Ούτε νόμοι και κανόνες. Τα μέλη της οργάνωσης υπακούν μόνο σε όσους επιλέγουν να θέσουν οι ίδιοι στον εαυτό τους.
Ο Δημήτρης Χατζηλαδάς, σε συνεργασία με την ΕΥΠ, θα κληθεί να διεισδύσει στην οργάνωση με σκοπό να την εξαρθρώσει.
Κόντρα σε όλες τις προβλέψεις, τα στοιχεία αλλά και την ίδια την κοινωνία που, ως επί το πλείστον, υποστηρίζει τη δράση των Μυστών, οι συνεργαζόμενες αρχές, Ελλάδας και εξωτερικού, πρέπει να κάνουν το καθήκον τους.
Υπάρχουν, όμως, και κάποια παιχνίδια που δεν έχουν νικητές…" (Περίληψη οπισθοφύλλου)

Ξεκίνησα το βιβλίο -δεν σας το κρύβω- με μεγάλες προσδοκίες. Ολοκληρώνοντας την ανάγνωση, μπορώ να σας πω πως για ακόμη μία φορά η ιδέα καί η υπόθεση του με ''κέρδισε'' παραπάνω σε σχέση με το πως εξελίχθηκαν τα γεγονότα. Ναι, η συγγραφέας (ούσα καί δικηγόρος) έχει όλες τις γνώσεις που χρειάζονται ώστε να στήσει μία αστυνομική ιστορία σχετικά με ανάλογα εγκλήματα καί οργανώσεις. Ενισχύει τα επιχειρήματά της με έναν λόγο ευθύ, στρωτό καί κατανοητό. Θέτει επί τάπητος ζητήματα που σχετίζονται/συγκρούονται με την όποια ηθική καί το νομοθετικό πλαίσιο της χώρας μας γύρω από τις ποινές. Ναι, πολλοί/ες θα βρείτε μέσα στο βιβλίο είτε σκέψεις δικές σας, είτε άλλων ανθρώπων που τις έχουν μοιραστεί μαζί σας. Η συγγραφέας προσπαθεί καί καταφέρνει να κρατήσει τις όποιες ισορροπίες.

Άν θα ήθελα να επέμβω καί να αλλάξω κάποια στοιχεία στο βιβλίο; Ναι, αλλά αυτό είναι κάτι που υπόκειται στην δική μου -υποκειμενική- άποψη. Θα επιθυμούσα να υπάρχει περισσότερο ''νεύρο'' καί ένταση στις περιγραφές, ώστε να μου γεννηθούν τα όποια συναισθήματα. Επίσης, θα ήθελα να έχω διαβάσει καί τα προηγούμενα έργα της συγγραφέως, για να μπορώ να έχω μία πιο ολοκληρωμένη άποψη/εικόνα για τα βασικά πρόσωπα της ιστορίας, αλλά καί λοιπές πληροφορίες για τους μύστες καί την δράση τους. Κατά τ'άλλα, μιλάμε για ένα αρκετά καλογραμμένο κι ευχάριστο στην ανάγνωση βιβλίο, που είμαι βέβαιη πως όσοι/ες έχουν διαβάσει καί τα προηγούμενα θα μείνουν ικανοποιημένοι/ες ερχόμενοι/ες σε επαφή μαζί του. Εγώ μελλοντικά θα αναζητήσω κι άλλα έργα της συγγραφέως.
Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φλόγες στα Κύματα

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Γιώργο Ζάννο

ΟΤΑΝ ΤΟ ΜΑΖΙ ΠΛΗΓΩΝΕΙ

Ευχές για Καλό Πάσχα & Καλή Ανάσταση!!!

Το Σπασμένο Φυλαχτό