Συνέντευξη με την συγγραφέα Δέσποινα Διομήδους


Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΔΙΟΜΗΔΟΥΣ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη

   Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας Δέσποινα Διομήδους. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Ελκυστής κυκλοφορεί το βιβλίο της, με τίτλο ''Πορσελάνινες κούκλες". Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν, μπορούν να το προμηθευτούν από κάποιο βιβλιοπωλείο, είτε από το επίσημο site του εκδοτικού.


Πάμε να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Τί είναι για εσάς η συγγραφή; Πώς μπήκε στην ζωή σας;

Δ.Δ. Για εμένα συγγραφή σημαίνει αλήθεια. Μπήκε απ΄ όταν ήμουν παιδί, πάντα έγραφα. Έχω πάρα πολλά ημερολόγια από την παιδική μου ηλικία.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Κυκλοφόρησε, πρόσφατα, από τις εκδόσεις Ελκυστής το βιβλίο σας με τίτλο ''Πορσελάνινες κούκλες''. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι' αυτό;

Δ.Δ. Το βιβλίο αυτό πραγματεύεται την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης, τον έρωτα και την απώλεια. Πραγματεύεται την αλήθεια των ηρώων του.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποια η πηγή έμπνευσης της ιστορίας του βιβλίου σας; Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του;

Δ.Δ. Η ιστορία αυτή ήρθε και με βρήκε. Συγκεκριμένα η Περσεφόνη ένα βράδυ που ήμουν ξαπλωμένη απλά ήρθε στο μυαλό μου η ιστορία, από το τέλος της. Χρειάστηκαν περίπου 4 χρόνια για να το γράψω.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Πώς προέκυψε ο τίτλος ''Πορσελάνινες κούκλες''; Μπορεί να συμβολίζει την ανθρώπινη φύση;

Δ.Δ. Οι πορσελάνινες κούκλες είναι πολύ όμορφες, σε ταξιδεύουν σε μία άλλη εποχή συγχρόνως δεν έχουν το παραμικρό ψεγάδι. Πολλοί άνθρωποι είναι αψεγάδιαστοι όπως οι πορσελάνινες κούκλες, ωστόσο μέσα τους υπάρχουν σπασίματα, αντιφάσεις, ρήγματα.. Αυτή όμως είναι και η ομορφιά τους, αυτός είναι ο λόγος που θα αγαπηθούν στο τέλος. Οι πορσελάνινες κούκλες λοιπόν συμβολίζουν απόλυτα την ανθρώπινη φύση.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Από την περιγραφή του βιβλίου σας μαθαίνουμε το εξής: ''Το κεντρικό όμως ζήτημα αυτής της ιστορίας αφορά τα δίπολα και την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης''. Τί σας κεντρίζει τόσο σε αυτό, ώστε να γράψετε ένα βιβλίο;

Δ.Δ. Πολλοί άνθρωποι μέσα τους έχουν φως και σκοτάδι και παλεύουν κάθε ημέρα με αυτά και άλλοτε απλά τα κουβαλούν μαζί τους. Για κάποιους η ζωή, ο κόσμος, ο έρωτας, ο εαυτός τους είναι ένα ζήτημα απλό για άλλους όλα αυτά είναι πολύπλοκα, οι δεύτεροι κουβαλούν μέσα τους αντιφάσεις, εσωτερικές συγκρούσεις, αυτοί λοιπόν οι δεύτεροι με γοητεύουν. Με κεντρίζει η αλήθεια των ηρώων και των ανθρώπων, ο κόσμος, η ζωή, ο έρωτας δεν έχουν ένα χρώμα, δεν υπάρχει μία αλήθεια, για τους ανθρώπους με την περίπλοκη φύση όλα τα παραπάνω κουβαλούν πολλές αποχρώσεις μα και αντιφάσεις. Εάν τα πράγματα σε αυτή τη ζωή ήταν απλά δεν θα υπήρχε λόγος να υπάρχει η τέχνη. Η τέχνη δημιουργείται για εμένα μέσα από τη ρήξη και την αντίφαση.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Τί θα επιθυμούσατε να αποκομίσουν οι αναγνώστες/στριες από την ανάγνωση του βιβλίου σας;

Δ.Δ. Θα ήθελα να αποκομίσουν ό,τι χρειάζονται τη στιγμή που το διαβάζουν.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Αγαπημένο βιβλίο και συγγραφέας;

Δ.Δ. Μίλαν Κούντερα «Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι».

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Τέλος, τί να αναμένουμε στο μέλλον από την συγγραφέα Δέσποινα Διομήδους; Μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια;

Δ.Δ. Να αναμένετε έργα τα οποία εμπνέονται από τους διαφορετικούς, τους λίγους, τους παράξενους, τους αντισυμβατικούς, τους ιδιόρρυθμους. Αισθάνομαι πώς συγγραφικά αυτοί με ενδιαφέρουν, οι δικές τους αλήθειες, ο δικός τους πόνος, ο δικός τους τρόπους που ερωτεύονται. Σήμερα αυτοί οι άνθρωποι όπως και κάθε άλλη εποχή χρειάζονται φωνή και ύπαρξη μέσα στο μόνο πράγμα που δεν μπορεί να κλέψει ο χρόνος και αυτό είναι η συγγραφή. Δεν με ενδιαφέρει μία αλήθεια ή πραγματικότητα χιλιοειπωμένη, αυτές οι πραγματικότητες δημιουργούν τις νόρμες, με ενδιαφέρει μία αλήθεια που δεν έχει ειπωθεί με τον τρόπο που εγώ μπορώ και θέλω να την προφέρω.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Vivliovamon




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φλόγες στα Κύματα

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Γιώργο Ζάννο

ΟΤΑΝ ΤΟ ΜΑΖΙ ΠΛΗΓΩΝΕΙ

Ευχές για Καλό Πάσχα & Καλή Ανάσταση!!!

Το Σπασμένο Φυλαχτό