ΠΡΟΒΑ ΖΩΗΣ
Γράφει η Κυριακή Γανίτη
Οι περισσότεροι άνθρωποι δείχνουν να μην κατανοούν πως έχουμε μόνο μία ζωή να ζήσουμε καί οφείλουμε, -πρώτα καί πάνω απ’όλα-, στον εαυτό μας να την αξιοποιούμε στο έπακρο. Δεν εννοώ να φτάνουμε σε ακρότητες που μπορεί να βλάψουν εμάς, ή, τους άλλους γύρω μας, αλλά να ζούμε ουσιαστικά καί όχι απλά να περνά η κάθε μέρα καί να σκεφτόμαστε μόνο πως θα επιβιώσουμε. Ναι, θα κάνουμε λάθη, αλλά σκοπός είναι να μαθαίνουμε απ’αυτά καί να μην τα επαναλαμβάνουμε. Γιατί η ζωή δεν είναι μία θεατρική παράσταση, ή, σκηνή σε κάποιο κινηματογραφικό έργο, που μας δίνει το περιθώριο να την επαναλάβουμε σε περίπτωση που κάτι δεν βγαίνει όπως θα το επιθυμούσαμε. Αλλά πέρα απ’αυτά, πρέπει ο καθένας καί η καθεμία να ζει την ζωή που εκείνος/η επιθυμεί καί όχι ό,τι ορίζουν οι άλλοι γύρω του/της.
Ναι, ξέρω. Μεγάλος ο πρόλογός μου, αλλά υπάρχουν φορές που παρασύρομαι από τις σκέψεις που κατακλύζουν το μυαλό μου στο αρχικό άκουσμα του τίτλου του εκάστοτε βιβλίου που μπορεί να διαβάζω εκείνη την στιγμή, που θέλω να τις βγάλω από μέσα μου. Όχι, για να νιώσω μία ψυχική ανακούφιση, αλλά για να τις μοιραστώ μαζί σας. Κάτι ανάλογο μου συνέβη καί με το νέο βιβλίο του συγγραφέα Πασχάλη Λαμπαρδή, με τίτλο ‘’Πρόβα ζωής’’, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Αρμός. Ειδικά αυτή η εκκωφαντική, μέσα στην απόλυτη σιωπή, εικόνα του εξωφύλλου με κάνει να σκεφτώ πως αυτό το άτομο βγάζει μία κραυγή καί εξωτερικεύει όλα όσα αισθάνεται καί ίσως τον καταπιέζουν κι ενοχλούν.
Ο συγγραφέας, όντας ο ίδιος ψυχολόγος, μπορεί να μιλήσει για την ανθρώπινη ψυχολογία καί να την κατανοήσει, μέσα από το βιβλίο του ‘’Πρόβα ζωής’’. Μέσω του βασικού του ήρωα (τολμώ να πω πως εκείνος θα λειτουργήσει ως μία άλλη ορθή πατρική φιγούρα) καί των ψυχικών ‘’τραυμάτων’’ που αυτός φέρει, θα βοηθήσει τα λοιπά πρόσωπα του βιβλίου να εξωτερικεύσουν όσα νιώθουν καί να πάρουν επιτέλους την ζωή τους στα χέρια τους. Ναι, καλά ακούσατε. Υπάρχουν διάφοροι κομβικοί σταθμοί στην ζωή ενός ανθρώπου που του ‘’επιβάλλουν’’ να πάρει μία απόφαση. Θα συνεχίσει να ζει την ζωή που άλλοι έχουν επιλέγξει για εκείνον, ή, πλέον θα πάρει εκείνος τα ηνία στα χέρια του;
Κάθε άνθρωπος είναι μία ξεχωριστή, αυτόνομη οντότητα. Ουσιαστικά ανήκει στον εαυτό του καί μόνο καί όχι στους γονείς που τον γέννησαν. Οι γονείς, όπως καί όλοι οι άνθρωποι, κάνουν λάθη που έχουν αντίκτυπο πάνω στην ψυχή των παιδιών τους, είτε βρίσκονται σε νεαρή, είτε σε εφηβική ηλικία. Θέλοντας να προστατέψουν τα παιδιά τους από τα ίδια λάθη που έκαναν εκείνοι σε μικρότερη ηλικία, άθελά τους, τα περιορίζουν καί τους κόβουν τα φτερά καί τα όνειρα, χωρίς να τα ρωτήσουν τι θέλουν εκείνα. Βέβαια, υπάρχει καί η άλλη κατηγορία γονέων που προσπαθούν να ζήσουν τα απωθημένα τους καί τις ανεκπλήρωτες επιθυμίες τους μέσω των παιδιών τους, καθιστώντας πάλι τα παιδιά τους δυστυχισμένα. Καί κάπου εδώ προστίθεται καί το σχολείο καί η παντελής έλλειψη στήριξης των παιδιών καί εφήβων με καλλιτεχνικές τάσεις. Κι όλα αυτά, δυστυχώς, ακολουθούν τα παιδιά ως ενήλικες.
''Δεν έχει σημασία από πού ξεκινάς, αλλά πού θέλεις να φτάσεις! Η πρόβα ζωής εκπέμπει το μήνυμα να μην καθυστερούμε άλλο στη ζωή και να κάνουμε πρόβα την καλύτερη εκδοχή της. Ώστε να τη ζήσουμε πέρα από τις πληγές μας, σαν ένα θαύμα που μας χαρίστηκε και όχι σαν τραύμα που συνεχώς αιμορραγεί. Το βιβλίο καλεί τον καθένα να ορθώσει ανάστημα στις αρνητικές καταβολές του, μην επιτρέποντας να κλέψουν τα όνειρά του. Να ελευθερωθεί από τις παιδικές του φυλακές, χωρίς να χάνει πολύτιμο χρόνο μεμψιμοιρώντας.'' (Περίληψη οπισθοφύλλου)
Όλα αυτά κι ακόμα παραπάνω θίγονται ως βασικά ζητήματα προς συζήτηση καί προβληματισμό μέσα στις σελίδες του βιβλίου. Ένα βιβλίο άκρως ρεαλιστικό, -κατά τόπους σκληρό-, μα πάνω απ’όλα ειλικρινές καί ελπιδοφόρο. Ναι, μπορούμε πάντα να ελπίζουμε, όσα άσχημα κι αν μας συμβούν. Εμένα μου άρεσε, επίσης, ο αδιάκοπος, ευφυής καί καθαρός λόγος του συγγραφέα που γεννά αβίαστα ποικίλα συναισθήματα καί σκέψεις που διαρκούν για καιρό μετά την ανάγνωση του βιβλίου. Ένα ιδιαίτερο, μα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο που αξίζει της προσοχής σας.
Καλή ανάγνωση!
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός.
*Προέλευση φωτογραφίας εξωφύλλου από το επίσημο site του εκδοτικού.
*Το παρόν κείμενο επαναδημοσιεύεται.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου