Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Γιώργο Ζάννο


Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΝΝΟΣ

Οι δημιουργοί συστήνονται...κι ας γνωρίσουμε τoν συγγραφέα Γιώργο Ζάννο

Γράφει ο Γιώργος Ζάννος

Γειά σας.
Χαίρομαι που έχω την ευκαιρία, ακόμα μια φορά, να επικοινωνήσω μαζί σας και με το κοινό του Vivliovamon.

Σήμερα θα αποφύγω να μιλήσω για μένα. Άλλωστε, μέσα από κάθε βιβλίο, ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να εκτιμήσει, να απορρίψει, αλλά και να νιώσει τον παλμό του συγγραφέα. Θα σας μιλήσω, λοιπόν, για το πέμπτο βιβλίο μου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΛΚΥΣΤΗΣ με τον τίτλο Η ΧΡΥΣΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΣ.

Η ΧΡΥΣΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΣ είναι μια δραματική ερωτική ιστορία, ένα μυθιστόρημα με πρωταγωνίστρια ένα νεαρό κορίτσι. Το βιβλίο, μέσα από την πλοκή και την εξέλιξη του, αναδεικνύει την αξία της γυναίκας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών, στην Ελλάδα, αρκετά χρόνια μετά την αποχώρηση των Γερμανών, εξακολουθούσε να είναι υποταγμένη σε οπισθοδρομικούς κανόνες. Τα κορίτσια από τα παιδικά τους χρόνια, διδάσκονταν πως δεν πρέπει να αντιδρούν, να υψώνουν φωνή και να απαιτούν. Η κοινωνία ήθελε τα ‘’καλά κορίτσια’’ σεμνά, υπάκουα και προπάντων ηθικά, σύμφωνα με τους κανόνες της και τα χρηστά ήθη της εποχής. Το σημάδι της παρθενιάς έπρεπε να είναι φανερό την πρώτη νύχτα του γάμου της. Αυτό καθόριζε την ηθική της κοπέλας. Ακόμα και η επιλογή του ανθρώπου που θα παντρευόταν δεν ήταν δική της απόφαση. Και βέβαια για να βρεθεί ο καλός γαμπρός χρειαζόταν η προίκα. Αυτά και πολλά αλλά εξευτελιστικά εξακολουθούσαν να είναι πραγματικότητα, ακόμα και στις μεγάλες πόλεις.
Οι γυναίκες αποδέχονταν την υποταγή, κατάπιναν την υπερηφάνεια τους και έσκυβαν το κεφάλι· υποτάσσονταν στα κελεύσματα της κοινωνίας που ζούσαν. Μέσα σε αυτό το κλίμα κινούνται οι πρωταγωνιστές του έργου μου. Η νέα κοπέλα, κληρονόμος του πλούσιου παππού της, αντιδρά. Δεν υπολογίζει το χρήμα και την άνετη ζωή. Η Αλήθεια και η ελευθερία είναι γι’ αυτήν πολύ σημαντικότερα από τα μεγαλεία και τις περιουσίες. Το πνεύμα της ελεύθερης διακίνησης, που άρχισε να αναπτύσσεται, σπάει τους συντηρητικούς φραγμούς, ταράζει τα νερά. Οι γυναίκες άρχισαν να κραυγάζουν, να ερωτεύονται χωρίς φόβο, να απαιτούν ίσα δικαιώματα. Τα πανεπιστήμια βράζουν, στις μπουάτ οι νέοι τραγουδούν. Το νέο κύμα παρασέρνει τα παλιά πρότυπα.

Με τη νοσταλγία της εποχής και σεβασμό στους νεότερους, αποτύπωσα στο χαρτί αυτό το μυθιστόρημα. Πηγή της έμπνευσής μου ήταν παρόμοια περιστατικά που έζησα. 

Σκοπός μου είναι να γνωρίσουν οι αναγνώστες, ειδικά οι νεότεροι, ένα διαφορετικό κόσμο, που υπήρξε πριν από λίγα χρόνια. Ελπίζω να αγγίξω, να ξεσηκώσω, έστω και ελάχιστα, τα συναισθήματα τους. Για μένα, για την ψυχή μου, η συγγραφής του έργου αυτού ήταν χαρά δημιουργίας.

Σας ευχαριστώ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 16/ 4/2024
Με εκτίμηση
Γιώργος Α. Ζάννος

Το βιβλίο ''Η χρυσή κληρονόμος" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής.


Τον ευχαριστώ πολύ!!!

Με εκτίμηση,

Κυριακή Γανίτη από το blog Vivliovamon


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φλόγες στα Κύματα

Ο σύμβουλος του βασιλιά

ΣΤΟ ΧΑΚΙ - Διαβάζοντας βιβλία σύγχρονης ξένης λογοτεχνίας (Μέρος 5ο)

Συνέντευξη με τον συγγραφέα Πάνο Νέζο