Ο αστερισμός της Ενριέτας - Αφιέρωμα σε βιβλία παιδικής/εφηβικής λογοτεχνίας (Mέρος 3ο)

Γράφει η Κυριακή Γανίτη

''Αφιέρωμα σε βιβλία παιδικής/εφηβικής λογοτεχνίας"

~ Μέρος 3ο ~

Τίτλος: Ο αστερισμός της Ενριέτας

Συγγραφέας: Ιλιάδα Καλαμαρά

Καί το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με το εφηβικό βιβλίο της συγγραφέως Ιλιάδας Καλαμαρά, με τίτλο ''Ο αστερισμός της Ενριέτας", το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, σε εικονογράφηση από την ίδια καί απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 12 ετών καί άνω. Ένα εφηβικό βιβλίο που συνετό θα ήταν να διαβαστεί κι από εμάς τους/τις ενηλίκους/ες.

Περιγραφή:

Η Ενριέτα ζει με τη γιαγιά της σε ένα απομακρυσμένο νησί. Με το βλέμμα της μια στη θάλασσα και μια στον ουρανό αναζητά το τραγούδι των φαλαινών. Η θάλασσα  πριν απ’ όλα θα της φέρει μια δυνατή φιλία.

Θα μου επιτρέψετε να είμαι λακωνική καί κατατοπιστική στα λόγια μου για το βιβλίο, όσο είναι καί η συγγραφέας μέσω της παρούσας ιστορίας. Δεν χρειάζεται να πει πολλά, αλλά να μας μεταδώσει όσα είναι ουσιαστικά. Χάρη στην περιεκτική καί μεστή υπόθεση του βιβλίου, η συγγραφέας μιλά για την ομορφιά καί την αξία της φιλίας, που δεν είναι ιδιοτελής, που δεν κρίνει βάσει του φύλου, της καταγωγής, ή, οποιασδήποτε άλλης μορφής διαφορετικότητας, την προσφορά καί την αλληλεγγύη, την πίστη καί την ελπίδα, την απώλεια καί την μετανάστευση, την βία καί κάθε προσπάθεια πάταξης αυτής, μα πάνω απ'όλα, για την δύναμη της ψυχής που κρύβουμε όλοι κι όλες βαθειά μέσα μας καί αρκεί να πιστέψουμε σε εκείνη.

Ναι, μπορεί η ανάγνωση του βιβλίου να διήρκησε λίγη ώρα, μα μπορώ να πως η επίδρασή του πάνω μου θα μείνει για πολύ καιρό νωπή. Ταυτίστηκα με τα κεντρικά πρόσωπα της ιστορίας, με έναν τρόπο φυσικό καί αβίαστο. Θέλησα να σταθώ στο πλάι τους, τόσο στα καλά, όσο καί στα άσχημα. Καί εντέλει, ευχήθηκα να πραγματοποίησαν τα όνειρά τους καί να βίωσαν το θαύμα που τόσο πολύ λαχταρούσαν. 
Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φλόγες στα Κύματα

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Γιώργο Ζάννο

Ο σύμβουλος του βασιλιά

ΣΤΟ ΧΑΚΙ - Διαβάζοντας βιβλία σύγχρονης ξένης λογοτεχνίας (Μέρος 5ο)

Συνέντευξη με τον συγγραφέα Κυριάκο Γατουρτζίδη