Οκτώ δευτερόλεπτα

Γράφει η Κυριακή Γανίτη
ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Τίτλος: Οκτώ δευτερόλεπτα

Συγγραφέας: Γιάννης Λιγνός

Ως αναγνώστρια έχω την πεποίθηση -κάτι που το κάνω καί πράξη- πως πρέπει να στηρίζω τους/τις νέους/ες συγγραφείς, καθώς θεωρώ πως πάντα υπάρχει αρκετός χώρος για πένες δημιουργών που έχουν κάτι να μας πουν καί δεν ξεφυτρώνουν σαν άλλοι μαϊντανοί... Ειδικά, εκείνοι/ες οι συγγραφείς που, ενώ συστήνονται για πρώτη φορά στο αναγνωστικό κοινό, τολμούν καί ξεφεύγουν από την όποια πεπατημένη, μπορώ να πω πως τους/τις δίνω ένα θετικό πρόσημο. Βέβαια, αν θα το διατηρήσουν, ή όχι, στην πορεία, αυτό είναι κάτι διαφορετικό. Σε αυτήν, λοιπόν, την κατηγορία ανήκει κι ανερχόμενος συγγραφέας Γιάννης Λιγνός μαζί με το πρώτο του βιβλίο, που φέρει τον τίτλο ''Οκτώ δευτερόλεπτα''.

Τίτλος: Οκτώ δευτερόλεπτα 
Κι εγώ αναρωτιέμαι το τι μπορεί να σηματοδοτούν αυτά τα οκτώ δευτερόλεπτα..
Άραγε, είναι πολλά, ή, λίγα; 
Καί, κυρίως, με ποιον τρόπο μας επηρεάζουν;

Περιγραφή:

«Περίεργη ιδέα ο χρόνος. Ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα χωρίς νόημα. Μια ιδέα που αντηχεί μονάχα στο πέρασμα μιας ζωής δίχως ανείπωτη χαρά, δίχως ολοκληρωτική θλίψη. Πώς να μετρήσεις το επόμενο δευτερόλεπτο, αφού ποτέ δεν θα είσαι σίγουρος ότι θα συνεχίσεις να υπάρχεις στη διάρκειά του; Μια κατ’ επίφαση προγραμματισμένη ζωή, μέχρι το τώρα να γίνει παρελθόν και το μέλλον ανάμνηση. Μετράμε το τώρα και ελπίζουμε να ζούμε στο μετά, ενώ το πριν κρατά τόσο, όσο δυνατή είναι η μνήμη μας. Ευτυχισμένα χρυσόψαρα. Θα έρθει η στιγμή για όλους μας, που το δευτερόλεπτο θα είναι αιώνιο και μόνη πραγματικότητα το παρόν. Ονειρική αλήθεια ή αληθινά όνειρα; Όπως και να ’χει προσέξτε. Προσέξτε όποια αλήθεια σας φαντάζει ονειρική και όποιο όνειρό σας μοιάζει αληθινό».

Διαβάζοντας το βιβλίο θα διαπιστώσουμε πως πρόκειται για μία ιδιαίτερη νουβέλα με αρκετά φιλοσοφικά ψήγματα που χάρη στον άμεσο καί κατανοητό λόγο του συγγραφέα αναδεικνύει ζητήματα όπως είναι ή αγάπη κι ο έρωτας, όσα καλά, ή, κακά προκύπτουν από την ανθρώπινη φύση, η παρουσία του θανάτου στην ζωή καί ο χρόνος μέσα από ένα κοινωνικό πλαίσιο, που απαιτεί από εμάς κριτική ικανότητα καί σκέψη. Ειδικά η επιλογή της πρωτοπρόσωπης αφήγησης μας βοηθά, ως αναγνωστικό κοινό, να τοποθετήσουμε τους εαυτούς μας μέσα στην ιστορία καί κατ'επέκταση να αναπτύξουμε ανάλογα συναισθήματα καί σκέψεις...
Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση!

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αγγελάκη.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας μιλήσουμε για ''likes'' & ''followers''...

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Ιορδάνα (Δανάη) Στεργίου

Ας γνωρίσουμε την ποιήτρια Μαρία Σταυροπούλου

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Λάζαρο Μωυσίδη

Η ευτυχία της ανυπαρξίας