Το παιχνίδι

Γράφει η Κυριακή Γανίτη

''Εσείς θα μένατε έγκλειστοι σε μια στοιχειωμένη έπαυλη για επτά μερόνυχτα και με οποιοδήποτε τίμημα;''
Αυτό το ερώτημα κοσμεί το εξώφυλλο του νέου μυθιστορήματος της συγγραφέως Θεοδώρας Τζόκα, με τίτλο ''Το παιχνίδι''. 
Προτού βιαστείτε να απαντήσετε, σας εφιστώ την προσοχή... 
Μην σας ξεγελά ο κατά τ'άλλα φαινομενικά αθώος του τίτλος... 
Όχι, δεν πρόκειται για ένα παιδικό, ανέμελο, ασφαλές καί χαρούμενο παιχνίδι, αλλά για ένα οξυδερκές παιχνίδι του μυαλού μέσα από την ιστορία του βιβλίου. 
Ένα ψυχολογικό θρίλερ για απαιτητικούς λύτες... 
Πόσοι/ες εκείνοι/ες που θα επιλέξουν να γίνουν κομμάτι αυτού καί με ποιο κόστος;

Η συγγραφέας ''στήνει'' εξ αρχής το παιχνίδι με τους δικούς της όρους καί κανόνες. Ή μήπως τα ίδια τα πρόσωπα του βιβλίου παίρνουν τα ''ηνία'' της υπόθεσης στα χέρια τους κι απλώς τα επικοινωνούν στην συγγραφέα, ώστε να τα μεταδώσει με την σειρά της σε εμάς, το αναγνωστικό κοινό; Όπως καί να έχει, το μόνο σίγουρο ήταν πως η φαντασία μου ήδη είχε αρχίσει να δημιουργεί διάφορα σενάρια... Τί, όμως, θα με περίμενε διαβάζοντας το βιβλίο;

"Παραμονές Χριστουγέννων, στην Αθήνα της οικονομικής κρίσης, πέντε εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι ανταποκρίνονται στην αγγελία ενός άγνωστου, αυτοαποκαλούμενου «εκκεντρικού», εκατομμυριούχου, που προσφέρει το έπαθλο των εκατό χιλιάδων ευρώ σε όποιον αντέξει να παραμείνει έγκλειστος στην απομονωμένη και φημολογούμενη ως στοιχειωμένη έπαυλη Σαντρέλλι, στη βορειανατολική Κέρκυρα. Φτάνοντας εκεί, οι πέντε παίκτες διαπιστώνουν ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Τα προσωπικά τους αδιέξοδα, όπως ο εθισμός από τον τζόγο, η ξενοφοβία και ο ρατσισμός, η διαρκής βιοπάλη και η μετανάστευση, η δυσβάσταχτη αναπηρία, η αδυναμία αντιμετώπισης των οικογενειακών αναγκών αλλά και ενός άδικου εκβιασμού, τους φέρνουν αντιμέτωπους με απρόβλεπτες συνέπειες. Τα ανεξήγητα «μεταφυσικά» φαινόμενα δοκιμάζουν τις αντοχές και τη λογική τους, ενώ οι αιφνίδιοι και μυστηριώδεις θάνατοι, του ενός μετά τον άλλον, εξωθούν τους εναπομείναντες στα άκρα. Η απόγνωση, ο φόβος και η σταδιακή αποκτήνωση θα καθοδηγήσουν τα αβέβαια βήματά τους, αναγκάζοντάς τους να ανακαλύψουν τα σκοτεινά και ανεξερεύνητα βάθη της ψυχής τους, όπως και το τίμημα που είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

Δεν έχω διαβάσει κάποιο προγενέστερο έργο της συγγραφέως, μα μετά από την παρούσα ευτυχή συγκυρία, το μόνο βέβαιο είναι πως θα την ''παρακολουθώ'' στενά. Κι αυτό γιατί έχει έναν λόγο αυτούσιο καί καθάριο που μιλάει απευθείας στο μυαλό μου, δίχως να αναρωτιέμαι, ώρες επί των ωρών, το τι μπορεί να ήθελε να πει καί να εννοεί. Δεν φορά ''παρωπίδες''. Δεν τοποθετεί τον λόγο της σε ''στεγανά'', μα δείχνει τον δικό της δρόμο. Βλέπετε, είναι εύκολο να ειπώνονται τα μεγάλα λόγια καί άκρως δύσκολο να γίνονται πράξεις. Καί η συγγραφέας μέσα από την παρούσα ιστορία κάνει μία βαθειά ''βουτιά'' στα αβαθή νερά της ανθρώπινης ψυχής αναδεικνύοντας πολλά από τα κακώς κείμενα που την ''συνοδεύουν'' σαν άλλα αόρατα βαρίδια...

Όχι, ''Το παιχνίδι'' δεν είναι ένα ανάλαφρο βιβλίο, μα ένα έργο διαπεραστικά ρεαλιστικό κι επώδυνο ψυχικά, πάντα μέσα στα πλαίσια της λογοτεχνίας, αφού μιλάει για τα πάθη της ψυχής, όπως ο ρατσισμός, ο φόβος προς οτιδήποτε ξένο καί διαφορετικό, η αλαζονεία, η αλόγιστη αγάπη για τον τζόγο καί το χρήμα, μα καί η χρήση παράνομων ουσιών, που λειτουργούν ως κακοί σύμβουλοι για την πορεία της ζωής μας. Γνωρίσματα που διαμορφώνουν, καλώς ή κακώς, τον χαρακτήρα καί κατ'επέκταση τις όποιες επιλογές μας. 

Από τον ρεαλισμό των διαλόγων καί την συνεχόμενη δράση που εμπλουτίζεται από περιγραφικές εικόνες έως καί την πολύ καλή σκιαγράφηση των χαρακτήρων των προσώπων, μπορώ να πω πως έχουμε να κάνουμε με ένα άρτιο καί καλογραμμένο βιβλίο, του οποίου απήλαυσα την ανάγνωση μέχρι το τέλος. Ένα βιβλίο που σας προτείνω ανεπιφύλακτα.
Καλή ανάγνωση!

Κυκλοφορεί από την Άνεμος εκδοτική.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας μιλήσουμε για ''likes'' & ''followers''...

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Ιορδάνα (Δανάη) Στεργίου

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Λάζαρο Μωυσίδη

Η ευτυχία της ανυπαρξίας

Όνειρα στη θερμάστρα