Το Σπασμένο Φυλαχτό

Γράφει η Κυριακή Γανίτη

Την συγγραφέα Κατερίνα Γυφτάκη την ''γνώρισα'' για πρώτη φορά μέσα απ΄το βιβλίο της ''Η Ειρήνη και ο ληστής'' καί μέχρι σήμερα καί το νέο της μυθιστόρημα ''Το Σπασμένο Φυλαχτό'' παραμένω μία αιώνια πιστή αναγνώστριά της. Βλέπετε, έχει έναν δικό της τρόπο σκέψης καί γραφής που ''ακουμπά'' σαν απαλό χάδι πάνω στην σκέψη καί στην ψυχή μου καί με κάνει να περνάω πραγματικά καλά διαβάζοντας τα βιβλία της. Άλλωστε, ένας βασικός λόγος της παρουσίας των βιβλίων στην ζωή μας δεν είναι να μας κρατούν όμορφη συντροφιά; Καί ναι! Το ομολογώ! Ποτέ έως σήμερα -ελπίζω να συνεχίσει έτσι καί στο μέλλον- δεν έχει υπάρξει στιγμή που να νιώθω απογοήτευση από κάποιο έργο της συγγραφέως. Μα ας περάσω στις σκέψεις μου για το νέο της βιβλίο.

Τίτλος: Το Σπασμένο Φυλαχτό
Προφανώς κι όλοι/ες μπορούμε να δημιουργήσουμε με το μυαλό μας μία εικόνα αυτού του σπασμένου φυλαχτού, το οποίο αν καί μπορεί να έχει διαφορετική σημασία για τον καθένα καί την καθεμία ξεχωριστά, δεν παύει να μην χάνει την αξία του. Καί δεν μιλάμε απαραίτητα για αξία χρηματική, αλλά κυρίως συναισθηματική. Η αποκάλυψη για το ποια μπορεί να είναι η μορφή αυτού του φυλαχτού, θα περάσουν αρκετές σελίδες για να γίνει, αλλά αυτό που μπορώ να σας πω είναι πως αυτό το φυλαχτό -αν καί σπασμένο- είναι κάτι που διατηρεί ζωντανή την ελπίδα, τις αναμνήσεις, τα όνειρα καί την αγάπη των δύο κεντρικών προσώπων του βιβλίου...

"Στο Λονδίνο του 1914, η Τζόζεφιν Τσέστερ, εγκλωβισμένη σε μια ζωή που της προκαλεί μονάχα ανία και θλίψη, παίρνει τη δύσκολη απόφαση να φύγει μακριά από τον κόσμο που θεωρούσε ως τότε δεδομένο και να δώσει ουσιαστική βοήθεια σε ανθρώπους που τη χρειάζονται πραγματικά. Εξάλλου, ο αυταρχικός πατέρας και ο βίαιος αρραβωνιαστικός της δεν της άφησαν άλλη επιλογή. Λίγους μήνες αργότερα, βρίσκεται στην εμπόλεμη Σερβία, προσφέροντας τις υπηρεσίες της σε ένα υπαίθριο νοσοκομείο μαζί με άλλες Αγγλίδες εθελόντριες. Εκεί γνωρίζει τον Ράζκο Μάρκοβιτς, έναν αξιωματικό του σερβικού στρατού. Η έλξη τους είναι απόλυτη και ακατανίκητη. Παρότι η διαβίωση είναι εξαιρετικά δύσκολη και οι παρτίδες με τον θάνατο συχνές, η Τζόζεφιν έχει βρει πού ανήκει στ’ αλήθεια. Όταν η Σερβία βρίσκεται περικυκλωμένη από τους στρατούς τεσσάρων εχθρών, ο λαός τρέπεται σε φυγή. Εκείνη, προσπαθώντας να μείνει πιστή στην υπόσχεση που είχε δώσει στον Ράζκο, αποφασίζει να ακολουθήσει την απόσυρση των Σέρβων και να διασχίσει μαζί τους τα χιονισμένα βουνά του Μοντενέγκρο και της Αλβανίας, με προορισμό το νησί της Κέρκυρας. Είναι όμως η Κέρκυρα αυτό που φαντάζεται ή πρόκειται τελικάγια ουτοπία; Ύστερα από αυτό το ταξίδι, η Τζόζεφιν δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

Άν κάτι χαρακτηρίζει σχεδόν όλα τα βιβλία της συγγραφέως, που έχω διαβάσει έως τώρα, είναι η ύπαρξη δυνατών ερώτων που γεννιούνται καί παλεύουν με νύχια καί με δόντια να επιβιώσουν κάτω από αντίξοες συνθήκες. Για έναν τέτοιο μεγάλο έρωτα που θα περάσει δια πυρός καί σιδήρου, μέσα από τις φλόγες καί την ομίχλη του πολέμου, θα μας μιλήσει η συγγραφέας. Έναν έρωτα, που ενώ μοιάζει πως θα χαθεί με τον ίδιο απρόσμενο τρόπο που γεννήθηκε, καταφέρνει να επιβιώσει. Αλλά για πόσο; Η ανάγκη καί λαχτάρα για ελευθερία με ποιον τρόπο θα τον επηρεάσουν;

Η συγγραφέας επιλέγει μία πολυτάραχη -από ιστορικής πλευράς- εποχή ώστε να στήσει όλο το σκηνικό της υπόθεσης. Προσωπικά γοητεύτηκα από αυτήν της την επιλογή καί τα μηνύματα που μας περνάει μέσα από την πλοκή. Με καθαρά αντιπολεμικό χαρακτήρα όλο το βιβλίο θα μας μιλήσει για την δύναμη καί το θάρρος που ξεπερνά ηλικία, φύλο καί καταγωγή, για την αγάπη που υπάρχει ανάμεσα στα μέλη μίας οικογένειας καί μη, την αποδοχή, την συντροφικότητα, την αίσθηση του καθήκοντος, αλλά καί το μεγαλείο του έρωτα. Ένα βιβλίο πλούσιο από εικόνες, συναισθήματα, αγωνία καί δράση, που μας φυλάει μία έκπληξη για το τέλος. Όχι, δεν υπάρχει τέλος, αλλά μπαίνει μία άνω τελεία -σε κομβικό σημείο- για να επιστρέψουμε πάλι στην συνέχεια σε επόμενο βιβλίο. Άραγε, σε εκείνο θα ολοκληρωθεί η ιστορία, ή, να αναμένουμε καί επόμενο/α βιβλίο/α; Εγώ, όπως καί να 'χει, ανυπομονώ!
Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας μιλήσουμε για ''likes'' & ''followers''...

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Ιορδάνα (Δανάη) Στεργίου

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Λάζαρο Μωυσίδη

Η ευτυχία της ανυπαρξίας

Όνειρα στη θερμάστρα