Το Φιλί

Γράφει η Κυριακή Γανίτη

''Σε έναν κόσμο κλεφτών, το μοναδικό αδίκημα είναι να σε πιάσουν."

Μπορεί η ζέστη καλά να κρατεί καί να μην είναι ''σύμμαχός'' μου, μα εγώ έχω βρει την λύση για να μένει ακμαίο το ενδιαφέρον για αναγνώσεις βιβλίων. Αυτό το διάστημα επιλέγω βιβλία που να ανήκουν σε αγαπημένα μου λογοτεχνικά είδη. Ένα απ΄αυτά είναι καί το αστυνομικό μυθιστόρημα της συγγραφέως Εύης Φρυγανά, με τίτλο ''Το Φιλί'', που ''ανοίγει'' την αυλαία για την σειρά βιβλίων ''10ος Μήνας". Άραγε, τί μας επιφύλασσε αυτό το νέο νοερό ταξίδι της ψυχής καί του νου; Σε τί περιπέτειες θα οδηγούμασταν καί με ποια κατάληξη;

Η συγγραφέας επιλέγει να ''παίξει'' με την σκέψη μας από τον τίτλο κιόλας του βιβλίου, ''Το Φιλί''. Όχι, δεν πρόκειται για ένα αισθηματικό, ρομαντικό βιβλίο. Άλλωστε, η συγγραφέας δεν μας έχει συνηθίσει σε ανάλογα μονοπάτια καί δεν πιστεύω πως πρόκειται να αλλάξει αυτό. Άρα; Πώς ένα φιλί μπορεί να ταιριάζει με ένα μυθιστόρημα αστυνομικής λογοτεχνίας; Οι απαντήσεις θα μας δινόντουσαν απλόχερα μέσα στις σελίδες του βιβλίου...

Περιγραφή:

Τον δέκατο μήνα ήρθε στη ζωή, τον δέκατο μήνα κινδυνεύει να πεθάνει. Δέκα χρόνια πριν… Η Οκτόμπερ ψάχνει τρόπο να φτιάξει το μέλλον της και να απομακρυνθεί από ένα επικίνδυνο και εχθρικό οικογενειακό περιβάλλον. Ένας κλέφτης προτείνει να της μάθει όσα ξέρει. Εκείνη δέχεται, πιστεύοντας ότι τα προβλήματά της έχουν τελειώσει. Κάνει λάθος! Η ζωή του κλέφτη δημιουργεί νέους κινδύνους και εμφανίζει καινούριους εχθρούς, που απειλούν την ύπαρξή της, αν δεν εξαφανιστεί για πάντα. Θα το έκανε, αν είχε πού να πάει. Ή αν δεν υπήρχε εκείνος. Δέκα χρόνια μετά… Έχοντας παραμείνει για καιρό κρυμμένη στις σκιές, η Οκτόμπερ καταφέρνει να επιστρέψει στη Νέα Υόρκη. Με ένα νέο όνομα, μια καινούρια ζωή και τη φήμη της επαγγελματικής επιτυχίας να την ακολουθούν, πιστεύει ότι θα είναι πια ασφαλής. Κάνει λάθος! Μαθαίνει ό,τι ο άντρας που κάποτε αγάπησε έχει δολοφονηθεί. Και, παρότι ξέρει ότι είναι παγίδα, δεν έχει άλλη επιλογή από το να εκδικηθεί τον θάνατό του. Και ας πεθάνει και η ίδια.

Αγαπώ τα πρόσωπα των βιβλίων που λειτουργούν ως ''αντιήρωες/ιδες''. Καί η συγγραφέας δίνει την ελευθερία του λόγου καί των πράξεων σε μία τέτοια ''ηρωϊδα'' που θα πρωταγωνιστήσει στην υπόθεση καί θα μας προσφέρει δυνατές στιγμές. Προσωπικά λάτρεψα την ευφυϊα καί τον τρόπο σκέψης της πρωταγωνίστριας. Γνώρισα καί μία άλλη πλευρά των ανθρώπων -εδώ των κλεφτών- που μέχρι σήμερα δεν μπορούσα να διανοηθώ. Για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, η συγγραφέας δεν δίνει οδηγίες του πως να γίνει κάποιος/α αυτό που λένε άσσος στην κλεψιά, αλλά δίχνει καί την άλλη όψη του νομίσματος σε μία υπόθεση ανάλογων έργων. Κι εγώ αυτό το επικροτώ καί το εκτιμώ. Το ότι, δηλαδή, δεν μένει στα ίδια καί τα ίδια, αλλά πάει ένα βήμα παραπέρα.

Θετικά στοιχεία βιβλίου:
- Η σκιαγράφηση του χαρακτήρα καί η συνολική παρουσία της βασικής πρωταγωνίστριας,
- Αμεσότητα γραφής συγγραφέως,
- Ανατροπές καί αρκετή δόση μυστηρίου,
- Αρκετή δόση χιούμορ,
- Τέλος, ορθή δομή κειμένου καί συνεχόμενη δράση.

Ναι, η συγγραφέας αφήνει κάποια ερωτήματα, επί τούτου, να μένουν αναπάντητα στο παρόν έργο, ώστε να υπάρχει μία αόρατη σύνδεση με το επόμενο βιβλίο της σειράς, κάνοντάς μας να ανυπομονούμε για την συνέχεια.
Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας μιλήσουμε για ''likes'' & ''followers''...

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Ιορδάνα (Δανάη) Στεργίου

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Λάζαρο Μωυσίδη

Η ευτυχία της ανυπαρξίας

Όνειρα στη θερμάστρα