Διάστρεμμα

Γράφει η Κυριακή Γανίτη
ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Τίτλος: Διάστρεμμα

Συγγραφέας: Κώστας Λίχνος

Πόσες φορές σας έχει τύχει, ακούγοντας τον τίτλο ενός βιβλίου, να κατακλυστεί το μυαλό σας από θύμησες καί η ψυχή σας από έντονα καί διαπεραστικά συναισθήματα; Εγώ έχω γίνει, αρκετές φορές, ''μάρτυρας'' ανάλογων εμπειριών, με πιο πρόσφατη την ανάγνωση της νέας νουβέλας του συγγραφέα Κώστα Λίχνου, με τίτλο ''Διάστρεμμα''. Η αλήθεια είναι πως το άκουσμά του, από την μία μεριά, μου ''ξύπνησε'' άσχημες κι επώδυνες μνήμες, κι από την άλλη, ένιωθα πως αυτό το ιδιότυπο διάστρεμμα θα έπρεπε να το προσεγγίσω μέσα από μία μεταφορική κι όχι, απαραίτητα, κυριολεκτική έννοια. Ακολούθησα, λοιπόν, το αναγνωστικό μου ένστικτο καί το μόνο που μπορώ να σας εκμυστηρευτώ -δίχως να μαρτυρήσω κάτι που δεν πρέπει- είναι πως δεν αποδείχθηκε λάθος η εμπιστοσύνη μου προς αυτό.

Περιγραφή:

Η νουβέλα με τίτλο «Διάστρεμμα» περιστρέφεται γύρω από τη συνάντηση τριών γυναικών, οι οποίες συνδέονται με μακροχρόνια φιλία και επικοινωνούν τακτικά με συναντήσεις που έχουν λάβει ψυχοθεραπευτικό χαρακτήρα. Ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται η τελευταία τους συνάντηση γίνεται το όχημα μέσω του οποίου θα αποτυπωθούν οι ανησυχίες, οι αγωνίες, τα όνειρα και οι επιθυμίες τους, ενώ, παράλληλα, θα έρθουν στην επιφάνεια οι μεταξύ τους προστριβές και οι αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Μέσα από τον μεταξύ τους διάλογο θίγονται ζητήματα σχετικά με το φύλο, τη γυναικεία ταυτότητα και τους κοινωνικούς ρόλους που τη διαμορφώνουν, τον θεσμό τής οικογένειας, τη μητρότητα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τις εργασιακές σχέσεις, την κοινωνική τάξη, τη φύση τής τέχνης, και, συνολικότερα, τη σύγχρονη πραγματικότητα, με την οποία έρχεται αντιμέτωπη η σημερινή γυναίκα.

Διαβάζοντας την άνωθεν περιγραφή του βιβλίου, είναι φυσικώς επόμενο να αναμένουμε να συναντήσουμε όλα αυτά μέσα στην υπόθεση του βιβλίου. Ναι, ο συγγραφέας παραμένει πιστός καί αναδεικνύει όλα τα παραπάνω, δίχως φιοριτούρες καί λοιπά, περιττά συγγραφικά τεχνάσματα. Δεν μας προσφέρει κάτι άλλο, όπως έχει συμβεί κατά καιρούς με άλλα έργα, μα μας ικανοποιεί με την ορθότητα της γραφής του καί κυρίως, χάρη στην τριπλή οπτική των γεγονότων, όσες δηλαδή είναι καί οι κύριες πρωταγωνίστριες του βιβλίου. Τρία ξεχωριστά πρόσωπα, με δικά τους θέλω, εμπειρίες ζωής, σκέψεις, όνειρα καί συναισθήματα, τα οποία εξετάζουν τα πάντα μέσω της επαγγελματικής τους ιδιότητας κι όχι μόνο. Τρία πρόσωπα αληθοφανή, διαφορετικά μα τόσο αλληλένδετα μεταξύ τους, που κάλλιστα στην θέση των οποίων θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε εμείς. 

Εν κατακλείδι, έχουμε να κάνουμε με μία ολοκληρωμένη καί ποιοτική νουβέλα, που διαβάζεται απνευστί, προσφέροντάς μας ψυχαγωγία καί τροφή για σκέψη.
Αναζητήστε την! Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γράφημα.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας μιλήσουμε για ''likes'' & ''followers''...

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Ιορδάνα (Δανάη) Στεργίου

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Λάζαρο Μωυσίδη

Η ευτυχία της ανυπαρξίας

Όνειρα στη θερμάστρα