Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Νικολίνα Δανιηλίδου
Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΝΙΚΟΛΙΝΑ ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ
Οι δημιουργοί συστήνονται...κι ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Νικολίνα Δανιηλίδου
Γράφει η Νικολίνα Δανιηλίδου
Αγαπητή κα Κυριακή Γανίτη,
Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία στο Vivliovamon, ένα τόσο ενδιαφέρον blog που αποτελεί χώρο έκφρασης για συγγραφείς και βιβλιόφιλους.
Είμαι η Δανιηλίδου Νικολίνα, ψυχολόγος, με εξειδίκευση στην Ψυχολογία της Υγείας (MSc), στις Διατροφικές Διαταραχές και την Παχυσαρκία (MP ΚΕΑΔΔ).
Πάνω από 20 χρόνια ασχολούμαι με θέματα ψυχολογίας, υγείας και διατροφικής φροντίδας.
Πάνω από 20 χρόνια αφουγκράζομαι καθημερινά ανθρώπους στον αγώνα τους να φροντιστούν τροφικά, να διαχειριστούν και να ρυθμίσουν το συναίσθημά τους χωρίς να το καταπιούν ή να το μουδιάσουν.
Ως συνοδοιπόρος και υποστηρικτής στο ταξίδι της φροντίδας, κατανόησα πολύ ουσιαστικά τα εξής:
Η σχέση με το φαγητό είναι περιπλεγμένη με την ταυτότητα ενός ανθρώπου, με τις εμπειρίες του, την εικόνα που έχει για το σώμα του και τον τρόπο που ρυθμίζει τα συναισθήματα που βιώνει.
Η ανάγκη για αυτοφροντίδα και ανάπτυξη είναι εγγενής σε όλους. Δηλαδή, όλοι οι άνθρωποι συνειδητά επιθυμούν να φροντιστούν.
Ωστόσο, παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν πως να φροντιστούν τροφικά, συχνά δυσκολεύονται. Δηλαδή, ενώ κατέχουν τις πληροφορίες που χρειάζονται για τη σωστή αυτό-φροντίδα, δεν καταφέρνουν να το κάνουν πράξη. Συγκεκριμένα, οι δυσκολίες στην αναγνώριση και στην έκφραση του συναισθήματος επηρεάζουν την κατανάλωση τροφής και σαμποτάρουν την προσπάθεια φροντίδας του εαυτού.
Έγραψα λοιπόν, το «Τι συναίσθημα Θα Φάμε Σήμερα: Ένας Οδηγός Διατροφικής Φροντίδας» για να προσφέρω κατανόηση στα εμπόδια της διατροφικής μας φροντίδας.
Να προσφέρω έναν οδηγό κατανόησης, και να επισημάνω ότι η συμπεριφορά της συναισθηματικής κατανάλωσης είναι ένα θέμα βαθύ που δεν αφορά μόνο τις συμπεριφορικές συνήθειες, δεν αφορά τον κορεσμό της πείνας ή την επιθυμία ενός νόστιμου φαγητού.
Αφορά τις δυσκολίες στην σύνδεση με τον εαυτό μας. Αφορά την συνειδητοποίηση των δυσκολιών μας στη συναισθηματική επίγνωση και τη δυσκολία μας στον καθησυχασμό του συναισθήματος μας.
Αφορά τα τροφικά μας τραύματά, την επαφή με τις αλήθειες μας και τα συναισθηματικά κενά που μπορεί να υπάρχουν στη ζωή μας. Το συναισθηματικό κενό που βιώνουμε χρειάζεται φαγητό για να «γεμίσει».
Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια πυξίδα στην επαφή με τον εσωτερικό μας εαυτό και τα συναισθήματα τα οποία βιώνουμε.
Για να είμαστε σε επαφή με τον εαυτό μας και να ξεπεραστούν τα εμπόδια αυτά, χρειάζεται πρώτα απ’ όλα να είμαστε συνειδητά παρόντες.
Να αναγνωρίσουμε επιτυχώς τα εμπόδια, να τα αφουγκραστούμε πολύ προσεκτικά, κατανοώντας τον αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας και τότε μόνο τότε, είμαστε πραγματικά σε θέση να εμβαθύνουμε σε ότι προσπαθεί ο εαυτός μας να μας πει, να συνδεθούμε με τον εσωτερικό μας εαυτό και να φροντιστούμε καλύτερα.
Τις περισσότερες φορές η αυτοφροντίδα μας δεν είναι εύκολη. Μπορεί να χρειαστεί να γίνουμε λίγο χειρότερα πριν γίνουμε καλύτερα. Όταν το φαγητό καλύπτει τα αρνητικά μας συναισθήματα κι εμείς το αφαιρούμε, τότε ότι αποφεύγαμε θα μας κοιτάει στα μάτια. Η επαφή όμως με τον εαυτό μας και τις ανάγκες μας ίσως μας οδηγήσει σε πιο ουσιαστικές αλλαγές στη ζωή μας ή στην καθημερινότητα μας.
Εύχομαι μέσα από το «Τι Συναίσθημα θα Φάμε Σήμερα» οι αναγνώστες να κατανοήσουν και το δικό τους εμποδιάκι. Να γίνουν πιο αποτελεσματικοί στη διατροφική τους φροντίδα με αποδοχή και αγάπη για τον εαυτό τους, το συναίσθημα τους και το σώμα τους.
Καλή ανάγνωση και καλή φροντίδα!!!
Νικολίνα Δανιηλίδου
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου