Σίβυλλα Ηροφίλη, Η Χιλιόχρονη Προφήτισσα

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Καθημερινά κυκλοφορούν εκατοντάδες βιβλία. Ας είμαστε ειλικρινείς. Είναι φύσει αδύνατον να γνωρίζουμε όλα τα βιβλία, πόσω μάλλον να υπάρχει ο διάθεσιμος χρόνος καί η οικονομική δυνατότητα να τα διαβάσουμε όλα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ''χάνονται'' -μέσα σε όλη αυτήν την πληθώρα- πραγματικά καλά βιβλία που διαβάζοντάς τα, θα έχουν κάτι να μας πουν. Λαμβάνοντας το δελτίο τύπου που με ενημέρωνε για την κυκλοφορία του νέου βιβλίου ''Σίβυλλα Ηροφίλη, Η Χιλιόχρονη Προφήτισσα" της συγγραφέως Γαβριέλλας Κασουλίδου, δεν γινόταν ν'αντισταθώ στο ''κάλεσμά'' του κι αμέσως εξέφρασα την επιθυμία να το διαβάσω. Όπερ κι εγένετο καί να'μαι σήμερα εδώ να σας μιλάω γι'αυτό.

Πολλάκις έχω αναφερθεί στην αγάπη μου για την ιστορία, αλλά καί την εγχώρια καί όχι μόνο μυθολογία. Θεωρώ πως μπορούμε να διδαχθούμε πολλά απ'αυτές καί επιπλέον υπάρχει η σκέψη πως απ'την δεύτερη προκύπτει μία αλήθεια που ο μύθος την διατηρεί αναλλοίωτη στο πέρασμα των αιώνων, κρατώντας δυνατή την φλόγα της. Ακούγοντας, λοιπόν, τον τίτλο του βιβλίου ''Σίβυλλα Ηροφίλη, Η Χιλιόχρονη Προφήτισσα" βαθειά μέσα μου γνώριζα πως είχε πολλά να μου πει καί να μάθω αρκετά, που ίσως μέχρι σήμερα δεν έτυχε να γνωρίζω.

Ξεκινώντας την ανάγνωση του βιβλίου, είχα την αίσθηση πως διάβαζα την εισαγωγή ενός αρχαίου έργου, που η ιστορία του ετοιμαζόταν να κλείσει στο δικό μας παρόν. Όμως, πώς ξεκίνησαν όλα, ώστε να οδηγηθούμε στο σήμερα; Τί μπορεί να είδε καί να έζησε η προφήτισσα Σίβυλλα Ηροφίλη σε όλη αυτήν την χιλιόχρονη πορεία της στον χρόνο; Πόσα μπόρεσε να αποτρέψει καί πόσα όχι; Πώς την αντιμετώπισαν οι άνθρωποι; Τί ονόματα της έδωσαν; Την κυνήγησαν, ή, την λάτρεψαν ως θεά; Με λόγο χειμαρρώδη, εμπλουτισμένο με παραστατικές περιγραφές εικόνων, έντονα συναισθήματα καί λοιπά εκφραστικά μέσα η συγγραφέας αποτυπώνει πάνω στις σελίδες του βιβλίου όλα τα παραπάνω, παρασύροντάς μας σε ένα νοερό ταξίδι της ψυχής καί του μυαλού, όπου ο μύθος συναντά την πραγματικότητα με αξιοπρόσεκτα αποτελέσματα.

Περιγραφή:

Η ιστορία μιας αρχαίας προφήτισσας που έζησε από τα τέλη των Προϊστορικών Χρόνων και λίγο πριν την άλωση της Τροίας, μέχρι και την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, περίπου για μία περίοδο χιλίων ετών. Εξιστορούνται οι περιπλανήσεις της, οι προφητείες της και η απεγνωσμένη προσπάθειά της να συναντήσει, επιτέλους, τον θάνατο. Η υπόθεση βασίζεται στην ελληνική Μυθολογία, καθώς αυτή εφάπτεται της Ιστορίας, και πολλά από τα γεγονότα της αναφέρονται τόσο από μυθογράφους, όσο και από ιστορικούς. Τις προφητείες της ακόμα αναφέρουν και οι Πατέρες της Εκκλησίας, καθώς αυτή προφήτευσε και την έλευση του Ιησού Χριστού. Έτσι, η αφήγηση της ιστορίας εξελίσσεται μεταξύ Μύθου και Ιστορίας και πολλές φορές και μέσα από τη φαντασία της συγγραφέως. Περιγράφονται γεγονότα και μέρη γνωστά κι άγνωστα, αλλά ακόμα και του Κάτω Κόσμου, όπου η Σίβυλλα κατέβαινε πάντα ζωντανή.

Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιωλκός.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας μιλήσουμε για ''likes'' & ''followers''...

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Ιορδάνα (Δανάη) Στεργίου

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Λάζαρο Μωυσίδη

Η ευτυχία της ανυπαρξίας

Όνειρα στη θερμάστρα