Βιβλιοπροτάσεις ξένης λογοτεχνίας ''Ένας ευτυχισμένος άνθρωπος" & ''Η σκιά του πουλιού"

Γράφει η Κυριακή Γανίτη

Η σημερινή μου πρόταση, για εσάς καί δη τους λάτρεις της κλασικής λογοτεχνίας, αφορά δύο βιβλία που οι συγγραφείς τους έχουν λάβει το τιμητικό βραβείο ''Νόμπελ Λογοτεχνίας''. Ο λόγος για τα βιβλία ''Ένας ευτυχισμένος άνθρωπος" καί ''Η σκιά του πουλιού". Ας μάθουμε περισσότερα γι'αυτά...

Τίτλος: Ένας ευτυχισμένος άνθρωπος

Συγγραφέας: Henrik Pontoppidan

Μετάφραση από τα Δανικά: Σωτήρης Σουλιώτης

Περιγραφή:

Το Ένας ευτυχισμένος άνθρωπος μιλάει για τον φιλόδοξο γιο ενός κληρικού, που απορρίπτει την πίστη του και εγκαταλείπει την περιορισμένη ζωή του στην ύπαιθρο της Δανίας για την πρωτεύουσα. Ο Περ είναι ένας προικισμένος νεαρός άνδρας που φτάνει στην Κοπεγχάγη πιστεύοντας ότι πρέπει να κυνηγήσει την τύχη σαν να ήταν ένα άγριο πλάσμα, ένα θηρίο με στραβό κυνόδοντα… Nα το συλλάβει και να το δεσμεύσει.

Το ερωτικό ενδιαφέρον του Περ, μια Εβραία κληρονόμος, είναι ταυτόχρονα ο πιο δυνατός χαρακτήρας του βιβλίου και μια από τις μεγαλύτερες Εβραίες ηρωίδες της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Ο Περ αποκτά εμμονή με ένα σχέδιο μηχανικής το οποίο πιστεύει ότι θα αναδιαμορφώσει το τοπίο της Δανίας και θα αλλάξει τη δευτερεύουσα θέση της στον κόσμο. Τελικά, τόσο οι προσωπικές όσο και οι επαγγελματικές του φιλοδοξίες τον απομονώνουν από τον περίγυρό του και του δημιουργούν κατάθλιψη. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τη σχέση της τύχης με την ευτυχία, μια σχέση που ο Περ αναθεωρεί και βλέπει διαφορετικά προς το τέλος της ζωής του. Το Ένας ευτυχισμένος άνθρωπος είναι ένα άγνωστο κλασικό έργο στη χώρα μας. Ένα αριστούργημα της εποχής του μοντερνισμού και αναμφισβήτητα ένα σπουδαίο μυθιστόρημα της δανικής λογοτεχνίας.

Τίτλος: Η σκιά του πουλιού

Συγγραφέας: Ivan Bunin (Ιβάν Μπούνιν)

Ο Ιβάν Αλεξέγεβιτς Μπούνιν ήταν ο πρώτος Ρώσος συγγραφέας που κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1933. Η βασική δομή των ποιημάτων και των ιστοριών του είναι μία από τις πλουσιότερες στη γλώσσα του.

Μετάφραση από τα ρωσικά: Ελένη Κατσιώλη

Περιγραφή:

Η σκιά του πουλιού είναι ένα πεζό έργο του Ιβάν Αλεξέγεβιτς Μπούνιν γεμάτο ποίηση. Mια ταξιδιωτική προσκυνηματική περιήγηση στον κόσμο του Φωτός, με έναν κοσμοπολιτισμό, που λίγοι είχαν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν. Εμπνευσμένο από το ταξίδι του Μπούνιν και της γυναίκας του Βέρας στη Μέση Ανατολή.

Αναχωρεί με πλοίο από την Οδησσό, διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα και, μέσω του Βοσπόρου, φθάνει στους τόπους λατρείας του Ήλιου: Στην Ελλάδα του Απόλλωνα, στην Αίγυπτο του Ρα, του γερακόμορφου θεού ήλιου και του ζωδιακού φωτός, στην Ιουδαία με τους Προφήτες της και τον Ιησού, στην Ιερουσαλήμ με την τριπλή θρησκευτική υπόσταση, στην Ηλιούπολη του Λιβάνου, το σημερινό Μπάαλμπεκ. Ταξιδεύει στις χώρες του Φωτός, που γέννησαν τις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες: τον Ιουδαϊσμό, τον Χριστιανισμό και το Ισλάμ.

Ο Μπούνιν δεν προσπαθεί να αποδώσει αντικειμενικά ότι είδε, επικεντρώνεται στα συναισθήματα, στις σκέψεις του και γίνεται ήρωας στο έργο του. Συμμετέχει στα γεγονότα του παρόντος, αλλά είναι και «μάρτυρας» αυτών που συνέβησαν στο παρελθόν. Ο αφηγητής είναι ο σύνδεσμος μεταξύ των «δύο κόσμων» του ήρωα (παρόν και παρελθόν), που αποτελούν τη θεματική αρχιτεκτονική αυτού του «σύγχρονου άσματος».

Αναζητήστε τα! Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Λέμβος.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας μιλήσουμε για ''likes'' & ''followers''...

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Ιορδάνα (Δανάη) Στεργίου

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Λάζαρο Μωυσίδη

Η ευτυχία της ανυπαρξίας

Όνειρα στη θερμάστρα