Άγριο χάραμα

Γράφει η Κυριακή Γανίτη

Η μεγάλη επιστροφή της συγγραφέως Ευαγγελίας Ευσταθίου είναι γεγονός. Από το νέο της εκδοτικό ''σπίτι'', τις εκδόσεις Μίνωας, κυκλοφόρησε πρόσφατα το νέο της βιβλίο, με τίτλο ''Άγριο χάραμα''. Ένα βιβλίο πιο σκοτεινό σε σύγκριση με τα προηγούμενά της, μα που μας χαρίζει δυνατές συγκινήσεις, χαράσσοντας μία νέα κι εξίσου ενδιαφέρουσα πορεία της συγγραφέως στον χώρο της λογοτεχνίας. Πιστή θαυμάστρια της γραφής της, δεν θα μπορούσα να μην διαβάσω καί το παρόν έργο. Άλλωστε, αυτό το άγριο χάραμα που χαρίζει το όνομά του στον τίτλο, με προϊδέαζε με την σκέψη πως μετά από κάτι κακό, θα χάραζε μία νέα καλύτερη ( ; ) μέρα... Θα επιβεβαιωνόντουσαν οι σκέψεις μου, ή, όχι; Οι όποιες απαντήσεις θα μας δίνονταν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου...

"Η Κέντρα Κάμαλ, ψυχολόγος της Ελληνικής Αστυνομίας, θα άντεχε να χάσει τα πάντα εκτός από τη Μάιρα, τη μικρή της αδερφή, μαζί με την οποία κατάφεραν να σπάσουν τα δεσμά της σκληρής τους μοίρας. Η εξαφάνιση της Μάιρα ένα απομεσήμερο του Αυγούστου σηματοδοτεί την επανεμφάνιση του πιο διαβόητου μανιακού δολοφόνου και παράλληλα την κορύφωση ενός πολέμου μέσα στους αιώνες μεταξύ ανθρώπων ιδιαίτερων, σχεδόν μυθικών, προορισμένων να αλληλοεξοντώνονται στην αέναη αναμέτρηση του Καλού και του Κακού. Ο Ντάνιελ Κριεζής, ο άντρας με το σημάδι του δράκου στον κρόταφο, ξέρει πως ήρθε η ώρα να εκπληρώσει τον δικό του προορισμό, αφανίζοντας, όπως κάθε Τιμωρός σαν αυτόν, έναν Έκπτωτο, σαν τον δολοφόνο. Και, για να το πετύχει, πρέπει να γίνει ένα με το σκοτάδι του εχθρού του. Στον αγώνα αυτό η δύναμη και συνάμα η αχίλλειος πτέρνα του θα είναι η Κέντρα, η γυναίκα που η ψυχή του αναγνώριζε ως το άλλο του μισό στο πέρασμα των αιώνων. Με φόντο τα επιβλητικά τοπία της Σκοτίας, οι δυο τους θα πολεμήσουν ξέροντας πως ο θάνατος, όπως πάντα στο παρελθόν, θα είναι το τέλος τους και ταυτόχρονα η αρχή τους. Στον ίδιο ατέρμονο κύκλο. Σε κάθε προηγούμενη ζωή. Από κάθε γαλήνιο σούρουπο σε κάθε άγριο χάραμα." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

Για μένα το όνομα της συγγραφέως Ευαγγελίας Ευσταθίου είναι ταυτισμένο με εκείνα τα μυθιστορήματα που ανήκουν στο είδος της αισθηματικής περιπέτειας, τα οποία δεν ''πέφτουν'' σε εκπτώσεις αναφορικά με την ορθότητα της γραφής, την αξία των νοημάτων που αναδύονται από τις ιστορίες των προσώπων, αλλά κυρίως δεν ακολουθούν χιλιοειπωμένα κλισέ του τύπου '' οι πρωταγωνιστές συνάπτουν μία ερωτική σχέση - (αλληλο)απιστούν - χωρίζουν - είναι ξανά μαζί καί -ω του θαύματος!- παντρεύονται καί κάνουν πολλά παιδιά σαν να ζουν σε κάποιο παραμύθι, ή, σε κάποιο άλλο σαχλό ψευτορομάντζο! Είναι πέρα καί παραπάνω απ'όλ'αυτά. Είναι βιβλία με βαθειά ουσία που εστιάζουν στις διαπροσωπικές σχέσεις καί στην ανθρώπινη φύση καί συμπεριφορά γύρω από το σπουδαίο ζήτημα του έρωτα.

Στο παρόν βιβλίο η συγγραφέας εισάγει το μεταφυσικό στοιχείο στον βαθμό καί με τον τρόπο που του αναλογεί. Ξέρει να κρατά τις ισορροπίες καί συνάμα να μας παρασύρει σε ένα κρεσέντο συναισθημάτων, τόσο δυνατών, που μοιάζουν να είναι αληθινά. Ναι, πέρασα από πολλά συναισθηματικά στάδια διαβάζοντας το βιβλίο. Ένιωσα αδικία, πόνο, χαρά, μίσος, αλλά καί λύτρωση. Τα πρόσωπα του βιβλίου, δομημένα άψογα, με προ(σ)καλούσαν να διανύσω μαζί τους αυτόν τον δρόμο προς το άγριο χάραμα. Ζητήματα όπως η αδελφική καί φιλική αγάπη, η μάχη ανάμεσα στο καλό καί στο κακό, ο καρμικός έρωτας, αλλά καί οι δεύτερες ευκαιρίες θα είναι οι βασικοί πυλώνες που θα στηριχθούν όλα τα γεγονότα της ιστορίας.

Καταιγιστικές, σχεδόν κινηματογραφικές, περιγραφές σκηνών, ακατάπαυστη δράση, αγωνία, μυστήριο, ερωτεύσιμοι χαρακτήρες προσώπων, ανατροπές καί πολλά ακόμα συγκαταλέγονται στα θετικά του βιβλίου. Ένα βιβλίο που καθεμία από τις 688 του σελίδες έχουν λόγο ύπαρξης καί κάτι να μας πουν. Εγώ δεν θα άλλαζα τίποτα. Μόνο που θα ήθελα να ξανασυναντήσω κάποια από τα πρόσωπά του στο μέλλον.
Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας μιλήσουμε για ''likes'' & ''followers''...

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Ιορδάνα (Δανάη) Στεργίου

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Λάζαρο Μωυσίδη

Η ευτυχία της ανυπαρξίας

Όνειρα στη θερμάστρα