Κεφάλαιο ‘’Επανεκδόσεις βιβλίων’’
Γράφει η Κυριακή Γανίτη
Κεφάλαιο ‘’Επανεκδόσεις βιβλίων’’
Δεν είναι μία, ούτε δύο, αλλά πάρα πολλές οι φορές που έχω αναφερθεί στα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τις επανεκδόσεις βιβλίων. Όπως είναι η επαφή μερίδας του αναγνωστικού κοινού με βιβλία που δεν έχουν διαβάσει κατά το παρελθόν, την ανάδειξη αξιόλογων έργων που όταν πρωτοκυκλοφόρησαν δεν εκτιμήθηκαν, προβλήθηκαν κι ‘’αγκαλιάστηκαν’’ όσο τους έπρεπε, αλλά καί παρουσίαση πενών συγγραφέων που πραγματικά αξίζουν κι έχουν κάτι να πουν.
Ναι κι εγώ διάβαζα βιβλία που επανεκδίδονταν, ακόμη κι αρκετά απ’αυτά που είχα διαβάσει κατά το πρόσφατο, ή, πιο μακρινό παρελθόν. Όμως, πλέον, δεν το κάνω. Όπως ανέφερα σε μία πρόσφατη κριτική μου για μία ανάλογη περίπτωση βιβλίου: ‘’…δεν επιλέγω να διαβάζω επανεκδόσεις ανάλογων βιβλίων (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων), μα μόνο εκείνων που δεν είχε τύχει να διαβάσω ξανά. Ίσως αυτό να οφείλεται στο γεγονός πως όσο περνούν τα χρόνια, να αλλάζουν οι αναγνωστικές μου προτιμήσεις, ή, το κάνω υποσυνείδητα, καθώς δεν υπάρχει τόσος περισσευούμενος χώρος στις βιβλιοθήκες μου…’’.
Κι έρχομαι να εστιάσω στις επανεκδόσεις βιβλίων συγγραφέων που βρίσκονται εν ζωή καί έχει περάσει μεγάλο, ή, μικρό διάστημα από την πρώτη κυκλοφορία των βιβλίων τους. Μα πιο σωστά, αναρωτιέμαι τους λόγους για τους οποίους μπορεί να κάνουν αυτήν την επιλογή.
- Αλλαγή εκδοτικής στέγης;
- Ο/Η συγγραφέας επέλεξε να αλλάξει σημεία στο βιβλίο του/της που δεν τον/την ικανοποιούσαν την πρώτη φορά, αναφορικά με την πλοκή, την επιμέλεια, ή, την δική του/της συγγραφική ταυτότητα κι εξέλιξη;
- Το θέμα του βιβλίου επανέρχεται στο προσκήνιο;
- Συγγραφικό ‘’τέλμα’’ των δημιουργών καί έλλειψη έμπνευσης;
- Κάτι απ’όλα αυτά, ή, ένας άλλος λόγος;
Εσάς ποια η άποψή σας για τις επανεκδόσεις βιβλίων;
Θα αναμένω τα σχόλια σας κάτω από το άρθρο!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου