Συνέντευξη με τον συγγραφέα Γιάννη Δίγκα


Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΙΓΚΑΣ
Γράφει η Κυριακή Γανίτη

   Σημερινός μου καλεσμένος στην στήλη των συνεντεύξεων ο συγγραφέας Γιάννης Δίγκας. Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις του. Από τις εκδόσεις Ελκυστής κυκλοφορεί το βιβλίο του με τίτλο "Παρασπόρος και άλλες ιστορίες''. Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν, μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού, είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.


Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ελκυστής το βιβλίο σας με τίτλο ’’Παρασπόρος και άλλες ιστορίες’’. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό;

Γ.Δ. Σας ευχαριστώ. Πρόκειται για μια συλλογή που αποτελείται απο δεκαέξι μικρές σε έκταση ιστορίες, μάλιστα κάποιες από αυτές ιδιαίτερα μικρές, με θεματογραφία που ποικίλει και περιλαμβάνει πολλές πτυχές του ανθρώπινου βίου, όπως ο έρωτας, το πέρασμα του χρόνου, η ασθένεια και ο θάνατος. Προσπάθησα κι ελπίζω να το επέτυχα σε ικανοποιητικό βαθμό να διατηρήσω στα διηγήματα εκείνα τα χαρακτηριστικά που προσιδιάζουν στη μικρή φόρμα, δηλαδή τη λιτότητα στην έκφραση, την αποφυγή της «φλυαρίας», την ανατροπή στο τέλος της ιστορίας. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης για την συγγραφή του βιβλίου σας;

Γ.Δ. Υπάρχει σε μεγάλο βαθμό, σε όλα σχεδόν τα διηγήματα της συλλογής, το αυτοβιογραφικό στοιχείο, η έμπνευσή μου δηλαδή προήλθε από καταστάσεις που έχω βιώσει ο ίδιος και με έχουν «σημαδέψει» με κάποιον τρόπο.  

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του;

Γ.Δ. Η συγγραφή του διήρκησε δυο χρόνια περίπου.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Πού θα αφιερώνατε το βιβλίο σας;

Γ.Δ. Ασφαλώς δεν θεωρώ πως η μητρότητα ή η πατρότητα αποτελούν προϋποθέσεις για την επίτευξη της πληρότητας ενός ανθρώπου. Θα ήταν εξαιρετικά κοντόφθαλμο και σεξιστικό εκ μέρους μου. Θέλω όμως να αφιερώσω το βιβλίο σε όλους τους συνανθρώπους μας που ήθελαν να γίνουν γονείς και για κάποιο λόγο δεν τα κατάφεραν. Πρέπει όμως να διαβάσει κανείς το βιβλίο για να καταλάβει την αφιέρωσή μου αυτή.   

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Επιλέγετε να γράφετε ένα βιβλίο χρησιμοποιώντας ένα πλάνο/σχεδιάγραμμα, ή,  αφήνετε να σας οδηγήσουν τα πρόσωπα και η ιστορία του;

Γ.Δ. Δεν χρησιμοποιώ ποτέ κανένα πλάνο, αφήνομαι να με οδηγήσουν τα πρόσωπα των ιστοριών, όπως πολύ ωραία λέτε.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Τί θα επιθυμούσατε να αποκομίσουν οι αναγνώστες/στριες από την ανάγνωση του βιβλίου σας;

Γ.Δ. Συγκίνηση.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Σαν αναγνώστης, τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;

Γ.Δ. Κλασικής λογοτεχνίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Tέλος, αγαπημένο βιβλίο και συγγραφέας;

Γ.Δ. Όλα τα διηγήματα του Γκυ ντε Μωπασάν. 

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Vivliovamon








Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φλόγες στα Κύματα

Ο σύμβουλος του βασιλιά

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Γιώργο Ζάννο

Κεφάλαιο: Ghost writer, ή, αλλιώς συγγραφέας-φάντασμα...

ΣΤΟ ΧΑΚΙ - Διαβάζοντας βιβλία σύγχρονης ξένης λογοτεχνίας (Μέρος 5ο)