Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Στέβη Λύτρα


Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΤΕΒΗ ΛΥΤΡΑ

Οι δημιουργοί συστήνονται...κι ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Στέβη Λύτρα

Γράφει η Στέβη Λύτρα

Περί…της ουσίας

Γεια χαρά! Το όνομα μου είναι Στέβη Λύτρα και μάλλον είμαι συγγραφέας. Λέω μάλλον, γιατί το πρώτο μου μυθιστόρημα, θα είναι σύντομα στα βιβλιοπωλεία, ελπίζοντας να κατακτήσει μια μικρή θέση στην καρδιά του αναγνωστικού κοινού, της κατηγορίας που επέλεξα να ασχοληθώ. Αλλά ας γνωριστούμε λίγο καλύτερα πρώτα, πριν σας μιλήσω πιο αναλυτικά, γι'αυτό. Γεννήθηκα στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσα και πήγα σχολείο στην Ιτέα Φωκίδος από όπου και είναι η καταγωγή μου. Μετά το λύκειο, έφυγα πάλι για την πόλη, που θεωρούσα μέσα μου, την πόλη των ευκαιριών. Έτσι γύρω στα εικοσιένα, ξεκίνησα να φοιτώ, γλώσσα και κουλτούρα στο ιταλικό ινστιτούτο των Αθηνών, πράγμα που δεν ικανοποίησε, ιδιαίτερα, την εσωτερική ταραχή που έκρυβα πάντα. 

Λίγα χρόνια αργότερα και σαφέστατα επηρεασμένη από τις παρέες μου, αποφάσισα ξαφνικά, να ασχοληθώ με την τέχνη ως επάγγελμα. Άνοιξα ένα εργαστήρι κατασκευής χειροποίητων διακοσμητικών αντικειμένων, δημιουργημένα από φυσικά υλικά  και για τέσσερα χρόνια ασχολήθηκα ενεργά με αυτό, ώσπου κατάλαβα, ότι ούτε και εκείνο το αντικείμενο, μπορεί απόλυτα να με καλύψει.   

Πάνω στον τρίτο χρόνο απασχόλησης με τα αντικείμενα διακόσμησης, κέρδισα μια υποτροφία εσωτερικής αρχιτεκτονικής, στο κολέγιό unity city college και έτσι, κλείνοντας ένα κύκλο για να μπω σε έναν νέο, δημιούργησα ένα εγχειρίδιο, ένα ολιγοσέλιδο μη λογοτεχνικό βιβλίο, που αποτύπωνε την δουλειά που είχα κάνει στο παρελθόν και την παρουσίαζε στο κοινό, με μια αμιγώς, καλλιτεχνική οπτική.

Το βιβλίο με τίτλο un libro con l' arte dei riffiuti (σε ελεύθερη μετάφραση: το βιβλίο της τέχνης των σκουπιδιών) κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Andy’s Publisher το 2014. Με την εισαγωγή μου στον κόσμο της εσωτερικής αρχιτεκτονικής, παράλληλα με το πρακτικό κομμάτι, με ενδιέφερε πάντα το θεωρητικό και το κομμάτι της μελέτης. 


Έτσι, το 2017 ξεκίνησα μια αυτοέκδοση, από εξάμηνα συλλεκτικά τεύχη, του αρχιτεκτονικού περιοδικού, Anonymous Architect Magazine, που κυκλοφορούσε συνδρομητικά έως και το 2021 και απέκτησε το δικό του κοινό.



Το 2018 μετά την αποφοίτηση από την σχολή και μετά την παρότρυνση φίλων, ξεκίνησα να εργάζομαι πάνω στην σκηνογραφία παραστάσεων, σε θεατρικές σκηνές της πόλης και την σκηνογραφική επιμέλεια μουσικών project. Το 2020 ολοκλήρωσα συμπληρωματικές σπουδές, πάνω στο κομμάτι της σκηνογραφίας - ενδυματολογίας, στην Βακαλό και συνέχισα να εργάζομαι σε διάφορες τηλεοπτικές  παραγωγές, για λογαριασμό της ΕΡΤ, κυρίως σε πόστα, σχετικά με τον τομέα μου. Το 2021 ,έπειτα από την πανδημία, ανέβασα, την πρώτη μου θεατρική παράσταση, το 10 του Καραγάτση, στην σκηνή του ελεύθερου θεάτρου Εμπρός, όπου και την επιμελήθηκα, σχεδόν ολοκληρωτικά, διασκευάζοντας το βιβλίο σε θεατρικό σενάριο και σκηνοθετώντας την. Το 2023 ολοκληρώθηκε η δεύτερη θεατρική παράσταση που έγραψα και σκηνοθέτησα, με θέμα τη ζωή του Ηλία Πετρόπουλου. Σήμερα είμαι εδώ, για να σας μιλήσω για το πρώτο βιβλίο, μυθιστορηματικού τύπου, που έγραψα.

Ματωμένο αγκάθι…

la Spina Rossa (ελεύθερη μετάφραση: ματωμένο αγκάθι. Στα ιταλικά είναι μια έκφραση που συνήθως χρησιμοποιείται για να περιγράψει, κάτι που δημιουργεί δυσφορία ή πόνο ). Το la Spina Rossa είναι ένα βιβλίο που ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια, αν δεν κάνω λάθος, γύρω στα δεκατέσσερα. Μετά από τις πρώτες τριάντα σελίδες που γράφτηκαν, το έκλεισα σε ένα κουτί και το έβαλα στο πατάρι, μαζί με άλλα αγαπημένα αντικείμενα.


Τέλος Μαρτίου, του 2023, το κουτί αυτό άνοιξε και οι σελίδες με φώναζαν σαν από μόνες τους. Η συγγραφή του κράτησε 370 ημέρες και κυρίως λάμβανε χώρα τις νύχτες. Ένα κεράκι αναμμένο, δίπλα στο γραφείο μου, λειτουργούσε, κυριολεκτικά, σαν τοτέμ έμπνευσης. 

Το δύσκολο, δεν ήταν να γραφτεί, τελικά, το la Spina Rossa αλλά, να παρακαμφθούν οι αντιστάσεις για να ολοκληρωθεί, καθώς η πλοκή είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και είναι επηρεασμένη από έξι τουλάχιστον, αληθινές ιστορίες ανθρώπινης, ακραίας συμπεριφοράς. Το μυθιστόρημα αυτό, είναι μια αυθεντική ιστορία, που ακολουθεί το σύγχρονο παλμό της κοινωνίας και καθρεπτίζει τους ανθρώπους της στους ήρωές μου, με στόχο να ξετυλίξει τις σκοτεινές πλευρές τους, παρουσιάζοντας στο αναγνωστικό κοινό ένα θρίλερ για γερά νεύρα.      

Το εβδομήντα τις εκατό του συνόλου, των εγγράφων που συγκέντρωσα, κατά τη συγγραφή, ήταν χειρόγραφες σημειώσεις, από την έρευνα πάνω στο θέμα και μόλις το τριάντα, αφορά ουσιαστικά ατόφιο το έργο . Για να πλάσω το σκηνικό που εξελίσσεται ο μύθος, πραγματοποίησα πολλές φορές επισκέψεις σε μέρη, που προσομοιώνουν το πλαίσιο όπου κινούνται οι ήρωες και έτσι αυτό κάνει τις  περιγραφές γλαφυρές, ζωντανές και έντονες. Για τον επίλογο γράφτηκαν δέκα διαφορετικές εκδοχές, όπου εντέλει, επιλέχτηκε η μια από αυτές, μετά από πολλά διλήμματα και σκέψη.

Το πρωταγωνιστικό πρόσωπο της ιστορίας άλλαξε τρεις φορές όνομα, μέχρι που να βρεθεί το καταλληλότερο. Όλα τα ονόματα της ιστορίας επιλέχτηκαν σύμφωνα με τον χαρακτήρα του καθενός από τους ήρωες, δηλώνοντας τα καλά και τα κακά της προσωπικότητάς τους.

Η έμπνευση για το αισθητικό αποτέλεσμα του εξώφυλλου προήλθε από τα εξώφυλλα βινυλίων, γνωστού underground δισκοπωλείου.

Η ιστορία…
Μια εικοσιδυάχρονη φοιτήτρια, η Στέφανη, βρίσκεται στην Κρήτη για διακοπές. Σε τέλμα, με τις επιλογές που έχει κάνει ως εκείνη την στιγμή, αναζητά, το χώρο και το χρόνο, για να σκεφτεί  τι πραγματικά θέλει. Περνά τα χρόνια της ακολουθώντας τους κανόνες μιας αυστηρής, πατριαρχικής οικογένειας και συναινεί σε μια κατευθυνόμενη ζωή, με όρους και στεγανά, που δεν της επιτρέπουν να εξερευνήσει τον εαυτό της. Αναπάντεχα, ένα συμβάν που θα ακολουθήσει, έπειτα από μια έκρηξη θυμού, θα την οδηγήσει στην παρόρμηση που τόσο λαχταρούσε και θα την κάνει να βρει τη δύναμη να το σκάσει από όλα. Η ηρωίδα, προερχόμενη από ασφυκτικό περιβάλλον, καταβάλει προσπάθειες για να κατακτήσει την ελευθερία της, μπαίνοντας σε μεγάλες περιπέτειες. Παλεύοντας με τους φόβους της, αλλά και τις αδυναμίες των άλλων, μπερδεύεται ακόμα περισσότερο στο κουβάρι των ίδιων της των επιλογών. Ακολουθεί τον έρωτα σε ανεξέλεγκτα μονοπάτια, χάνοντας τελικά αυτό που ψάχνει. Πώς η Στέφανη θα καταφέρει να αντιμετωπίσει το θανάσιμο παιχνίδι που της επιφυλάσσει η μοίρα; Πώς θα τα καταφέρει στο νησί χωρίς χρήματα και φίλους; Πώς ο έρωτας, πλάι της, αμφισβητεί τη λογική της και την κάνει να βρίσκεται σε καταστάσεις οδυνηρές, επικίνδυνες και αμετάκλητες; Ο εγωισμός, οι διαταραχές και μια σειρά από παρεκκλίνουσες συμπεριφορές θα κάνουν τον άνθρωπο που εμπιστεύεται, να την οδηγήσει στο τέλος της, στήνοντάς της μια θανάσιμη παγίδα. Το ερωτικό αυτό δράμα διαπραγματεύεται τα όρια μιας θηλυκότητας μέσα στην πατριαρχική κοινωνία, αναδεικνύοντας μας πως το αυτονόητο μπορεί να γίνει μοιραίο, όταν οι συνθήκες το ευνοήσουν. 

Με το βιβλίο αυτό η συγγραφέας πλέκει τις ζωές των πρωταγωνιστών και μας αποκαλύπτει τις επιπτώσεις της πατριαρχίας πάνω στα άτομα, καθώς και το παιχνίδι δυνατού - αδυνάμου. Ξετυλίγοντας τις σκοτεινές πλευρές των ανθρώπων, μας παρουσιάζει ένα θρίλερ για γερά νεύρα που τραβά την προσοχή του αναγνώστη από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα.    

Εν κατακλείδι…
Με την ιστορία αυτή δεν προσπαθώ απλά να γίνω διασκεδαστής, για όσους και όσες αγαπούν το είδος. Αλλά θέλω να προσπαθήσω να χαράξω στο μυαλό των αναγνωστών τον πόνο, την οδύνη και το φαύλο κύκλο που κρύβονται, πίσω από κάθε έγκλημα έμφυλης και σεξιστικής βίας και μπαγιατεύει σαν είδηση, μέχρι να επέλθει ένα νέο….

Ευχαριστώ…
Πολύ την Κυριακή Γανίτη
για την ευκαιρία που μου έδωσε να μιλήσω γι' αυτό.

Την ευχαριστώ πολύ!!!

Με εκτίμηση,

Κυριακή Γανίτη από το blog Vivliovamon

 






                                                                                                              
                                                                                                    










                                        

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Ιωάννα Σερίφη

Του φθινοπώρου... αναγνώσματα!

Το σημάδι της σταγόνας. Βιβλίο Β΄

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Βαΐα Παπουτσή

ΤΟ ΙΑΜΑΤΙΚΟ ΨΥΧΟΒΟΤΑΝΟ (ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ)