Ολέθρια μυστικά

Γράφει η Κυριακή Γανίτη
ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Τίτλος: Ολέθρια μυστικά

Συγγραφέας: Γερακίνα Μπουρίκα

Όλοι κι όλες έχουμε μυστικά...
Μυστικά που αφορούν εμάς, ή, και άλλους ανθρώπους.
Μυστικά καλά κρυμμένα από βλέμματα τρίτων...
Μυστικά που στην πορεία βγήκαν στην επιφάνεια.
Μυστικά που έμειναν ανείπωτα μέχρι τέλους.
Μυστικά που φανέρωσαν αλήθειες, αλλά και ψέματα.
Μυστικά που λύτρωσαν, αλλά και που πλήγωσαν...
Μα υπάρχουν και εκείνα τα ολέθρια μυστικά, που κρύβουν πολλές ενοχές, πράξεις και συναισθήματα για τα οποία δεν είμαστε περήφανοι/ες κι όταν έρθουν στο φως ανατρέπουν όλα όσα ξέραμε και είχαμε ως δεδομένα...
Γι'αυτά τα ολέθρια μυστικά θα μας μιλήσει η συγγραφέας Γερακίνα Μπουρίκα μέσα από το ομώνυμο νέο της κοινωνικό μυθιστόρημα, που ''ντύνεται'' με μπόλικη δόση μυστηρίου και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος. 

''Οι κάτοικοι ενός μικρού στενού μιας επαρχιακής πόλης είναι οι ήρωες αυτής εδώ της μυστηριώδους ιστορίας. Ο Μίλτος, η Μάγια, ο Σώτος, η Σμαραγδή, ο Στέλιος, η Λίτσα, η Μυρσίνη… θύτες και θύματα ενός παιχνιδιού χωρίς κανόνες, βήμα προς βήμα, μας ταξιδεύουν στην ιστορία τους.
Ήταν το 1948, που ένα παιδί εξορίστηκε για πάντα από το σπίτι του.
Ήταν Οκτώβρης του ’55, όταν ένα δεκαοχτάχρονο αγόρι γνώρισε για πρώτη φορά τον έρωτα. Την εποχή που μια οικογένεια, ξεριζωμένη από τον τόπο της, βρήκε καταφύγιο σ’ εκείνο το στενό δρομάκι με τα τέσσερα σπίτια έπειτα από τα άγρια γεγονότα των Σεπτεμβριανών στην Πόλη. Τότε που οι νοικοκυρές κρατούσαν επτασφράγιστα τα μυστικά των συνταγών τους κι οι λιγωμένες από έρωτα γυναίκες κατέφευγαν σε μάγισσες και ξόρκια για να «δέσουν» το ταίρι τους.
Ήταν χρόνια μετά, τον Ιούνιο του ’65, που μια γυναίκα δολοφονήθηκε άγρια, έχοντας κρυμμένο επάνω της ένα πολύτιμο βραχιόλι.
1981. Η τυχαία ανακάλυψη μιας μυστικής σπηλιάς από μια παρέα εφήβων προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα ταράξουν συθέμελα τη φαινομενικά ήρεμη ζωή των γονιών τους." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

Πρώτη γνωριμία με τη συγγραφέα και μου άρεσε αρκετά η δυναμική, μεστή και ευθεία της γραφή που εστιάζει ακριβώς σε αυτά που θέλει να μεταφέρει στο αναγνωστικό κοινό και δεν παρεκκλίνει απ'αυτήν την επιλογή της. Καταφέρνει και παντρεύει το κοινωνικό στοιχείο -πιο συγκεκριμένα πολλές εκφάνσεις αυτού- μαζί με μία γενικότερη αίσθηση μυστηρίου και αγωνίας που σχετίζονται με τυχόν ανατρεπτικές αποκαλύψεις που θα φέρουν τα πρόσωπα της ιστορίας προ των ευθυνών τους, για αμαρτήματα του παρελθόντος, για τα οποία ούτε ο σοφός και αδάμαστος χρόνος δύναται να διαγράψει όπως κάνει η δικαιοσύνη των ανθρώπων μέσω των νόμων που θεσπίζει...

Διάβασα το βιβλίο σε διάστημα δύο ημερών. Ήθελα να είμαι απολύτως προσηλωμένη σε αυτό, καθώς ένιωθα πως πίσω από την κεντρική ιστορία ξεδιπλώνονταν άλλες πιο μικρές που κατά ένα μαγικό τρόπο ενωνόντουσαν κάτω και γύρω από εκείνη σαν άλλο γαϊτανάκι που όριζε ένα συγκεκριμένο ρυθμό από τον οποίο ούτε μπορούσαμε ούτε και θέλαμε να ξεφύγουμε. Κι όλο αυτά χάρη στην εις βάθος και ρεαλιστική σκιαγράφηση των χαρακτήρων των προσώπων, όπου ο καθένας και η καθεμία δε βρίσκεται τυχαία εκεί που θα τον/την συναντήσουμε. Όλα είναι προσχεδιασμένα και άψογα εκτελεσμένα... 

Θα κλείσω τις σκέψεις μου για το βιβλίο με το πιο κύριο ερώτημα. Τα ολέθρια μυστικά θα επιφέρουν την πολυπόθητη λύτρωση, ή, μόνο την όποια συμφορά; Αυτό δεν έχετε παρά να το ανακαλύψετε διαβάζοντας το βιβλίο.
Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος.






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Ιωάννα Σερίφη

Του φθινοπώρου... αναγνώσματα!

Το σημάδι της σταγόνας. Βιβλίο Β΄

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Βαΐα Παπουτσή

ΤΟ ΙΑΜΑΤΙΚΟ ΨΥΧΟΒΟΤΑΝΟ (ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ)