Ράκι το κουνελάκι

Γράφει η Κυριακή Γανίτη
Βιβλιοπρόταση για το καλοκαίρι!

Τίτλος: Ράκι το κουνελάκι

Συγγραφέας: Έλενα Καραντζή

Εικονογράφηση: Δήμητρα Αβραάμ

Η αποδοχή της όποιας διαφορετικότητας κυριαρχεί ως θέμα όχι μόνο στα βιβλία που απευθύνονται στους ενηλίκους, αλλά και στα βιβλία για παιδιά. Όπως έχω ξαναπεί, είναι ωραία τα λόγια και οι συμβουλές. Τί γίνεται, όμως, στην πράξη; Έχουμε, άραγε, σκεφτεί πώς για να μας αποδεχθούν οι γύρω μας ακριβώς όπως είμαστε, θα πρέπει πρώτα εμείς οι ίδιοι/ες από μικρή ηλικία να μάθουμε να αγαπάμε και να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας; Μήπως το κλειδί που ''ξεκλειδώνει'' την πολυπόθητη λύση στο ζήτημα της διαφορετικότητας να είναι αυτό τελικά; Γιατί αν το καλοσκεφτούμε, όλοι οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί/ες μεταξύ μας. Κι αυτό μας καθιστά τόσο μοναδικούς/ες...

Αφουγκραζόμενη όλα τα παραπάνω, η συγγραφέας Έλενα Καραντζή υπογράφει το παραμύθι της, με τίτλο ''Ράκι το κουνελάκι'', το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάνοια, σε εικονογράφηση από την κυρία Δήμητρα Αβραάμ. Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6 ετών και άνω, που ετοιμάζονται να πάνε στο σχολείο.
Περιγραφή:

Το Ράκι είναι ένα κουνέλι «διαφορετικό», με ασυνήθιστα αυτιά, συρόμενα στο πάτωμα που τα πατά και μπουρδουκλώνεται. Το όνειρό του είναι να πάει για πρώτη φορά στο σχολείο, να εξερευνήσει τον κόσμο και να αποκτήσει φίλους. Το μεγάλο του αυτό όνειρο όμως ματαιώνεται, αφού έρχεται αντιμέτωπος με την ρατσιστική διάθεση των συμμαθητών του, που το περιγελούν. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, το θάρρος και η πίστη του τον μεταμορφώνουν από «μαύρο πρόβατο», σε ήρωα του σχολείου και τη διαφορετικότητα του σε προτέρημα! Η ιστορία του Ράκι στοχεύει στη στηλίτευση των προτύπων «τελειότητας» καθώς και στην συνειδητοποίηση της ομορφιάς του ξεχωριστού!

Διάβασα το παραμύθι με μία ανάσα. Μου άρεσε πολύ ο στρωτός και κατανοητός λόγος της συγγραφέως που ενισχύεται από απτά παραδείγματα, σύντομες προτάσεις και σχετικά μεγάλη κι ευανάγνωστη γραμματοσειρά. Η εικονογράφηση ήρθε κι έδεσε άψογα με όλο το κείμενο και είμαι βέβαιη πως θα ικανοποιήσει μικρούς και μεγάλους. Και να θυμάστε η ομορφιά του καθενός και της καθεμιάς από εμάς δε συνάδει με τα όποια επιβεβλημένα πρότυπα, αλλά με το πόσο διαφορετικοί/ες είμαστε.
Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάνοια.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Ιωάννα Σερίφη

Του φθινοπώρου... αναγνώσματα!

Το σημάδι της σταγόνας. Βιβλίο Β΄

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Βαΐα Παπουτσή

ΤΟ ΙΑΜΑΤΙΚΟ ΨΥΧΟΒΟΤΑΝΟ (ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ)