Ο Επιζών

Γράφει η Κυριακή Γανίτη
Τίτλος: Ο Επιζών
 
Συγγραφέας: Μαρίλλη Διαμαντή

Θεωρώ πως δεν υπάρχει κάποια οικογένεια στην χώρα μας που,με τον έναν ή τον άλλο τρόπο,δεν βίωσε τις συνέπειες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου καί δη την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Όλοι κι όλες κάτι θα έχουμε ακούσει από συγγενείς καί οικογενειακούς φίλους καί είναι δεδομένο πως δεν μπορούμε να μείνουμε ασυγκίνητοι/ες. Σχετικά με αυτήν την θεματολογία,μπορούμε να βρούμε πληθώρα βιβλίων που είτε είναι γραμμένα κυρίως από μελετητές καί ιστορικούς,είτε από επιζήσαντες εκείνης της εποχής. Εγώ επιλέγω να διαβάζω ανάλογα μυθιστορήματα,καθώς τα γεγονότα όσο μακρινά κι αν είναι,μέσω αυτών μπορούμε να δούμε τις συνέπειες του πολέμου καί στο σήμερα. Αφήστε που είναι καί ένας εναλλακτικός τρόπος,ώστε να έρθουμε πιο κοντά στο τότε καί να βιώσουμε ως αυτήκοοι μάρτυρες εκείνα τα γεγονότα. Να νιώσουμε έντονα κι αντιφατικά συναισθήματα. Από την ελπίδα στον φόβο καί από την χαρά στον πόνο της απώλειας καί τούμπαλιν.

Περιγραφή:

Μέσα στον ζόφο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η ανθρωπότητα βίωσε όλα τα δεινά και τη βία σε μεγέθυνση τρομακτική. Φως αχνής ελπίδας σ’ αυτό το σκοτάδι αποτέλεσε η αντίσταση των λαών. Στα χρόνια της Κατοχής οι Έλληνες, υφιστάμενοι την καταρράκωση της αξιοπρέπειας να τους ταπεινώνει και την πείνα να τους καθιστά αδύναμους σωματικά, οργανώθηκαν για να κερδίσουν ξανά τη ζωή τους. Έτσι κινήθηκαν και τα αδέρφια Διαμαντή. Ο αγώνας όμως ήταν απαιτητικός. Ζητούσε ζωές. Κι αυτοί δε δίστασαν να θυσιάσουν τις ζωές τους στον βωμό της λευτεριάς. Τι γίνεται όμως όταν ένας αδερφός, ο Παύλος, βγαίνει από το εκτελεστικό απόσπασμα ζωντανός; Πώς θα διαχειριστεί αυτή την αναπάντεχη τύχη; 

Η συγγραφέας Μαρίλλη Διαμαντή μέσα από το ιστορικό της μυθιστόρημα,με τίτλο ''Ο Επιζών'',θα μιλήσει για τους δικούς της προγόνους καί το πως έζησαν την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Θα μιλήσει για τους αγώνες τους κατά του κατακτητή,τις θυσίες της οικογένειας,τον άδικο θάνατο,αλλά καί την ελπίδα που δεν έσβησε τόσο εύκολα. Ούσα η κόρη του κεντρικού ήρωα,που δίνει καί τον τίτλο του βιβλίου ''Ο Επιζών'',μέσα από ενδελεχή ιστορική έρευνα,φωτογραφικά κι άλλα έντυπα ντοκουμέντα,μας προσφέρει ένα καλογραμμένο,ευνόητο καί άρτιο κείμενο. Με συνοπτικές καί έγκυρες πληροφορίες στέκεται στα πιο καίρια ιστορικά γεγονότα καί τα συνδυάζει με τα όσα διαδραματίστηκαν στην οικογένειά της. Η συναισθηματική μας φόρτιση ακολουθεί αυξάνουσα πορεία καί δεν θα είναι λίγες οι φορές που θα ταυτιστούμε με αυτά τα πρόσωπα. Ειδικά τα γρήγορα καί συνοπτικά κεφάλαια κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον μας,καθώς καί την δράση,χωρίς να υπάρχουν μονότονες επαναλήψεις,ή,πλατιάζουσες περιγραφές.

Το παρόν βιβλίο είναι ένας ύμνος στην ελευθερία καί στον αγώνα,όχι μόνο των μελών της οικογένειας της συγγραφέως,αλλά κι όλων εκείνων των ανθρώπων που έκαναν τα πάντα για να κρατήσουν όρθια καί ζωντανή την πίστη για ένα καλύτερο αύριο. Καί δεν μιλάμε για υπερήρωες παιδικών παραμυθιών,μα για απλούς καθημερινούς ανθρώπους με μεγαλείο ψυχής καί ανυπέρβλητο σθένος που πολλοί καί πολλές θα θέλαμε να έχουμε. ''Ο Επιζών'' δεν είναι μόνο ο πατέρας της συγγραφέως,αλλά όλοι κι όλες που κατάφεραν καί επέζησαν μέσα από την φριχτή δίνη του πολέμου καί τους δόθηκε μία δεύτερη ευκαιρία για την ζωή. Ναι,όλα αυτά θα τους/τις συντροφεύουν μέχρι το τέλος της ζωής τους. Κάποιοι/ες ίσως να ''χαθούν'' στις αναμνήσεις καί σε όλο αυτό το σκοτάδι του πόνου,ενώ κάποιοι/ες θα αδράξουν αυτήν την ευκαιρία που τους δίνει η ζωή καί θα προχωρήσουν στο μέλλον με αισιοδοξία. Μα σίγουρα τίποτα δεν έγινε μάταια.
Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση!

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bookoo.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Κατερίνα Ανδριανάκη

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Αθηνά Μαλαπάνη

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Ιωάννη Μαρίνο

Κυνήγι τρούφας

Σιγά να μην απολογηθoύμε για τα βιβλία που διαβάζουμε!