Ο συλλέκτης των τρένων

Γράφει η Κυριακή Γανίτη

Το νέο της βιβλίο,με τίτλο ''Ο συλλέκτης των τρένων" υπογράφει η συγγραφέας Μαρία Κυριαζή που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πνοή καί εγώ σήμερα έχω την χαρά να σας μιλάω γι'αυτό. Πρόκειται για ένα ευφυές καί καλογραμμένο αστυνομικό μυθιστόρημα που διαβάζεται με μία ανάσα,κάτι το οποίο θα διαπίστωνα,αφού θα είχα ολοκληρώσει την ανάγνωσή του. Για μένα ήταν η πρώτη μου γνωριμία με την πένα της συγγραφέως καί με δεδομένο το είδος στο οποίο ανήκει το βιβλίο,δεν σας το κρύβω πως οι αναγνωστικές μου ''απαιτήσεις'' ήταν ψηλά καί ήθελα να επιβεβαιωθούν... Βλεπετε,αυτός ο τίτλος του βιβλίου,''Ο συλλέκτης των τρένων",τριβίλιζε επίμονα την σκέψη μου ζητώντας πειστικές απαντήσεις. Ποιος κρυβόταν,άραγε,πίσω απ'αυτόν; Τί ρόλο θα έπαιζε στην υπόθεση; 

Δυστυχώς,διαπιστώνω πως το έγκλημα έχει γίνει ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Καθημερινά συντελούνται ειδεχθή εγκλήματα,που ενώ φαινομενικά δείχνουν να μας συνταράσσουν καί να μας προβληματίζουν,την ίδια στιγμή μοιάζει να έχουμε αποκτήσει μία φυσική ''ανοσία'' απέναντί τους ως κοινωνία στο σύνολό μας. Το έγκλημα δείχνει την τάση να ελίσσεται καί να εξελίσσεται. Δύναται να λάβει πολλές μορφές καί διαστάσεις,όσα καί τα πρόσωπα που είτε βρίσκονται στην θέση των θυτών,είτε στην θέση των θυμάτων. Όλοι κι όλες είμαστε εν δυνάμει θύματα καί θύτες καί προσπαθούμε να ζήσουμε κρατώντας μακρυά τον όποιο φόβο,όσον είναι αυτό εφικτό. 

Περιγραφή:

Ένα κρύο πρωινό του Νοέμβρη, μια νεαρή καλόγρια θα βρεθεί κρεμασμένη στο κελί της. Μπορεί ο θάνατός της να συνδέεται με τις αποτρόπαιες δολοφονίες νεαρών κοριτσιών που το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι η ψυχαγωγία ενηλίκων; Στους δρόμους της Αθήνας έχει εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό. Ένας επικίνδυνος δολοφόνος, γνωστός στην πιάτσα ως Κολομβιάνος, κυκλοφορεί ελεύθερος και περιμένει υπομονετικά. Ένα και μόνο βλέμμα αρκεί για να διαβάσει την ψυχή τους. Τότε θα επιφέρει τη λύτρωση όπως μονάχα εκείνος γνωρίζει. Η υπαστυνόμος Ρίζου καλείται να εξιχνιάσει την πιο δύσκολη υπόθεση στη μέχρι τώρα καριέρα της. Ένα αρρωστημένο παιχνίδι έχει στηθεί στα σκοτεινά πλοκάμια του διαδικτύου. Θα τα καταφέρει; Το παρόν της έρχεται αντιμέτωπο με το παρελθόν. Όμως τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει, γιατί σαν πέφτει η νύχτα, οι εφιάλτες ζωντανεύουν.

Η συγγραφέας Μαρία Κυριαζή,μέσα από την παρούσα ιστορία,θίγει σημαντικά ζητήματα που μας ταλανίζουν ως κοινωνία. Θεωρώ πως όλοι κι όλες συμφωνούμε πως κανένας άνθρωπος δεν έχει γεννηθεί εγκληματίας καί ότι οι εμπειρίες,οι απώλειες καί τα τραύματα (ψυχής καί σώματος) που μπορεί να φέρει,ίσως καί να οπλίζουν το χέρι του. Από το να έχει βρεθεί ο ίδιος/η ίδια στην θέση του θύματος,την ανάγκη για επιβίωση έως καί την αυτοδικία. Όχι,δεν δικαιολογώ άνομες πράξεις σε καμία περίπτωση. Απλά προσπαθώ να κατανοήσω τα πιθανά αίτια που οδήγησαν αυτά τα άτομα στην διάπραξη των εκάστοτε εγκλημάτων. Άλλωστε,αυτός πιστεύω πως είναι κι ένας από τους σκοπούς της συγγραφέως στο παρόν μυθιστόρημα. Ένα μυθιστόρημα,η ιστορία του οποίου είναι τόσο επώδυνα ρεαλιστική που κάλλιστα θα μπορούσαμε να την έχουμε ακούσει να συμβαίνει γύρω μας. 

Δεν μπορώ να εκφέρω άποψη για το προηγούμενο βιβλίο της συγγραφέως καί το αν υπάρχει εξέλιξη στην γραφή της,καθώς δεν το έχω διαβάσει,μα μπορώ να σας πω πως το παρόν βιβλίο είναι καλογραμμένο καί άκρως ευανάγνωστο. Ο λόγος της είναι χειμαρρώδης,γρήγορος καί οξυδερκής. Χτίζει μία σφιχτοδεμένη πλοκή,με ρεαλιστικούς χαρακτήρες καί καταστάσεις. Η αγωνία,το μυστήριο καί οι ανατροπές θα κρατούν ακμαίο καί διαρκή τον παλμό της υπόθεσης. Μία υπόθεση που παίζει με το μυαλό μας καί μας ικανοποιεί με τον ιδιαίτερο τρόπο που εξελίσσεται. Εν ολίγοις,μιλάμε για ένα αρκετά καλό βιβλίο,που σας προτρέπω να διαβάσετε κι εσείς!
Καλή ανάγνωση!
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΑΡΙΑ ΚΥΡΙΑΖΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΝΟΗ







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Γιώργο Ζάννο

Φλόγες στα Κύματα

ΟΤΑΝ ΤΟ ΜΑΖΙ ΠΛΗΓΩΝΕΙ

Ευχές για Καλό Πάσχα & Καλή Ανάσταση!!!

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Μαρία Κέιτζ