Οι μπρούτζινοι κύβοι

Γράφει η Κυριακή Γανίτη
Τίτλος: Οι μπρούτζινοι κύβοι

Συγγραφέας: Χρυσάνθη Πρωτοψάλτου

Σε όλη την επικράτεια μπορούμε να δούμε διάφορα μνημεία που κοσμούν κεντρικούς δρόμους καί πλατείες. Ακόμη καί στις πόλεις,ή,στα χωριά που ζούμε στέκουν εκεί αγέρωχα καί αποδίδουν φόρο τιμής σε ανθρώπους που είτε προασπίστηκαν την ελευθερία καί την πατρίδα,είτε έχασαν άδικα την ζωή τους καί η θυσία τους έγινε σύμβολο για να θυμίζει όλα όσα συνέβησαν σε εμάς τους υπόλοιπους/τις υπόλοιπες. Μα αλήθεια; Ξέρουμε πραγματικά την ιστορία αυτών των ανθρώπων για τους οποίους δημιουργήθηκαν αυτά τα μνημεία,ή,τα προσπερνάμε δίχως να τους δίνουμε σημασία,απορροφημένοι/ες παντελώς από τις όποιες σκέψεις καί προβλήματα της καθημερινότητας; Μήπως αξίζουν περισσότερο της προσοχής μας; Μήπως οφείλουμε να κάτσουμε καί να αφουγκραστούμε όσα έχουν να μας πουν; Μήπως η παρουσία τους εκεί υπάρχει για να μας υπενθυμίζει όσα έχουμε πιθανότατα ξεχάσει,αλλά καί να κρατά ζωντανές τις μνήμες για τις επόμενες γενιές; Αυτά κι ακόμα παραπάνω θα αναδείξει η συγγραφέας Χρυσάνθη Πρωτοψάλτου μέσα από το νέο της βιβλίο,με τίτλο ''Οι μπρούτζινοι κύβοι'',που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ελκυστής. Μία νουβέλα με ιστορικό υπόβαθρο,η οποία βασίζεται σε αληθινή ιστορία.

Περιγραφή:

Αυτή είναι η ιστορία του Ασσέρ Δανιέλ, ενός απ’ τα εβραιόπουλα που τα ονόματά τους χαράχτηκαν στους λίθους της μνήμης, τους έξι μπρούτζινους κύβους που τοποθετήθηκαν μπροστά στο παλιό σχολείο της Βέροιας. Ή, ίσως πάλι να είναι η ιστορία ενός άλλου Ασσέρ, κάποιου Γιοζέφ ή ενός Δαβίκου, ή κι όλων εκείνων των παιδιών που ταξίδεψαν με κάποιο από τα τρένα του θανάτου. Τι χρησιμεύουν άλλωστε τα ονόματα, εκτός από το να κρατούνε ζωντανή τη μνήμη;

Η πένα της συγγραφέως μου είναι αρκετά γνώριμη καί θελκτική,καθώς κατά το παρελθόν έχω διαβάσει παιδικά της παραμύθια. Όμως,τώρα,μας προσφέρει το πρώτο της βιβλίο που απευθύνεται σε ενήλικες καί μας αφήνει για ακόμη μία φορά με τις πιο καλές εντυπώσεις. Βλέπετε,η γραφή της εκπέμπει μία στοργή καί ένα νοιάξιμο που ακουμπά σαν χάδι πάνω στην σκέψη καί στην ψυχή μας. Με λόγο συνεχόμενο,συγκινησιακά φορτισμένο,μα πάνω απ'όλα αληθινό,θα μας μιλήσει για την ιστορία αυτών των παιδιών καί θα μας διδάξει την αξία καί ομορφιά της ειρήνης,της αποδοχής καί της αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς όλου του κόσμου. Μπορεί να είναι μία νουβέλα μικρή από άποψη όγκου,μα πλούσια από άποψη νοημάτων. Αξίζει να το αναζητήσετε κι εσείς!
Καλή ανάγνωση!

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Γιώργο Ζάννο

Φλόγες στα Κύματα

ΟΤΑΝ ΤΟ ΜΑΖΙ ΠΛΗΓΩΝΕΙ

Ευχές για Καλό Πάσχα & Καλή Ανάσταση!!!

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Μαρία Κέιτζ