Ο Οράτιος, το μούτρο κι ένα έγκλημα

Γράφει η Κυριακή Γανίτη
Τίτλος: Ο Οράτιος, το μούτρο κι ένα έγκλημα

Συγγραφέας: Βασίλης Καραναστάσης

Θέλγητρο της σκέψης η ευφυϊα των ανθρώπων,ειδικά όταν αυτή συνδυάζεται με το πηγαίο,καυστικό καί εύστοχο χιούμορ που βασίζεται σε επιχειρήματα κι όχι άλλου είδους γλωσσικά ατοπήματα. Ειδικά σε έναν κόσμο που οι θρασείς,οι ασεβείς καί οι μωροί δείχνουν τάσεις εξάπλωσης,θα μου επιτρέψετε να τρέφω μία συμπάθεια,έναν σεβασμό -πείτε το όπως θέλετε- προς εκείνους τους ανθρώπους καί δη τους συγγραφείς που με την πένα τους ''απογυμνώνουν'' τα κακώς κείμενα των κοινωνιών από το φανταχτερό ''φαίνεσθαι'' καί προβάλλουν το αληθινό ''είναι'',χωρίς φόβο,ούτε απαραίτητα με πάθος,αλλά από βαθειά ανάγκη για ειλικρίνεια. 

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει καί ο συγγραφέας Βασίλης Καραναστάσης,που μέσα από το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα με τίτλο ''Ο Οράτιος, το μούτρο κι ένα έγκλημα'' (κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πνοή) ρίχνει μία δυνατή γροθιά στα λανθασμένα κατεστημένα (αν καί νομίζω πως πολύ θα επιθυμούσε αυτή η γροθιά να βρει τα πρόσωπα εκείνων που εκπροσωπούν αυτά,μα επιλέγει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων σαν σωστός κύριος) θέτοντας επί τάπητος σοβαρά κοινωνικά ζητήματα.

Περιγραφή:

Ο Οράτιος Χ. είναι ένας ιδιωτικός ερευνητής με αρκετά υποκείμενα ψυχικά νοσήματα, όπως μεταιχμιακό σύνδρομο συναισθηματικής αστάθειας. Αναλαμβάνει την παρακολούθηση νεαρής φοιτήτριας κατ’ εντολή του πατέρα της, του κυρ Παντελή, όμως η ζωή τα φέρνει έτσι και καταλήγει να προσπαθεί να διαλευκάνει τη δολοφονία μιας κοπέλας που εργαζόταν σε κλαμπ. Αυτό το βιβλίο μπορεί να παρομοιαστεί με αυτοκίνητο, και μάλιστα υβριδικό. Καταρχάς στηρίζεται στο σασί του «Έγκλημα και ταλαιπωρία», με πρωταγωνιστή τον Οράτιο Χ. Ωστόσο, παρότι η βασική ιστορία του είναι αστυνομική, έχει κοινωνικές και πολιτικές αναφορές.

Παλιός κι αγαπητός γνώριμος σε πολλούς/ες ο κεντρικός ήρωας θα βρεθεί σε μία νέα περιπέτεια που την χαρακτηρίζει η έντονη δράση,το σασπένς καί αυτή η γλυκόπικρη αίσθηση πως είμαστε όλοι κι όλες πρωταγωνιστές/στριες μίας ιλαροτραγωδίας. 'Η μήπως μίας φαρσοκωμωδίας; Για να είμαι ειλικρινής,ακόμα δεν μπορώ να πω με σιγουριά με τι μπορεί να μοιάσει η ζωή που ζούμε... Μα πέραν του φίλτατου Ορατίου καί τα λοιπά πρόσωπα της ιστορίας θεωρούνται ενδιαφέροντα καί με αρκετή δόση χιούμορ. Που αν το καλοσκεφτούμε,αν δεν υπήρχε το χιούμορ στην ζωή μας,εκείνη θα έμοιαζε ακόμα πιο πνιγηρή...

Η παθογένεια που ταράσσει πολλούς τομείς της σύγχρονης Ελλάδας,η πολιτική μαζί με τους πολιτικούς,η δημοσιογραφία καί κατ'επέκταση η κοινωνία θα περάσουν στο σύνολό τους από κόσκινο (πολύ ορθώς κατ'εμέ) καί θα γίνουν οι βασικοί πυλώνες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί ο συγγραφέας για να δομήσει την ιστορία του παρόντος βιβλίου. Ένα βιβλίο καλογραμμένο με όμορφο λόγο που προβληματίζει καί συνάμα ψυχαγωγεί. Εγώ έμεινα αρκετά ικανοποιημένη απ'αυτό καί σας προτείνω να το αναζητήσετε κι εσείς.
Καλή ανάγνωση!

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φλόγες στα Κύματα

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Γιώργο Ζάννο

ΟΤΑΝ ΤΟ ΜΑΖΙ ΠΛΗΓΩΝΕΙ

Ευχές για Καλό Πάσχα & Καλή Ανάσταση!!!

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΙ ΔΕΚΑ